Πολιτική

18/07/2016 - 20:22

Λεφτά δεν υπάρχουν για τη Λέσβο παραδέχθηκε εμμέσως ο Αποστόλου

Τ

έσσερις μήνες μετά την ερώτηση του βουλευτή Λέσβου κ. Χαρ. Αθανασίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την καθυστέρηση για την πληρωμή των ενισχύσεων των βιοκαλλιεργητών για το έτος 2013 και της εξισωτικής αποζημίωσης, για το 2015, των νησιών του Αιγαίου, ήρθε η απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Με την απάντηση αυτή, ενώ συνομολογείται ότι για τα νησιά του Αιγαίου έγινε η περικοπή αυτή και η επ’ αόριστον αναβολή της πληρωμής των δύο ως άνω ενισχύσεων, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, εντούτοις δεν εξηγείται γιατί η πληρωμή, για όλες τις άλλες περιοχές της χώρας, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Συγκεκριμένα αιτιολογούν τη μη πληρωμή των δύο αυτών ενισχύσεων στα νησιά του Αιγαίου στη μη επάρκεια των οικονομικών πόρων για όλη την ελληνική επικράτεια και εμμέσως παραδέχεται ότι επελέγησαν τα νησιά του Αιγαίου για αυτή την περικοπή και την επ’ αόριστον αναβολή της πληρωμής, που στην υπόλοιπη Ελλάδα ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Επιπλέον αναφέρεται ότι πληρώθηκαν μέχρι τέλος Ιουνίου 5.291 δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης στα νησιά του Αιγαίου και οι πληρωμές συνεχίζονται σε συνάρτηση με την πορεία των ελέγχων και την έλλειψη προβλημάτων επικαλύψεων εκτάσεων.

Οι διοικητικές διαδικασίες για την πληρωμή των βιοκαλλιεργητών του Αιγαίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξασφάλισης των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την έναρξη της διαδικασίας πληρωμής, χωρίς να γίνεται αναφορά στο πότε ούτε κατά προσέγγιση.

Και η απάντηση του Υπουργού ολοκληρώνεται με την σημείωση ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει τη δυνατότητα επιλογής ή αποκλεισμού περιοχών για την πληρωμή των Κοινοτικών Ενισχύσεων, πράγμα που αυτοαναιρείται με την αρχική τοποθέτηση του Υπουργού, εκτός αν υπονοεί την υπόδειξη από αλλού στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσον αφορά την κατεύθυνση των κατά προτεραιότητα πληρωμών.

 

Μοιράσου το άρθρο!