Πολιτική

28/04/2016 - 08:08

Κρυφτούλι παίζει η Περιφέρεια με τους Ειδικούς Συμβούλους - Νέα παρέμβαση από τη Μαρία Νικολάρα

yle="text-align: justify;">Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι μετά από δύο έγγραφες ερωτήσεις μου, ολοκληρωμένη απάντηση για τους ειδικούς συνεργάτες- συμβούλους της Περιφερειακής Αρχής  και το έργο τους, εντέλει δεν πήρα(με)?.

Στην πρώτη ερώτηση που κατέθεσα στις 10/3/16 , απάντησε στα τέλη του Μάρτη ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικού- Οικονομικού κ.Χρ.Αργυρίου, παραθέτοντας τις σχετικές διατάξεις, τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι ειδικοί συνεργάτες- σύμβουλοι, τα ονόματα και τις σχετικές πράξεις ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 

Επανήλθα στις 14/4/16 με νέα γραπτή ερώτηση στον Πρόεδρο του Π.Συμβουλίου , με την οποία ζητούσα  να απαντηθούν εξ ολοκλήρου τα ερωτήματα που είχα θέσει και μάλιστα ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου της 21/4/16 προκειμένου να ενημερωθεί το συλλογικό όργανο.
Αντί γι αυτό με την από 25/4/16 έγγραφη απάντησή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Χρ.Αργυρίου με παραπέμπει αυτή τη φορά στην……..ΕΡΓΑΝΗ, όπου βρίσκονται καταχωρημένα τα στοιχεία που ζήτησα ,μόνο που …… η πρόσβαση στην ΕΡΓΑΝΗ γίνεται μόνο με τη χρήση του Κωδικού της Περιφέρειας…….
Επτασφράγιστο λοιπόν μυστικό της Περιφερειακής Αρχής οι Ειδικοί Σύμβουλοι- συνεργάτες και το έργο τους. Αλήθεια γιατί? Κρύβετε κάτι κ. Περιφερειάρχης?
Μυτιλήνη 27/4/2016
 
Μαρία Νικολάρα
Περ.Σύμβουλος με την παράταξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ- ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ
 
(ακολουθεί η δεύτερη ερώτησή μου και η απάντηση που έλαβα) 

 

 
Μυτιλήνη 14/4/2016
 
                                                        Προς: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
                                                                       κ.Δημοσθένη Χατζηγιάννη
                                                                       Πρόεδρο Π.Συμβουλίου
                                                           Κοιν:1. κ. Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου
                                                                    2. κ.Αντιπεριφερειάρχη Διοικητικού- 
                                                                      Οικονομικού
 
ΘΕΜΑ:Η υπ.αρ.12177/90/28-3-16 έγγραφη απάντηση Αντιπεριφερειάρχη Διοικητικού Οικονομικού επί ερωτημάτων μου.
 
Κ.Πρόεδρε του Περ. Συμβουλίου της Περ. Β. Αιγαίου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικού – Οικονομικού κ.Χρ.Αργυρίου, με το παραπάνω έγγραφό του,  που ηλεκτρονικά την 31/3/16 παρέλαβα αρχικά, απάντησε εν μέρει στην έγγραφη  ερώτηση  μου σχετικά με τους ειδικούς συμβούλους – συνεργάτες της Π.Β.Αιγαίου. Και η αναφορά μου σε ‘’ εν μέρει’’ απάντηση σχετίζεται με τις ίδιες τις ερωτήσεις μου οι οποίες ήταν:
1. Έχουν καλυφθεί όλες οι προβλεπόμενες από το άρθρο 243 του ν. Ν.3852/2010 θέσεις ειδικών συμβούλων- συνεργατών και δημοσιογράφων.
2. Ποια είναι τα πρόσωπα αυτά, ποια είναι η ιδιότητά τους και ποια η κατανομή τους στην κ. Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες.
3. Ποιο το έργο (τομέας εξειδίκευσης του καθενός/μιας) και ποιος ο τόπος παροχής των υπηρεσιών τους.
Στην απάντηση καθορίζονται τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις νόμων και στη συνέχεια και παρατίθενται τα στοιχεία τους ως εξής:
          
Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβανομένων υπόψη των οδηγιών της αρίθμ. 55/29-12-2010 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΑΔΑ:4ΙΙΚΚ-3), έχουν καλυφθεί και οι πέντε (5) θέσεις των ειδικών συμβούλων-συνεργατών που προβλέπονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως κάτωθι:
1. Αναγνωστόπουλος Αλέξιος, σύμβαση με α.π.60232/2895/4-12-2014 (ΑΔΑ:7ΘΜΙ7ΛΩ-Ι2Α), για την κάλυψη των αναγκών της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
2. Μπεριστιανίδου Μάρθα, σύμβαση με α.π.62010/2954/12-12-2014 (ΑΔΑ:Ω0ΧΤ7ΛΩ-ΩΣΕ), για την κάλυψη των αναγκών της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
3. Παναγόπουλος Νικόλαος, σύμβαση με α.π.48587/2387/6-10-2014 (ΑΔΑ:7ΔΨΝ7ΛΩ-2ΤΓ), για την κάλυψη των αναγκών του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.
4. Μπουρτσάλας Αλέξιος, σύμβαση με α.π.32691/961/10-6-2015 (ΑΔΑ:7Δ2Ρ7ΛΩ-ΝΝΞ), για την κάλυψη των αναγκών του Αντιεριφερειάρχη Λέσβου (κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης της Παπανικολάου Γεωργίας – ΦΕΚ 7/τ.Γ΄/14-1-2015).
5. Κωστόπουλος Νικόλαος, σύμβαση με α.π.2619/134/29-1-2016 (ΑΔΑ:ΩΡ4Ρ7ΛΩ-90Ι), για την κάλυψη των αναγκών του Αντιπεριφερειάρχη Χίου (κατόπιν αποδοχής της παραίτησης του Μπερδούση Γεωργίου – ΦΕΚ 1256/τ. Γ΄/9-12-2015).
 
 
Επειδή θεωρώ:
ότι αφενός μεν δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στις ερωτήσεις 
1.Ποια είναι η  επαγγελματική ιδιότητά τους και το γνωστικό τους πεδίο.
2. Ποιο το έργο (τομέας εξειδίκευσης του καθενός/μιας) 
και αφετέρου με τις ερωτήσεις μου ζητούσα την ενημέρωση του Περ. Συμβουλίου για τους συνεργάτες και το έργο τους,
 
Παρακαλώ να απαντηθούν τα ερωτήματα συνολικά και πλήρως στην επόμενη συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου τόσο για τους εν ενεργεία ειδικούς συνεργάτες όσο και γι αυτούς που έχουν ήδη παραιτηθεί.
 
Σημειωτέον ότι ανέτρεξα στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την καθεμία/ καθένα, ωστόσο και εκεί απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία όπως, επαγγελματική ιδιότητα, τόπος μόνιμης κατοικίας, ΑΦΜ, συγκεκριμένος τομέας δραστηριοτήτων τον οποίο έχουν οριστεί να εξυπηρετήσουν- με εξαίρεση τον με α/α 5 κ.Νικόλαο Κωστόπουλο-, (μέσα στον κύκλο των γνώσεών τους, σε εξειδικευμένα επιστημονικά και τεχνικά θέματα, που μπορεί να αναφέρονται στη διενέργεια ερευνών, εκπόνηση μελετών, σύνταξη εκθέσεων, υποβολή προτάσεων, ή εισηγήσεων επεξεργασία και παρουσίαση στοιχείων απαραιτήτων για την πραγμάτωση των σκοπών της Περιφέρειας, παροχή επιστημονικής ή τεχνολογικής βοήθειας σε ειδικά θέματα που απασχολούν τις οργανωτικές μονάδες της Περιφέρειας, συστηματική παρακολούθηση της επιστήμης και τεχνολογίας στον τομέα της δραστηριότητάς της, τήρηση αρχείου ελληνικών και ξένων βιβλιογραφικών δεδομένων ή σε κάθε άλλη εργασία που του ανατίθεται από τον οικείο Περιφερειάρχη ή Αντιπεριφερειάρχη.), όπως αναφέρει και η απάντηση που έλαβα( με Bold αποσπάσματα της απάντησης).
Κατόπιν αυτών παρακαλώ να απαντηθεί και το ερώτημα, γιατί στις σχετικές συμβάσεις απουσιάζουν τα παραπάνω στοιχεία.
 
Μαρία Νικολάρα – Περ. Σύμβουλος
            Της παράταξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ- ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ
 

 

 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μυτιλήνη, 25/4/2016
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αρ. Πρωτ.20160/162 
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ                            
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Ανδρομέδας 15                                  
Τ.Κ.: 81 100 Μυτιλήνη
 : 22513 53630
Telefax: 2251353631 Προς: κ. Μαρία Νικολάρα
Email: ch.argyriou@pvaigaiou.gov.gr Περιφερειακή Σύμβουλος
URL: http://www.pvaigaiou.gov.gr 
Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη
ΘΕΜΑ: Απαντήσεις επί των ερωτημάτων της Περιφερειακής Συμβούλου κας Νικολάρα
Η πλήρωση των θέσεων Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών Συνεργατών και Επιστημονικών Συνεργατών, έγινε, ύστερα από δημόσια γνωστοποίηση δια του Τύπου, με απόφαση της Περιφερειάρχη, η οποία και προσέλαβε τα πρόσωπα που ήταν, κατά την κρίση της, κατάλληλα. Η απόφαση αυτή, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζοντας τον αιρετό, τις ανάγκες του οποίο θα καλύπτει ο κάθε νεοπροσλαμβανόμενος σύμβουλος. Περαιτέρω ο εν λόγω αιρετός μπορεί να του αναθέτει καθήκοντα ανάλογα των υποθέσεων και των αντικειμένων που έχει αναλάβει.
Η πρόσληψη ολοκληρώνεται με την υπογραφή από τον προσλαμβανόμενο ειδικής συμβάσεως εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, από την οποία και συνάπτεται η εργασιακή σχέση με την Περιφέρεια και αρχίζει η υποχρέωση του προσλαμβανόμενου για παροχή υπηρεσιών.
Πέραν της ειδικής συμβάσεως εργασίας από 1-3-2013 κάθε εργοδότης (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά τα έντυπα αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «ΕΡΓΑΝΗ» (ΥΑ 28153/126/29-8-2013, ΦΕΚ2163/Β΄/30-8-2013). 
Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταχωρούνται υποχρεωτικά τα κάτωθι στοιχεία:
ΑΦΜ
Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας
Εκπαιδευτικό Επίπεδο
Ειδικότητα
Σχέση Εργασίας
Χρονικό διάστημα απασχόλησης
Αποδοχές κλπ
Τα ανωτέρω αναγραφόμενα έχουν τηρηθεί , όπως ο νόμος ορίζει, στην περίπτωση της πρόσληψης των πέντε (5) ειδικών συμβούλων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης 
Βορείου Αιγαίου
Χρύσανθος Αργυρίου
 

 

Μοιράσου το άρθρο!