Πολιτική

20/11/2014 - 13:48

Νέος συντονιστής και συντονιστικό γραφείο στη Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

Σ

υνήλθε χθες η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, που εκλέχθηκε στη 1η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του κόμματος στο νησί. Κατά την συνεδρίαση εκλέχθηκε τριμελές συντονιστικό γραφείο αποτελούμενο από τον Δημήτρη Μάντζαρη ως Συντονιστή της Ν.Ε. Λέσβου του κόμματος, την Εριφύλη Χιωτέλλη ως Αναπληρώτρια Συντονίστρια και ως τρίτο μέλος του συντονιστικού γραφείου τον Νίκο Χρυσάφη.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 27ης Νοεμβρίου και η οργάνωση των αντιστάσεων του λεσβιακού λαού ενάντια στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. 

Ακολουθεί η Πολιτική Απόφαση που ψηφίστηκε από το σώμα της 1ης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.

 

 

 


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 1ης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

Καλλονή 2 Νοεμβρίου 2014
1.    Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Η 1η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία.  Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφουσκώνει ήδη η φούσκα του success story.
Μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής καταστροφικών νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε αποικία χρέους και έχουν οδηγήσει στην περιθωριοποίηση και τη μετανάστευση τις πιο δημιουργικές, κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα. Και μάλιστα από χειρότερη θέση.
Σήμερα, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, που έτυχαν της θετικής απήχησης των πολιτών αλλά η εφαρμογή τους συνδέεται με την προώθηση των συνολικών προγραμματικών μας δεσμεύσεων σύμφωνα με τις συνεδριακές μας αποφάσεις, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής εξουσίας για το λαό και τη χώρα. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να βγάλει το λαό και τη χώρα απ’ τα αδιέξοδα των μνημονίων και να τους οδηγήσει στο δρόμο της προκοπής και της κοινωνικής σωτηρίας.
Οι πολιτικές των μνημονίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπληξαν ανεπανόρθωτα την τοπική μας οικονομία και οδήγησαν στην ανεργία και στη  φτώχεια χιλιάδες συμπολίτες μας στο νησί. Η ανεργία έχει ήδη φτάσει σε τεράστια ύψη, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 10.000.
Στον ιδιωτικό τομέα έχει χαθεί πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας ενώ οι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν από την γη τους.
Ακόμα όμως και όσοι εργαζόμενοι, στον ιδιωτικό τομέα έχουν ακόμα δουλειά, βιώνουν συνθήκες πλήρους αποδιάρθρωσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι μισθοί των 300 και 400 ευρώ, μαζί με τα ωράρια εργασίας «λάστιχο» είναι πια ο κανόνας.
Οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά, ενώ πολλοί απ’ αυτούς έμειναν άνεργοι. Εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μαγαζιά έκλεισαν στη Λέσβο, ενώ οι μεσαίοι και μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι δέχθηκαν νέα πλήγματα με τη μείωση των επιδοτήσεων και τώρα τελευταία με τον καταρροϊκό πυρετό.
Απέναντι στην ασύμμετρη επίθεση του κεφαλαίου που δεχθήκαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναπτύχθηκε και στη Λέσβο, ένα λαϊκό ρεύμα αγώνων για την ανατροπή που έδωσε και δίνει τη μάχη ενάντια στα μνημόνια και το χρέος με μαζικούς όρους, στις πλατείες, στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές της πόλης, στα χωριά, ανασυστήνοντας παλιά και δημιουργώντας νέα κοινωνικά κινήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο βρέθηκε μπροστάρης στους αγώνες αυτούς. Συναντήθηκε με παλιούς και νέους αγωνιστές, στις απεργίες και στις διαδηλώσεις στα Κεντρικά Λύκεια, στη πλατεία των αγανακτισμένων, στο κίνημα ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, στην έμπρακτη υποστήριξη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στις κινητοποιήσεις για τις διαθεσιμότητες και στην υπεράσπιση της ΕΡΑ Αιγαίου, στο κίνημα της αλληλεγγύης. Η σταθερή ενωτική μας γραμμή, η αταλάντευτη εμμονή μας στην ανάπτυξη και ριζοσπαστικοποίηση των κινημάτων αυτών, η σταθερή μας εναντίωση στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εδραίωση μας στη τοπική κοινωνία. Δεν καταφέραμε όμως αυτοί οι αγώνες να πάρουν ένα πλατύ χαρακτήρα λαϊκού κινήματος.
2.    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αταλάντευτα υπέρ της ικανοποίησης των άμεσων και μακροχρόνιων συμφερόντων των πιο φτωχών στρωμάτων του νησιού (άνεργοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους στον δημόσιο που δεν ασκούν διοίκηση, φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι που δεν απασχολούν προσωπικό, κλπ).  Σήμερα, η ικανοποίηση των άμεσων συμφερόντων τους, αναδεικνύεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του ίδιου του νησιού. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης αν δεν ικανοποιούνται πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα.
Κεντρικός μας στόχος πρέπει να είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο όχι μόνο πρώτη εκλογικά πολιτική δύναμη, αλλά να αποκτήσει την ουσιαστική πολιτική ηγεμονία στο νησί.
Η κυβέρνηση της αριστεράς, είναι όχι μόνο μια αναγκαιότητα, αλλά και μια μεγάλη δυνατότητα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της στήριξης των προϋποθέσεων για την κυβέρνηση της Αριστεράς, πρέπει να συμβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο και από εδώ απορρέουν τα άμεσα καθήκοντά του.
Σ’ αυτή λοιπόν την κατεύθυνση στα άμεσα καθήκοντα μας μετά τη Συνδιάσκεψη είναι :
    Ακόμα μεγαλύτερος προσανατολισμός στον κόσμο της εργασίας και της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
1.    Να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στη συγκρότηση του ΜΕΤΑ στη Λέσβο. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στους χώρους της επισφαλούς εργασίας, με τη δημιουργία πρωτοβάθμιων σωματείων χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στη δουλειά αυτή. Να ανοιχτούμε στον κόσμο της ανεργίας, με προσπάθεια για την οργάνωση των ανέργων.
2.    Ενίσχυση της δουλειάς που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια στα πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου τομέα και στο ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, με προσπάθεια εμπλουτισμού της δράσης τους και της λειτουργίας τους και με παράπλευρες δράσεις (αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων, ΕΝΦΙΑ, λαϊκός πολιτισμός)
3.    Ενίσχυση της παρέμβασης μας στον αγροτικό πληθυσμό (αγρότες, κτηνοτρόφοι) με ολόπλευρη στήριξη της προσπάθειας για την  αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με όρους όμως μαζικής συμμετοχής και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών (Γενικές συνελεύσεις κλπ). Ίδρυση συνδικαλιστικής παράταξης στο χώρο των κτηνοτρόφων και των αγροτών.
4.    Ιδιαίτερα μέριμνα για την ενίσχυση της συνδικαλιστικής μας παρουσίας στους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες με τη συγκρότηση συνδικαλιστικής παράταξης στο χώρο και παρουσία στις εκλογές του επιμελητηρίου.

    Ανάπτυξη και αναζωογόνηση του τοπικού κινήματος αλληλεγγύης, των τοπικών αντιστάσεων και του πολιτισμού

1.    Μεγαλύτερη στροφή στα πιο φτωχά τμήματα της κοινωνίας, στις φτωχογειτονιές της πόλης και στα μικρά χωριά, όπου ζουν πολλοί και πολλές που έχουν ανάγκη τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, κι εκεί η παρέμβασή μας είναι ακόμα πολύ αδύνατη. Εδώ θα πρέπει να συγκροτηθεί ειδική ομάδα στο κόμμα μας για τη παρακολούθηση και βοήθεια  της δουλειάς για την αλληλεγγύη. Να ξαναδούμε την παρουσία μας στο «Χωριό του Όλοι μαζί» και να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν εκεί.
2.    Να ενισχύσουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, τον ΕΝΦΙΑ και την υπερφορολόγηση της μικρής ιδιοκτησίας.
3.    Ιδιαίτερη μέριμνα για την δημιουργία και ενίσχυση ενιαίων μετώπων (γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές) στη πόλη και στα χωριά της Λέσβου στα ζητήματα της παιδείας (συγχωνεύσεις σχολείων, σχολική στέγη, αξιολόγηση, μεταφορά μαθητών, σχολική διαρροή), αλλά και στα ζητήματα της υγείας (εργαζόμενοι στην υγεία, ασφαλισμένοι, αυτοδιοίκηση)
4.    Παρέμβαση στα ζητήματα του πολιτισμού ιδιαίτερα στην ύπαιθρο της Λέσβου είναι αυτόνομα ως ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσω της Αστικής «Στα Μπλόκια». Ενίσχυση των δεσμών μας με τα τοπικά ερασιτεχνικά πολιτιστικά σωματεία.
5.    Ειδική δουλειά για την οργανωμένη παρουσία της αντίληψης μας για τον αθλητισμό μέσα στα ερασιτεχνικά σωματεία και στους αθλητικούς συλλόγους. Συγκρότηση ειδικής θεματικής της ΝΕ για τον αθλητισμό.
    Διεύρυνση της τοπικής δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών - Τοπική αυτοδιοίκηση
1.    Ένα απ΄ θετικά που μας άφησαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι η παρουσία ενός σημαντικού αριθμού εκλεγμένων, ιδιαίτερα στη πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Σημαντική μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συγκρότηση με πλατιά συμμετοχή και συνεχή λειτουργία των αυτοδιοικητικών μας παρατάξεων σε δήμο και Περιφέρεια με τη λειτουργία γραφείων και τη καθημερινή τους παρουσία όχι μόνο στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό πρέπει να παίξει η παρουσία των 34 εκλεγμένων μας τοπικών συμβούλων στα χωριά.
2.    Να βρούμε τρόπους να σπάσουμε το ιδιόρρυθμο «εμπάργκο» που υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική μας παρέμβαση από τα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά).  Είναι επιτακτικό καθήκον να δούμε τη δική μας παρέμβαση στο χώρο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η παρουσία του κομματικού μας σταθμού «105,5 στο κόκκινο» στα ερτζιανά της Λέσβου, είναι απαραίτητη. Στην ίδια κατεύθυνση να εξετάσουμε την επανέκδοση του «πολίτη», και την επαναδραστηριοποίηση της Αστικής «Στα Μπλόκια» σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση με όρους οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτάρκειας.
3.    Το επόμενο διάστημα πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας και να ενισχύσουμε ολόπλευρα τη συγκρότηση ανοιχτών κινηματικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, που πλήττεται από ένα «τσουνάμι» ιδιωτικοποιήσεων (Αεροδρόμιο Μυτιλήνης, Χώρος στάθμευσης Μακρύ Γιαλού, Αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου, ΔΕΥΑΛ, Καθαριότητα, Κοινωνικές δομές κλπ).
4.    Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» αποδείχθηκε καταστροφική για τη Λέσβο. Εμείς θα παλέψουμε ώστε ο «Καλλικράτης» να καταργηθεί, όχι μόνο για τις καταστροφικές χωροταξικές του προβλέψεις (ένας Δήμος η Λέσβος), αλλά και γιατί καταστρέφει την τοπική δημοκρατία, τη συμμετοχή του δημότη, την αποκέντρωση. Στη θέση του θα πρέπει να φτιαχτεί ένα άλλο δημοκρατικό πλαίσιο, που θα δίνει πόρους και αρμοδιότητες στις μικρές τοπικές κοινωνίες, που θα εισάγει τον τοπικό δημοκρατικό έλεγχο στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, που θα μεταφέρει την εξουσία στο δημότη. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα αναμορφώσει και τον χάρτη των δήμων στη Λέσβο. Μέχρι τότε στα χωριά όπου ο «Άλλος Δρόμος» έχει καθοριστική παρουσία, θα πρέπει να ενισχύσουμε την τοπική δημοκρατία, τη συμμετοχή και τον έλεγχο των δημοτών μέσα από τακτικές λαϊκές συνελεύσεις που θα έχουν και δεσμευτικό χαρακτήρα για τα τοπικά συμβούλια.

    Πλατιά  προβολή και προπαγάνδα των άμεσων στόχων και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο πρέπει το επόμενο διάστημα να προετοιμαστεί για μια ολοκληρωμένη προγραμματική παρέμβαση εξειδικεύοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες, στα πλαίσια της προγραμματισμένης Περιφερειακής προγραμματικής Συνδιάσκεψης. Παράλληλα με τη δουλειά αυτή θα πρέπει να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μια πλατιά  προβολή και προπαγάνδα των άμεσων στόχων και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτές  συνελεύσεις εκδηλώσεις για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Σ’ ολόκληρη την προσπάθεια μας αυτή δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως στο μπλοκ των συστημικών δυνάμεων που αντιπαλεύουμε πρέπει να εντάσσουμε το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που μπορεί στη Λέσβο να μην έχει ακόμα δημόσια εμφανή παρουσία, αλλά όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δουλεύει συστηματικά στα λαϊκά στρώματα, προσπαθώντας να αποκτήσει εκεί ερείσματα. Να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη ενός ευρύτατου αντιφασιστικού αντιρατσιστικού κινήματος, τόσο με όρους ιδεολογίας όσο και πρακτικής (συλλογική δράση, αντιφασιστικές επιτροπές, επιτροπές περιφρούρησης κτλ).
3.    ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ
Όλα αυτά για να γίνουν πράξη χρειάζεται πριν απ΄ όλα ένα κόμμα αριστερό, σύγχρονο ριζοσπαστικό με δημοκρατική συλλογική λειτουργία στη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και με ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία.   Το 1ο μας συνέδριο μας δίνει τις κατευθύνσεις για να χτίσουμε ένα τέτοιο κόμμα και στη τοπική μας κοινωνία.
Σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να παρθούν μέτρα :
•    Για την ενίσχυση της τακτικής λειτουργίας των ΟΜ, με θεματολογία και με συγκεκριμένα προγράμματα δράσης που θα εξειδικεύουν τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης και θα βάζουν και τοπικά θέματα ώστε  να γίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο τους, συμβάλλοντας στην εξωστρεφή κινηματική και πολιτική δράση δημιουργώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στις γραμμές μας αγωνιστών ,ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, που επιθυμούν αυθεντικά και ανιδιοτελώς να παλέψουν για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή.
•    Δημιουργία δικτύου φίλων και υποστηρικτών σε κάθε ΟΜ, που θα συμμετέχουν στις δράσεις και θα συμβάλλουν με τις απόψεις τους στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος.
•    Δημιουργία ΟΜ σε χώρους και χωριά που δεν υπάρχουν με έμφαση στα κεφαλοχώρια (Ερεσός, Αγία Παρασκευή, Ευεργέτουλας, επανεξέταση των μεγάλων ΟΜ της πόλης)
•    Άμεσα μέτρα για την ιδεολογική και πολιτική στήριξη των ΟΜ και ιδιαίτερα των νέων μελών
•    Ειδική μέριμνα για την κοινοβουλευτική μας παρέμβαση με δημιουργία επιτροπής κοινοβουλευτικής δουλειάς στη ΝΕ και ορισμού υπεύθυνου κοινοβουλευτικής δουλειάς σε κάθε ΟΜ, ώστε η παρουσία του βουλευτή μας να είναι συνεχής και στοχευμένη.
•    Ειδική μέριμνα για την ενίσχυση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στους ντόπιους νέους. Δημουργία πολυχώρου δράσης της νεολαίας με τη συμμετοχή της δημοτικής κίνησης. Πρωτοβουλία για τους νέους εργαζόμενους, άνεργους, αγρότες (καταγραφή, δημιουργία δομών / συλλογικοτήτων, εμπλοκή στις διαδικασίες σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση, οργάνωση των εργαζόμενων στα vouchers. Πρωτοβουλίες για τους μαθητές. Κοινός σχεδιασμός νεολαίας κόμματος για την υλοποίηση των παραπάνω.
•    Η νέα ΝΕ δεν μπορεί να είναι μόνο λέσχη συζητήσεων, αλλά ένα πολιτικό όργανο που θα συζητά πολιτικά, θα παίρνει αποφάσεις και μέτρα για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, θα καθοδηγεί τις Ο.Μ., θα λύνει και θα αντιμετωπίζει πολιτικά ζητήματα. Χρειάζεται να δούμε πως θα ανεβάσουμε τη συλλογική λειτουργία της ΝΕ, το ρόλο του μέλους της ΝΕ σε σχέση με το κόμμα και τις Ο.Μ., το ρόλο του συντονιστή και του συντονιστικού γραφείου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγούν στην νομαρχιακή επιτροπή θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες χρεώσεις στα πλαίσια του καταμερισμού της. Θα πρέπει να υπάρχει απολογισμός των αποφάσεων της προηγούμενης συνεδρίασης, έλεγχος και βοήθεια για την υλοποίηση τους και να υπάρχει μηνιαίος προγραμματισμός.

4.    ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σ’ αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στο λαό να παλέψει για να μπεί τέλος στον καταστροφικό δρόμο των μνημονίων.
Να παλέψει για να ανοίξει ένας νέος δρόμος για το λαό και τον τόπο μας.
Να παλέψει για να είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς η αρχή μια καινούριας πορείας για τη Λέσβο και  την Ελλάδα και ν’ ανοίξει νέους δρόμους στην Ευρώπη.
Είμαστε αισιόδοξοι πως το όμορφο αυτό ταξίδι της ανάστασης του λαού μας, ξεκινά τώρα.

Μοιράσου το άρθρο!