Πολιτική

13/03/2018 - 06:06

Να μην «ψαρώσουν» κάλεσε το ΚΚΕ τους νεοσύλλεκτους στη Μυτιλήνη

Εξόρμηση στην είσοδο του Σημείου Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) στη Μυτιλήνη, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 12 Μάρτη κλιμάκιο της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσίαση των νεοσυλλέκτων στρατιωτών της 2018 Β’ ΕΣΣΟ.

Τα μέλη του ΚΚΕ μοίρασαν την πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα δικαιώματα των οπλιτών και μίλησαν με νεοσύλλεκτους και γονείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη θητεία τους.

Επίσης κάλεσαν τους φαντάρους να υπηρετήσουν τη θητεία τους με το κεφάλι ψηλά, να μην «ψαρώσουν» και να διεκδικήσουν συλλογικά και ατομικά ό,τι δικαιούνται, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων.

Τέλος, συζήτησαν με τις οικογένειες και τους φίλους των φαντάρων για την πολύ δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται για τη λαϊκή οικογένεια έξω από τα στρατόπεδα και για τα παιδιά της μέσα σε αυτά.

 

 

---------------------

 

Η Ερώτηση:

 

Σε επανακατάθεση της Επίκαρης Ερώτησης για το κόστος μετακίνησης των στρατιωτών, προχώρησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει το κράτος όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από τους στρατευμένους νέους σχετικά με το δυσβάσταχτο κόστος που αναγκάζονται να καταβάλλουν για τις μετακινήσεις τους από και προς τη μονάδα τους, όταν τους χορηγείται άδεια από τη μονάδα τους. Στη δημοσιότητα έχουν έρθει καταγγελίες και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από στρατιώτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των μεγάλων εξόδων για τη μετακίνησή τους.

Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ΝΑΤΟικών και η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες δαπάνες για εξοπλισμούς. Ωστόσο όταν πρόκειται για την κάλυψη εξόδων σχετικά με τις μετακινήσεις των στρατιωτών οι περικοπές δίνουν και παίρνουν.

Ακόμη και οι Κάρτες Επιβίβασης που δικαιούνται οι στρατευμένοι, έχουν περιοριστεί σε μία και η επιλογή είναι με το οικονομικότερο μέσο. Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση με τη μετακίνηση των στρατιωτών με αφορμή τις άδειες για τις γιορτές.

Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι, ιδιαίτερα μάλιστα αυτοί που προέρχονται από φτωχές λαϊκές - εργατικές, αγροτικές οικογένειες, από οικογένειες ανέργων. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και πρέπει να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για την πλήρη κάλυψη των εξόδων από το κράτος των μετακινήσεων της στρατευμένης νεολαίας από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται, είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω “εξόδου” να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Να χορηγούνται δωρεάν εισιτήρια σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες».

Μοιράσου το άρθρο!