Μ.Βαρβιτσιώτης : Εθνική έκκληση να μη γίνει το χοτ σπιοτ όλης της Ευρώπης η Λέσβος

«Εθνική έκκληση να μη γίνει το χοτ σπιοτ όλης της Ευρώπης η Λέσβος» απηύθυνε αμέσως μετά την επίσκεψη του στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας σήμερα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βουλευτής και τομεάρχης  μεταναστευτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.


Ο κ. Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από το βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου και το Στέλιο Κονταδάκη, γραμματέας οργανωτικού του κόμματος επισκέφτηκε τον καταυλισμό και τον περιβάλλοντα χώρο και συζήτησε με στελέχη του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής που τον διαχειρίζονται καθώς και εκπροσώπους κατοίκων.
Αποχωρώντας ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «ο καταυλισμός έχει κατ’ ουσία επεκταθεί στα διπλανά χωράφια όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί και για τους κατοίκους της Μόριας. Που βλέπουν τη ζωή και τις περιουσίες τους να απαξιώνονται. Και τον τόπο τους να γίνεται αφιλόξενος για τους ίδιους».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη η κατάσταση στο ΚΥΤ «πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά και την εθνική συνοχή. Η Μόρια δεν μπορεί να γίνει μια μαύρη κουκίδα στο χάρτη όπου δεν θα λειτουργούν κοινωνικές παροχές σε κατοίκους και φιλοξενούμενους».
Ανάλογη και η άποψη του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος δήλωσε πως «το νησί έχει ξεπουληθεί» ενώ προέβλεψε ότι «ο τουρισμός και φέτος το καλοκαίρι θα είναι μειωμένος». Ημόνη λύση που κατά τον κ. Αθανασίου μπορεί να υπάρξει είναι «άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, λειτουργία της μόριας ως κλειστό κέντρο 700 – 800 το πολύ ατόμων και μεταφορά όλων των υπολοίπων στην ενδοχώρα όπου γρήγορα θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν».

Κατά Καμμένου
Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την ακολουθούμενη πολιτική στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό. επιτέθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Βαρβιτσιώτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Μόρια.
«Προκαλώ τον κ. Καμμένο να έρθει στη Μόρια. Να διαπιστώσει το πώς αναλαμβάνει το Υπουργείο τέτοια θέματα έχοντας μετατρέψει τον ελληνικό Στρατό σε μια ιδιότυπη υπηρεσία ασύλου» είπε και τόνισε ότι «ο Ελληνικός Στρατός ασχολείται στο κρίσιμο εθνικά ανατολικό Αιγαίο μόνο με τα θέματα εξυπηρέτησης μεταναστών. Να έρθει ο κ. Καμμένος στη Λέσβο να δει πόσος είναι ο όγκος του προσωπικού που ασχολείται με αυτά τα θέματα, ποιες είναι οι δυνάμεις που διατίθενται, πόσο κρίσιμα υποβαθμίζεται η λειτουργία του Στρατεύματος από αυτές τις διαδικασίες, από τη μόνιμη εμπλοκή του».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το μεταναστευτικό θέμα «δεν είναι πλέον εκρηκτικό. Το 2017 είχαμε στην Ελλάδα τις λιγότερες αφίξεις από το 2000 και τις λιγότερες αφίξεις την τελευταία πενταετία σο βόρειο Αιγαίο. Κι όμως οι συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς είναι χειρότερες από ποτέ. Κι αυτό ενώ υπάρχει το εργαλείο της επιστροφής στην Τουρκία Σύρων προσφύγων και όλων των παράνομων μεταναστών. Ενώ άπλετη είναι η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ένα δισεκατομμύριο δραχμές».

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ