Πολιτική

31/03/2015 - 12:52

Οι προτάσεις του Οικολογικού άνεμου στο Βόρειο Αιγαίο στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά της Περιφέρειας.

Ο Οικολογικός άνεμος στο στο Βόρειο Αιγαίο κατέθεσε τις προτάσεις του στο υπό διαβούλευση Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
 

 Συγκεκριμένα προτείνεται η κατάρτιση εκπαιδευτικών που θα δεχτούν/δέχονται στα σχολεία τους παιδιά Ρομά. Προτείνεται να προβλεφθούν ειδικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς που να έχουν και βιωματικό χαρακτήρα. Συμμετοχή ρομά τόσο στην κατάρτιση των προγραμμάτων/δράσεων όσο και στην εφαρμογή τους ώστε να υπάρχουν πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα. Δεν επιζητείται η αφομοίωση αλλά η ενσωμάτωση και η συνεκπαίδευση όλων των παιδιών.
 
Επιπλέον προτείνουμε να οργανωθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλα τα σχολεία της περιφέρειας με στόχο τη γνωριμία με των πολιτισμό των Ρομά και την καταπολέμηση ρατσιστικών στερεοτύπων. Αυτά μπορεί να εξειδικεύονται σε σεμινάρια για  τους ίδιους τους μαθητές και σε σεμινάρια για τους γονείς (σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων).
 
Για τον άξονα προτεραιότητας απασχόληση προτείνεται πιλοτικά η δράση:
«Πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά». Στόχος της πράξης είναι η ενεργοποίηση, η κατάρτιση, η προώθηση στην αγορά εργασίας, η κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ατόμων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες – RΟΜ (Ελλήνων Τσιγγάνων), που διαβιούν στo Βόρ Αιγαίο, μέσω ενός ευρύτατου πλέγματος δράσεων που παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη, προς το σκοπό ίδρυσης από τους ωφελούμενους Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του Ν. 4019/2011 ή/και εμπορικών επιχειρήσεων στον κλάδο των πράσινων επαγγελμάτων του δευτερογενούς τομέα.
 
Σε σχέση με τις προτεινόμενες ενδεικτικές δράσεις του προγράμματος για την απασχόληση, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να αφορούν τις υφιστάμενες «παραδοσιακές» ασχολίες των ΡΟΜΑ (καλαθοπλεκτική και μελισσοκομία όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα), αλλά να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες της αγοράς, με έμφαση όπως προτείνουμε παραπάνω και στην πράσινη οικονομία.
 
Στα οριζόντια θέματα κατατέθηκε η πρόβλεψη για δράσεις πολιτικοποίησης των Ρομά και ενημέρωση τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις (π.χ. η υποχρεωτική 9 χρονη εκπαίδευση των παιδιών τους). Προτείνεται να διερευνηθεί το επιτυχημένο παράδειγμα του Βαρβασίου Χίου έτσι ώστε να αποτελέσει όσο περισσότερο γίνεται οδηγό για εφαρμογή και σε άλλες περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά.
 
Επίσης να καταθέσουμε με την ευκαιρία μια γενικότερη αγωνία και ανησυχία. Είναι πολύ σημαντικό οι δράσεις να λειτουργούν μεταξύ τους ως σύνολο, όχι αποσπασματικά. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό, για τις δράσεις που προβλέπεται να έχουν διάρκεια, να υπάρχει η απαιτούμενη ροή χρηματοδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των προγραμμάτων. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να εξασφαλίζει τη συνεχή και σύμφωνα με τις προδιαγραφές υλοποίηση, λειτουργία και στελέχωση όπου απαιτείται. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφτεί και μια φάση αξιολόγησης των δράσεων στο τέλος του προγράμματος έτσι ώστε να προκριθούν σε επόμενα επιχειρησιακά σχέδια οι πιο επιτυχείς.
 
Κλείνοντας, γίνεται αντιληπτό και κατανοητό ότι τόσο το ερευνητικό υπόβαθρο, όσο και τα προβλήματα καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους μπορεί να έχουν κοινά μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Με το δεδομένο αυτό είναι σε ένα βαθμό αποδεκτό το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο να μην είναι αμιγώς πρωτογενής εργασία, αλλά να βασίζεται στην εμπειρία και έρευνα που έχει γίνει σε άλλες περιοχές. Όμως οι αναφορές σε διάφορα σημεία στην «Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» και σε άλλα σημεία συγκεκριμένα στη Νήσο Κω, καθώς και οι πολλές άλλες συμπτώσεις με κείμενα, στοιχεία και προτάσεις του αντίστοιχου επιχειρησιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες για την ποιότητα και την ακρίβεια των στοιχείων που παρατίθενται.
 
Ο Βασίλης Μπάλλας, περιφερειακός σύμβουλος του Οικολογικού άνεμου έκανε την παρακάτω δήλωση:  «Θετικά βλέπουμε την εκπόνηση και υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για κοινωνική ένταξη των Ρομά. Όμως αυτό που περιμένουμε να δούμε, και έχει μεγαλύτερη σημασία από τις εξαγγελίες, είναι η αποτελεσματικότητα των δράσεων. Δυστυχώς η ιστορία από προηγούμενα προγράμματα, όπως το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων 2001-2008» δείχνει ότι οι οργανωτικές αδυναμίες, η περιστασιακή διάθεση πόρων και η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών αξιολόγησης και παρακολούθησης δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Επίσης μας προβληματίζει η βιασύνη με την οποία υποβάλλεται προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς η εισήγηση ήρθε την ίδια ημέρα που έληξε η δημόσια διαβούλευση, χωρίς εκ των πραγμάτων να λαμβάνει υπόψη τον διάλογο. Ελπίζουμε να διαψευστούν οι επιφυλάξεις μας. Σε κάθε περίπτωση θα ελέγχουμε την πορεία της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου».
 
Οικολογικός άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο

Μοιράσου το άρθρο!