Πολιτική

24/04/2014 - 14:45

Οικολογικός Άνεμος: Στα λόγια η πεζοδρόμηση της Ερμού και η προστασία της πλατείας Σαπφούς

yle="text-align: justify;">Η παρέμβαση στην  Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Λέσβο αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των πολλαπλών παρεμβάσεων που έχει κάνει ο Οικολογικός Άνεμος σε  ζητήματα πόλης και την αποτελεσματική και όχι στα λόγια 24ωρη πεζοδρόμηση της οδού Ερμού και την προστασία της πλατείας Σαπφούς από τα μηχανάκια που την έχουν κάνει πάρκινγκ και όχι πλέον χώρο για πεζούς και παιδιά.
 
Στην επιστολή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπ αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Μιχάλης Μπάκας επισημαίνει ότι παρά την σχετική  απόφαση της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Λέσβου, την σήμανση στην περιοχή, την μερική αστυνόμευση από την Τροχαία και τη δημοσιότητα που πήρε αυτή η απόφαση δυστυχώς στην πράξη δεν εφαρμόζεται από μεγάλο αριθμό οδηγών. Συγκεκριμένα, μετά την λήξη του ωραρίου των καταστημάτων μηχανάκια και αυτοκίνητα διέρχονται ανεμπόδιστα το δρόμο και παραβιάζουν, μεταξύ άλλων, σημαντικούς κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που έχουν σχέση με την ταχύτητα διέλευσης σε κατοικημένη περιοχή και το παρκάρισμα σε πεζοδρόμιο. Η συμπεριφορά αυτή περιορίζει τα δικαιώματα των πεζών, ειδικά των ΑΜΕΑ και άλλων αδύναμων κατηγοριών (ηλικιωμένοι, μητέρες με παιδιά) και στην ουσία ακυρώνει οποιαδήποτε έννοια πεζοδρόμησης και οποιαδήποτε σχετική απόφαση. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καλεί την Επιτροπή να υπερασπιστεί την απόφαση που έχει λάβει και τυγχάνει μεγάλης αποδοχής μεταξύ πολιτών αλλά και συλλόγων επαγγελματιών και να μην επιτρέψει πισωγύρισμα σε μία τόσο σημαντική απόφαση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
·         Στα πλαίσια αυτά προτείνεται να εξετάσει η Επιτροπή άμεσα το ελεγχόμενο κλείσιμο της οδού Ερμού με μπάρες και άλλα τεχνητά εμπόδια, τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα, αφού λάβει υπόψη την ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων και την εξυπηρέτηση συμβάντων έκτακτης ανάγκης (πχ διέλευση ασθενοφόρου).
·         Επιπρόσθετα προτείνεται να υιοθετηθούν αντίστοιχα μέτρα για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Σαπφούς. Εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί ως πάρκινγκ μοτοσυκλετών εμποδίζοντας την λειτουργία της πλατείας σαν χώρο που προορίζεται αποκλειστικά για πεζούς, βάζοντας σε κίνδυνο μικρά παιδιά που παίζουν ανάμεσα σε μηχανάκια που παρκάρουν ή ξεπαρκάρουν. Θεωρεί επείγουσα ανάγκη να εξεταστούν άμεσα μέτρα για σχετική σήμανση και τεχνητά εμπόδια από όλα τα πιθανά σημεία εισόδου που να αποκλείουν την πρόσβαση στα μηχανάκια και σε οποιοδήποτε τροχοφόρο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε μητέρες με καρότσια, ΑΜΕΑ και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών.
 
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Οικολογικός Άνεμος θα συνεχίσει δημιουργικά να κάνει προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητα ζωής των πολιτών των νησιών μας.
    
     Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!