Πολιτική

27/12/2014 - 17:50

Ν. Γιακαλής: να συζητηθεί το Σάρλιτζα στο Περιφερειακό Συμβούλιο - κερδίσαμε το στοίχημα

Πριν από μερικές μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή η παραχώρηση για τριάντα χρόνια του «Σάρλιτζα» από το ΕΤΑΑ (στο οποίο εντάχθηκε το ΤΣΑΥ) στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πρέπει να πούμε ότι είναι μια απόφαση η οποία μας ικανοποίησε ιδιαίτερα διότι αποτελεί ουσιαστικά την δικαίωση των προσπαθειών μας.

Η αξιοποίηση του «Σάρλιτζα» υπήρξε για μας ένα στοίχημα. Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια θέλαμε,  αυτή την φορά,  να είναι  συντονισμένη, να έχει την στήριξη όλων όσων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονταν  σε αυτή την υπόθεση  και κυρίως να είχαμε συμμάχους την τοπική κοινωνία και αυτούς που είχαν λόγο στο νέο ταμείο το ΕΤΑΑ, δηλαδή τον Ιατρικό, Φαρμακευτικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο  Λέσβου. Έστω και καθυστερημένα οι προσπάθειές μας φαίνεται να δικαιώθηκαν.

Σε αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση πορευτήκαμε και με αρωγό τον πρόεδρο του ΤΣΑΥ κ. Βασιάδη, ο οποίος πίστεψε αυτή την προσπάθεια, συντάξαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση παραχώρησης του ακινήτου στην Περιφέρεια μαζί με ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό  για την εξασφάλιση των πόρων, με βάση συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την ανακατασκευή καθώς επίσης και μια πρόταση για τον τρόπο που θα γίνει η αξιοποίηση του ακινήτου αλλά και των ιαματικών πηγών μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Η μόνη διαφορά στη πρόταση την δική μας, σε σχέση με αυτό που τελικά πέρασε από την Βουλή, είναι ότι εμείς ζητούσαμε εξήντα χρόνια παραχώρηση, ενώ τελικά δόθηκε για τριάντα χρόνια. Σημαντική η διαφορά, γιατί τα εξήντα χρόνια παραχώρησης θα διευκόλυναν, για τεχνοκρατικούς  λόγους, τη χρηματοδότηση της κατασκευής αλλά κυρίως θα βοηθούσε  στη συνέχεια, για άλλους λόγους, την λειτουργία του.

Δεν θα μείνουμε όμως σε αυτό. Σημασία έχει ότι η παραχώρηση έγινε και αυτό που έχει προέχει είναι να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός το συντομότερο δυνατόν, κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί  να αναβαθμίσει όχι μόνο την περιοχή αλλά γενικότερα την οικονομία του νησιού.

Για αυτό τον λόγο θα ζητήσουμε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να μας εξηγήσει  η Περιφερειακή Αρχή πώς σκέφτεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της ανακατασκευής του ακινήτου και ποιό είναι το πλάνο για την περαιτέρω αξιοποίηση του.

Εμείς από τη μεριά μας, δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε προς την θετική κατεύθυνση, αρκεί η όλη διαδικασία να γίνει με σοβαρότητα, διαφάνεια και ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

 

Νάσος Γιακαλής

Περιφερειακός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Παράταξης  Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο

 

Παναγιώτης Προβέτζας

Περιφερειακός Σύμβουλος

Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου

 

 

Μοιράσου το άρθρο!