Πολιτική

16/02/2017 - 13:52

Κίνα: νέοι αναπτυξιακοί ορίζοντες για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Περιφέρειας της περιοχής Yanqing της Κίνας και πρόεδρο του τοπικού Γεωπάρκου κ. Li που πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί της Λέσβου είχε σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

 

Στη συνάντηση, που έγινε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμμετείχαν ο Διευθυντής του Γεωπάρκου Yanqing κ. You και έξι στελέχη του, ο πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης και ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης που αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος των Ελλήνων Ποτοποιών κ. Νίκος Καλογιάννης που παρουσίασε τις δυνατότητες συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα, η πρόεδρος των Οινοποιών Αιγαίου κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η οποία έκανε παρουσίαση του αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα και της δυναμικής του και ο πρόεδρος της ΛΕΣΕΛ Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Κολυβάς, που παρουσίασε τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παράγεται στο νησί του Λέσβου.

 

Η Περιφερειάρχης στην ομιλία της έκανε αναφορά στην ισχυρή ιστορική σύνδεση μεταξύ των πολιτισμών της Ελλάδας και της Κίνας, επισημαίνοντας ότι το 2017 που έχει ανακηρυχθεί Έτος Ελλάδας- Κίνας δίνει την ευκαιρία συνεργασίας των δύο περιοχών. «Οι  τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού καθώς και των εμπορικών συναλλαγών είναι αυτοί που μπορούν να ανοίξουν νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και να επεκτείνουμε έτσι την καλή συνεργασία που έχουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια το Γεωπάρκο της Λέσβου με το Γεωπάρκο του Yanqing», είπε η κα. Καλογήρου.

 

Η Περιφερειάρχης δώρισε στον επικεφαλής της Περιφέρειας του Yanqing κ. Li αντίγραφο πήλινου αμυντικού και επιθετικού εξοπλισμού των βυζαντινών χρόνων που βρέθηκε στο Κάστρο της Μυτιλήνης και χρονολογείται στον 15ο μ.Χ. αιώνα.

---------------

Συνάντηση και με το Δήμαρχο Λέσβου:

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Γεωπάρκου Yanging της Κίνας, αποτελούμενη  από τον επικεφαλής της Τοπικής Κυβέρνησης της περιοχής και Πρόεδρο του Γεωπάρκου κ. Li Zhijun και στελέχη του, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Παλαιό Δημαρχείο, με τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητή κ. Νίκο Ζούρο και τον καθηγητή κ. Νίκο Σουλακέλλη

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πρόγραμμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει το Γεωπάρκο Λέσβου, από την ένταξη του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και έχει σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα γεωδιατήρησης, ανάδειξης και προστασίας φυσικών μνημείων που έχουν αναπτυχθεί από το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου, τα οποία θεωρούνται πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο

Ο επικεφαλής και τα μέλη της Κινεζικής αντιπροσωπείας εξέφρασαν στον κ. Γαληνό, τον ενθουσιασμό τους για την επίσκεψή τους στον τόπο μας και τον συνεχάρησαν για την επιτυχή επαναξιολόγηση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Ανέφεραν ότι η Λέσβος είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός, υπογραμμίζοντας πως η εικόνα του νησιού είναι εξαιρετική και η αξιοποίηση του Γεωπάρκου, προβάλει τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο και αναδεικνύει όλα τα στοιχεία της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής της παράδοσης. Τέλος, τόνισαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προβάλουν τη Λέσβο και να την γνωρίσουν οι κάτοικοι της περιοχής τους    

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Κινεζικής αντιπροσωπείας για την επίσκεψη, και συζήτησε μαζί τους εκτενώς θέματα συνεργασίας των δυο Γεωπάρκων, καθώς και ζητήματα στενότερης συνεργασίας για την ανάπτυξη εμπορικών τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων, προς όφελος και των δυο περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική είναι η υπογραφή από τους κ. Σπύρο Γαληνό και  Li Zhijun, συμφωνίας συνεργασίας, ανάμεσα στην Περιφέρεια Yanging του Δήμου Beijing της Κίνας και του Δήμου Λέσβου.

Συγκεκριμένα, με τη συμφωνία αυτή καθιερώνεται μια αμοιβαία κατανόηση, φιλία και συνεργασία  μεταξύ των δύο πόλεων με σκοπό:

 

  • να ενισχύσουν την επικοινωνία και τις ανταλλαγές σε πεδία οικονομίας, τουρισμού, παιδείας  σε πολιτιστικά πεδία, κλπ.
  • μέσω της ανταλλαγής απόψεων, να πραγματοποιήσουν μια εποικοδομητική οικονομική συνεργασία και να αναπτύξουν πολιτιστική επικοινωνία με βάση το αμοιβαίο όφελος, συνεχώς αναπτύσσοντας την οικονομική συνεργασία.
  • να δημιουργήσουν φιλικό περιβάλλον για αμοιβαία ανάπτυξη και να στηρίξουν σχέδια ως προς την ενδυνάμωση  και την κατανόηση των σχέσεων.

Ο κ. Γαληνός, αμέσως μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στο Γεωπάρκο Yanging, του Δήμου Beijing της Κίνας και του Δήμου Λέσβου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα - ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία - το οποίο θα αποφέρει οικονομικά, πολιτιστικά, τουριστικά και άλλα πολλά οφέλη στο νησί μας και στους κατοίκους του.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!