Πολιτική

23/07/2015 - 18:04

Κίνδυνος καταλογισμού για τα έργα του Δήμου Λέσβου

Την πορεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων από τα διάφορα προγράμματα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007 2013, έκανε ο Κ. Κατσαρός, δεδομένου ότι φτάνει στο τέλος της και η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να δώσει καμία παράταση εν αντιθέσει με το τι έπραξε για την Ολλανδία, όπου αποφάσισε 6μηνη παράταση.

Να σημειωθεί ότι αν και την προηγούμενη εβδομάδα η ΚΕΔΕ ζήτησε από το Δήμο ερωτηματολόγιο εκκρεμών έργων, προκειμένου με παρέμβασή της στο Υπουργείο να πιέσει την ΕΕ για τη συνέχιση του προγράμματος, εντούτοις το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να είναι το επιθυμητό.

 

Τον Οκτώβριο '14 από το ΠΕΠ Β. Αιγαίου, υπήρχαν σε εξέλιξη 54 έργα, όπως και τον Ιούλιο '15. Τα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ τον Οκτώβριο '14 αριθμούσαν 7, ενώ σήμερα 10.
Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον Οκτώβριο '14 ήταν 13 έργα και σήμερα 23. Συνολικά τον Οκτώβριο του '14 υπήρχαν 79 έργα και τον Ιούλιο '15 92, 9 απεντάχθηκαν, 63 υλοποιούνται σήμερα, ενώ 40 τον Οκτώβριο του ΄14, 17 υλοποιήθηκαν με προβλήματα, ενώ σήμερα 6, 5 ήταν προς δημοπράτηση τον Οκτώβριο του '14 έναντι 14 τον Ιούλιο του '15.
Ο προϋπολογισμός των έργων τον Οκτώβριο '14, ήταν 94 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα 100 εκατ. 877 χιλ.
Ο Κ. Κατσαρός θεωρεί ότι η προγραμματική περίοδος θα λήξει αισίως αν υπάρξει προσοχή και επίβλεψη.
 
ΧΑΔΑ
Τον Οκτώβριο του 14 υπήρχε ο ΧΑΔΑ Μυτιλήνης και στα Χαλκέλια Πλωμαρίου, προϋπολογισμού 3εκ. 415 χιλ. ευρώ. Τώρα προστέθηκε η προμήθεια ΣΜΑ Πέτρας-Μήθυμνας 450 χιλ. ευρώ η αποκατάσταση ΧΑΔΑ στο Πετρί ΙΙ και οι υποδομές ΣΠΑ Πέτρας Μήθυμνας ύψους 500χιλ. ευρώ, συνολικά 4 εκ.788 χιλ. ευρώ, ενώ για το έργο Ουτζά- Λεμονού ο δήμος έχει νομική δέσμευση 2 εκ. 148 χιλ. ευρώ που εκτελείται. «Αυτό το έργο δεν πρέπει να χάνει ούτε μια μέρα» υπογράμμισε ο Κ. Κατσαρός, για να προλάβει τις διαδικασίες και τις προθεσμίες. Όμως, λόγω τραπεζικής αργίας, η εργολήπτρια εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα διακοπής εργασιών, που δεν έγινε δεκτή από την υπηρεσία.
Να σημειωθεί ότι διακοπή εργασιών έχουν ζητήσει οι εργολάβοι για τα έργα: Β.Κ ΜόριαςΠαμφίλων, πλακόστρωση Καλλονής, γέφυρα Κρεμαστής, Αμπελικό, Πλακόστρωση Βατερών και Ουτζά Λεμονού.
Επίσημα και ανεπίσημα έχουν σταματήσει όλοι οι εργολάβοι, πλην της Θερμής. Όλοι ευελπιστούν ότι θ' αποκατασταθεί η κατάσταση, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα και να μην καταλογιστεί κανένα απ' αυτά στο Δήμο Λέσβου.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά έργα, όπως το γήπεδο Λουτρών, το κτήριο πολλαπλών χρήσεων Καλλονής, το Αμπελικό, η Άντισσα, υπάρχει πρόβλημα και σοβαρό ενδεχόμενο καταλογισμού στο Δήμο Λέσβου αν δεν καταστεί λειτουργικό το έργο του δικτύου ύδρευσης του Δ. Γέρας, όπως και όλων των έργων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/11/εε.
Κανένα έργο από τα ΣΧΟΟΑΠ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.
 
πηγη: εφημεριδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ 
 
φωτο αρχειου 

 

Μοιράσου το άρθρο!