Πολιτική

20/01/2012 - 13:08

Κωνσταντινούπολη - Μυτιλήνη με τσάρτερ!

Γράφει ο Στρατής Σκουντιανέλλης/ εφημερίδα  "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- Θα φέρνει 180 Τούρκους τουρίστες σε κάθε του δρομολόγιο, που θα μένουν 3 μέρες στη Λέσβο και θα επιστρέφουν πίσω την Κυριακή - Τους 17.000 έφτασαν πέρυσι οι Τούρκοι επισκέπτες (έναντι 7.000 το 2010!)

Σημαντική "ανάσα" στον τουρισμό του νησιού αναμένεται να δώσει τη φετινή περίοδο η αεροπορική σύνδεση της Λέσβου με την Κωνσταντινούπολη με πτήσεις τσάρτερ, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Η σχετική συμφωνία "έκλεισε" και αεροσκάφη μεγάλης τουρκικής εταιρείας πρόκειται να απογειώνονται όλο το καλοκαίρι από το αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μυτιλήνη. Η εταιρία που θα πραγματοποιεί τις πτήσεις τσάρτερ είναι η Onur Air, ενώ το αεροσκάφος είναι τύπου Air Bus  &  θα μεταφέρει σε κάθε δρομολόγιό του 180 επιβάτες. Θα πετά από την Κωνσταντινούπολη κάθε Πέμπτη από τις 21 Ιουνίου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου τις μεταμεσονύκτιες ώρες, και κάθε Κυριακή θα ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. Η καθιέρωση του δρομολογίου αυτού αναμένεται να έχει πολλαπλά θετικές συνέπειες για τη Λέσβο. Όσοι Τούρκοι έρχονται θα μένουν εδώ τουλάχιστον 3 ημέρες, κάτι που αναμένεται να τονώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση και να αντισταθμίσει απώλειες από άλλες χώρες (κυρίως της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης). Παράλληλα η αεροπορική σύνδεση καθιστά ευκολότερη την πραγματοποίηση οργανωμένων εκδρομών από πρακτορεία της Τουρκίας, με επίσκεψη σε πολλές τοποθεσίες της Λέσβου, μαζική διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες και προγραμματισμένες περιηγήσεις στα αξιοθέατα του νησιού. Αλλά και το αντίστροφο δρομολόγιο της Κυριακής, εκτός από την επιστροφή των Τούρκων επισκεπτών θα χρησιμεύει επίσης και σε Μυτιληνιούς τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη εκμεταλλευόμενοι την αεροπορική σύνδεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη μέσω Αϊβαλιού και εν συνεχεία οδικώς είναι ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι, εν αντιθέσει με την αεροπορική μετάβαση που υπολογίζεται ότι δεν θα διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα. Έτσι η ζήτηση για το δρομολόγιο αυτό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και από τους ντόπιους.

Αυξάνονται συνεχώς οι Τούρκοι τουρίστες

Η ναύλωση του αεροσκάφους θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υπάρξουν απ' τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, των οποίων η κίνηση αναμένεται χαμηλότερη. Οι εταιρίες της κρουαζιέρας που έφεραν πέρυσι πολυάριθμα κρουαζιερόπλοια στο νησί, τα περισσότερα χρόνια ασχολούνται με κρουαζιέρες κατά μήκος του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο. Πέρυσι οι παρατεταμένες ταραχές στην περιοχή μείωσαν το τουριστικό ενδιαφέρον και έτσι το Βόρειο Αιγαίο μπήκε στο χάρτη προτιμήσεων της κρουαζιέρας. Ωστόσο φέτος η Αίγυπτος βαίνει και πάλι σε ρυθμούς σταθερότητας και έτσι κατά πάσα πιθανότητα, η Λέσβος δεν θα υποδεχτεί με τέτοια συχνότητα κρουαζιερόπλοια με τουρίστες από την Τουρκία. Ανεξάρτητα, πάντως, από τα κρουαζιερόπλοια και τα δρομολόγιά τους, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών που καταφτάνουν στη Λέσβο από τη γειτονική Τουρκία κάθε χρόνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας Διαβατηρίων, το 2010 πέρασαν στη Λέσβο από τις τουρκικές ακτές συνολικά 6.990 επισκέπτες (με πλοία της γραμμής, κρουαζιερόπλοια και γιοτ), ενώ το 2011 οι αντίστοιχοι επισκέπτες ανήλθαν σε 17.171! Καταγράφηκε δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 145%! Η αύξηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι το τουριστικό ρεύμα από τα απέναντι παράλια έχει σοβαρές προοπτικές. Οι τουριστικοί πράκτορες

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Γιάννης Σαμιώτης τόνισε μιλώντας σχετικά στα "ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ": «Η συμφωνία για την πραγματοποίηση του αεροπορικού δρομολογίου υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία της Ένωσής μας. Πρόκειται σύντομα να μεταβούμε στην Κωνσταντινούπολη από κοινού με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θράσο Καλογρίδη, προκειμένου να ευχαριστήσουμε και επισήμως την εταιρεία. Εκτιμώ ότι η άφιξη νέων τουριστών από την Τουρκία, είτε ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικά, θα συνεχίσει να αυξάνεται, προσφέροντας πολύτιμη τόνωση στην κίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων». Από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος δήλωσε επιφυλακτικότερος και σημείωσε: «Η αεροπορική σύνδεση είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσο θα υπάρξουν και απώλειες από την χαμηλότερη κίνηση της κρουαζιέρας. Μπορούμε να πούμε, πάντως, ότι οι τάσεις της τουριστικής κίνησης εξ ανατολών θα είναι γενικά ανοδικές».

Μοιράσου το άρθρο!