Πολιτική

17/09/2017 - 08:42

Ο Κώστας Αστυρακάκης με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή

                                    

            Με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή, όπως έχει καθιερωθεί επίσημα από το Ελληνικό κράτος να είναι η 14η Σεπτεμβρίου, ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού αλλά και ως Λέσβιος Μικρασιατικής καταγωγής (ο παππούς από το Κιμέρ και η γιαγιά από το Κορδελιό) , δηλώνω τα εξής:

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής, αλλά και διδαχής για τους νεότερους, η Τετάρτη που μας πέρασε. Ο Ελληνισμός με τη γλώσσα του και τον πολιτισμό του να κυριαρχούν και να μεγαλουργούν για χιλιετίες, ξεριζώθηκε, δημιουργώντας τις χαμένες πατρίδες. Αναφέρω μια προτροπή του Μικρασιάτη παππού μου προς εμένα και ως εκπαιδευτικός τη μεταφέρω στους νεότερους. «Να αγαπάς την πατρίδα» μου έλεγε. Ένας άνθρωπος που δεν μου δίδαξε το μίσος αλλά την άδολη αγάπη στην πατρίδα. Μόνο έτσι, μου έλεγε, παραμερίζονται τα τεράστια ΕΓΩ των Ελλήνων που δημιουργούν ανταγωνισμούς, ιδιοτέλειες, αμετροέπειες και ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ στο κυνήγι της προσωπικής ανέλιξης και της εξουσίας. Αυτό το ΔΙΧΑΣΜΟ και τη ΔΙΧΟΝΟΙΑ εκμεταλλεύτηκε ο αντίπαλος , με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν μισώ του Τούρκους, μου έλεγε ο άνθρωπος που είδε τους γονείς του να σφαγιάζονται στην αυλή του σπιτιού τους, μια αδερφή του να απαγάγεται και να χάνεται οριστικά και δυο αδέρφια του να σκοτώνονται στο Σαγκάριο ποταμό, αφού εντάχθηκαν εθελοντικά στον Ελληνικό στρατό που αποβιβάστηκε στη Μικρά Ασία. Ο άνθρωπος που έχασε οικογένεια και περιουσία.

Περισυλλογή λοιπόν μακριά από φαμφάρες και μικροεπιδιώξεις. Αυτή η καταστροφή πρέπει να μας διδάσκει και όχι να μας τυφλώνει. Το τυφλό μίσος σε καθηλώνει και σε περιθωριοποιεί.

 ΤΙΜΗ λοιπόν, σε όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα και σε όλα αυτά που χάθηκαν άδικα. Η Διδώ Σωτηρίου μας μεταφέρει ανάγλυφα τις απώλειες αθώων πολιτών και από τις δύο πλευρές και μας βοηθά να προσεγγίσουμε αυτό τον πόλεμο με μια άλλη πιο ανθρώπινη ματιά, μακριά από πάθη και μισαλλοδοξίες.

 

 

 

 

                                                                                          Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού                                                                          

                                                                                                    Δήμου Λέσβου

 

 

                                                                                          Κωνσταντίνος Αστυρακάκης

 

Μοιράσου το άρθρο!