Πολιτική

26/04/2018 - 06:09

Κλιμάκιο Βουλευτών ΝΔ από Μόρια: «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου να γίνουν μόνιμο «πάρκινγκ» ψυχών»

Μ

ε απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο και το χωριό Μόρια, στον απόηχο των επεισοδίων στην πλατεία Σαπφούς.

Τα κλιμάκια της ΝΔ επισκέφθηκε τον καταυλισμό και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του.

Στη συνέχεια συνάντησε κατοίκους της Μόριας και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη γειτνίαση με το ΚΥΤ. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου και τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Τέλος, το κλιμάκιο απισκέφθηκε το νοσοκομείο, το Λιμεναρχείο, τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και το Επιμελητήριο Λέσβου.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του κλιμακίου, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και πως υιοθέτησε μία πολιτική ανοιχτών συνόρων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταντήσει ένα κέντρο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τη Δυτική Ευρώπη. Όπως είπε, με την παρουσία τους, τα στελέχη της ΝΔ αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που έχουν υποστεί το μεγάλο βάρος από τις πρωτοφανείς προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Εμείς ως ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο "πάρκινγκ" ψυχών, με μόνιμη παρουσία προσφύγων και μεταναστών πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. Είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα η διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Της δικής σας ασφάλειας» επισήμανε ο γραμματέας της ΝΔ και πρόσθεσε: «Είναι η ελάχιστη υποχρέωση ενός κράτους δικαίου απέναντι στους πολίτες του. Να μπορείτε να βγαίνετε από τα σπίτια σας, να αισθάνεστε ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και είναι και προϋπόθεση, βέβαια, άσκησης οικονομικής δραστηριότητας».

Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε τις προτάσεις της ΝΔ, οι οποίες περιλαμβάνουν πέντε βασικούς πυλώνες:

- Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Διάκριση προσφύγων - μεταναστών.

- Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος και πιστοποιημένο Μητρώο όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ξεκάθαρος έλεγχος της δράσης τους.

- Φύλαξη και προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας.

- Διαμόρφωση μίας σωστής και συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής βαρών εντός της ΕΕ.

- Στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των νησιών που σήμερα έχουν υποστεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση από αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ΦΠΑ και τόνισε ότι «η ΝΔ ήταν που υπερασπίστηκε τον μειωμένο ΦΠΑ και κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, τον εκχώρησαν. Και ο μειωμένος ΦΠΑ δεν βρήκε τη θέση του στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο ο κ. Τσίπρας με τόσο μεγάλη άνεση διένειμε - ούτε καν η παράτασή του για έναν χρόνο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση και ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».

Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής- βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, η αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής-βουλευτής Β' Αθήνας, Σοφία Βούλτεψη, ο τομεάρχης Τουρισμού- βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας- βουλευτής Αχαΐας, Ιάσων Φωτήλας.

Μοιράσου το άρθρο!