Πολιτική

23/04/2014 - 13:46

Νάσος Γιακαλής: «Στο επίκεντρο, ο άνθρωπος»

trong>Οι θέσεις του «Ισχυρού Βόρειου Αιγαίου» για την Κοινωνική Πολιτική

Νάσος Γιακαλής: «Στο επίκεντρο, ο άνθρωπος»

«Η μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, είχε σοβαρές επιπτώσεις στις κοινωνίες των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού βρέθηκαν στο περιθώριο, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα ιδιαίτερα στους νέους και εμφανίστηκαν φαινόμενα φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού ακόμη και σε τμήματα του πληθυσμού που δεν εντάσσονται σε αυτά που παραδοσιακά ονομάζουμε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Από τη μία στιγμή στην άλλη, νοικοκυριά κατέρρευσαν και άνθρωποι που μέχρι χτες είχαν την δουλειά τους, βρέθηκαν στον δρόμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αν δεν την βλέπουμε, τότε εθελοτυφλούμε γιατί προφανώς η αξιοπρέπεια των ανθρώπων τους κάνει να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την άσχημη αυτή κατάσταση με όποιο μέσο διαθέτουν.

Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή και έχουμε χρέος ως κοινωνία πλέον να καταλάβουμε το πρόβλημα και να προσπαθήσουμε ο καθένας από την πλευρά του, να συμβάλλει με όποια μέσα διαθέτει στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων της φτώχιας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Περιφέρεια από την πλευρά της έχει αυτή την στιγμή ένα πλεονέκτημα που δεν το είχε τα προηγούμενα χρόνια. Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο, δηλαδή στο ΕΣΠΑ 2 που ξεκίνησε και που αφορά την χρονική περίοδο 2014-2020, υπάρχουν πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ύψους 27,5 εκ. Ευρώ. Χρήματα που η Περιφέρεια δεν είχε, γιατί στο ΕΣΠΑ 1 η Περιφέρεια δεν διαχειρίστηκε τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Τώρα όμως τα έχει και για αυτό έχουν προγραμματιστεί δράσεις προκειμένου να υλοποιηθούν τρεις βασικοί στόχοι:

Α) η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και η αντιμετώπιση της ανεργίας

Β) η αντιμετώπιση αλλά και η πρόληψη της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Γ) η βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου και των συνθηκών πρόσβασης στην εκπαίδευση

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι τους επόμενους μήνες θα γίνουν:

  1. Προγράμματα κατάρτισης ανέργων με παράλληλη επιδότηση της απασχόλησής τους κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και τη δημιουργία ενός κέντρου διασύνδεσης επιχειρηματικότητας με νέους ανέργους με στόχο την  καινοτομική επιχειρηματικότητα
  2. Ειδικά προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας εργαζομένων που βρέθηκαν άνεργοι αλλά και ειδικά προγράμματα για τους νέους
  3. Στήριξη της περίθαλψης, της στέγασης και της σίτισης των ευρισκομένων σε κατάσταση φτώχιας, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση για τις αναγκαίες αντίστοιχες υποδομές και υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενταχθεί και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων(ΚΗΦΗ)
  4. Υποστήριξη των χαμηλών εισοδημάτων νοικοκυριών για την συνέχιση της φοίτησης των μαθητών αυτών των νοικοκυριών ώστε να ανασχεθεί η σχολική διαρροή 
  5. Δημιουργία και λειτουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης με χρήση νέων τεχνολογιών στην μαθησιακή διαδικασία, ορθολογικά κατανεμημένες στα νησιά της Περιφέρειας
  6. Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων και διασφάλιση της λειτουργίας τους. 
  7. Δημιουργία και διασφάλιση λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

 

Αυτές οι δράσεις έχουν ενταχθεί ήδη στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έχουν πάρει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις έτσι ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν. Εμείς δεν θα πούμε ποτέ ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα γιατί τέτοιου είδους προβλήματα για να λυθούν, χρειάζεται η χώρα να βρει συνολικά άλλους δρόμους.

Από την πλευρά μας όμως είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας σε ότι αφορά τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και να αναπτύξουμε τις δράσεις μας, που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση.

Και αυτό θα κάνουμε».

Μοιράσου το άρθρο!