Πολιτική

21/04/2016 - 00:14

Ιωάννης Σπιλάνης: Οι δηλώσεις Κάρμαντζη και οι συνέπειες τους

Είναι γνωστή η δήλωση  του αντιπεριφερειάρχη κ. Κάρμαντζη που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η διευκρινιστική δήλωση του δεν νομίζουμε ότι διόρθωσε κάτι, μάλλον το αντίθετο. Αν οι δηλώσεις προέρχονταν από έναν ιδιώτη θα είχαν και την ανάλογη σημασία. Όμως προερχόμενη από ένα δημόσιο πρόσωπο, στέλεχος κόμματος που κατέχει και σήμερα μια δημόσια θέση έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και πρέπει να τύχει της ανάλογης αντιμετώπισης.

Η δήλωση περί του «νεκρού και καλού Τούρκου» είναι πολλαπλά απαράδεκτη με πολλές και διαφορετικές συνέπειες:

  • Ηθικές: αφορά την ουσία των δηλώσεων του που χαρακτηρίστηκαν ως «εθνικιστικό παραλήρημα», ως «ρατσιστικές», ως «απαράδεκτες» και για την οποία δεν προβλέπεται κανενός είδους τιμωρία πέρα από την αλλαγή που θα δείξουν οι Χιώτες σε ότι αφορά την εκτίμηση τους στο πρόσωπο του που θα «μετρηθεί» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεξάρτητα με ποιο κόμμα ή ποια αυτοδιοικητική παράταξη θα είναι υποψήφιος.

 

  • Εθνικές-πολιτικές: δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο κάνει δηλώσεις που «εμποδίζουν» την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας αλλά και το δημόσιο πρόσωπο του κόμματος στο οποίο ανήκει. Φανταζόμαστε ότι για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Ν.Δ τον διέγραψε χωρίς καθυστέρηση. Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν ή δεν θα αποτελέσουν πρόσχημα για να επηρεαστεί η όποια προσπάθεια συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό και όχι μόνο.

 

  • Περιφερειακές-πολιτικές: η δήλωση Κάρμαντζη αντιστρατεύεται ευθέως τη πολιτική ανοίγματος που έχει επιχειρήσει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου προς τη γείτονα και ειδικά η κα Καλογήρου με τη πρόσφατη επίσκεψη της στη Σμύρνη η οποία έτυχε και ιδιαίτερης δημοσιότητας για τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της απέναντι πλευράς. Αλλωστε η επικείμενη σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης μέσω Λέσβου ανακοινώθηκε ως μία μεγάλη επιτυχία. Ερώτημα προς διευκρίνιση: οι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομίλησε η κα Καλογήρου συγκαταλέγονται στους «νεκρούς Τούρκους»; Αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η συνέχεια των σχέσεων της Περιφέρειας και ειδικά της κας Καλογήρου με την απέναντι πλευρά αφού αρκέστηκε σε μια χαλαρή αποδοκιμασία των δηλώσεων και μέχρι εκεί. Όχι μόνο δεν τον απέβαλε από την παράταξη της, αλλά δεν τον αντικατέστησε ούτε καν από την επιτροπή του Μεταναστευτικού. Φαίνεται ότι η κα Καλογήρου δεν θεωρεί ότι οι δηλώσεις αυτές θίγουν είτε την εικόνα της, είτε την πολιτική της. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι προσωπικές σχέσεις Καλογήρου-Κάρμαντζη ήταν σε ιδιαίτερα κακό επίπεδο από τη περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας και μόλις το τελευταίο τρίμηνο είχαν εξομαλυνθεί όπως διαπιστώναμε από τις «κορώνες» Κάρμαντζη υπέρ της κας Καλογήρου που δεν πέρασαν απαρατήρητες από κανέναν.

 

  • Οικονομικές:  στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν εδώ και χρόνια τα νησιά της Περιφέρειας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης -που είχε ως συνέπεια τη μείωση των ελλήνων επισκεπτών στα νησιά- ήρθε να προστεθεί και η κρίση του προσφυγικού. Οι Τούρκοι επισκέπτες καλύπτουν μέχρι τώρα ένα τμήμα αυτής απώλειας, ενώ δημιουργούν και μια αξιοσημείωτη κίνηση εκτός εποχής. Σε μια χρονική στιγμή που η Περιφέρεια δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση αντιμετώπισης του τουριστικού προβλήματος για να ανακουφίσει τους επιχειρηματίες των νησιών που αναμένεται να θιγούν από τη μείωση των αφίξεων τουριστών (όπως έχουμε πει το πρόβλημα υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές και επιχειρηματίες αφού άλλοι επωφελήθηκαν από το μεταναστευτικό πολλαπλά), αν υπάρξει περιορισμός της κίνησης και από τη πλευρά των Τούρκων ποιος θα φταίει; Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από την ακτοπλοϊκή σύνδεση, αναμένεται να ξεκινήσει η σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Μυτιλήνης με την αεροπορική εταιρεία Bora ή και αυτή θα «πεθάνει» με βάση τις επιθυμίες Κάρμαντζη; Αντίστοιχα ισχύουν και για όσους άλλους επαγγελματίες έχουν ανοίξει δρόμους με την γείτονα χώρα προσδοκώντας εξαγωγές.

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να έχουμε με μια γειτονική χώρα παρά τις βελτιώσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Είναι σχέσεις πάνω σε τεντωμένο σχοινί με ανοιχτά πολλά θέματα. Ούτε είμαστε από εκείνους που είδαν στη βελτίωση των σχέσεων αυτούς τη λύση των προβλημάτων των νησιών όπως κάποιοι που θεωρούν τα απέναντι παράλια ως ενδοχώρα των νησιών. Και αν αυτό συνέβαινε πριν 100-150 χρόνια (που πολύ αμφιβάλουμε) δεν ισχύει σήμερα όταν βλέπει κανείς την οικονομική και πληθυσμιακή δύναμη των δύο πλευρών.

Συμπερασματικά οι δηλώσεις Κάρμαντζη δεν μπορούν να θεωρηθούν άνευ σημασίας και να περιμένουμε στωικά να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους. Η κα Καλογήρου οφείλει να τον αποπέμψει για τους λόγους που αναφέραμε. Αν δεν το κάνει, τότε η ίδια προσωπικά αλλά και το σύνολο της παράταξης της θα έχουν την ευθύνη. Εκτός αν πιστεύουν ότι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των νησιών του Β.Αιγαίου ξεχνούν γρήγορα.

 

Γ.Σπιλάνης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Παράταξης ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

Μοιράσου το άρθρο!