Πολιτική

20/11/2015 - 15:20

Ονόματα και διευκρινίσεις Δήμου Λέσβου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και τις μέχρι τώρα δράσεις, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου 2015, ήταν μια ανοιχτή συνέντευξη τύπου και όχι η επίσημη παρουσίαση του φακέλου. Έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης πανελλαδικά τα οποία προέβαλαν σχετικά ρεπορτάζ και φιλοξένησαν άρθρα με πολύ θετικά σχόλια για την υποψηφιότητα. Επίσης, οι Λέσβιοι των Αθηνών και τα μέλη των Λεσβιακών σωματείων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, τόσο από την λυτή και ποιοτική  εκδήλωση,  όσο και γενικότερα από τη διεκδίκηση αυτού του μεγάλου στόχου. 
 
Ο Δήμαρχος Λέσβου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, στις ομιλίες τους τεκμηρίωσαν απόλυτα την δυναμική της υποψηφιότητας μας και την αναγκαιότητα διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το βίντεο με καλλιτεχνικές φωτογραφίες της καταξιωμένης πανελλαδικά και διεθνώς, Μυτιληνιάς φωτογράφου, Τζελης Χατζηδημητριου  άφησε τους παρευρισκόμενους με τις καλύτερες εντυπώσεις, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Επισημαίνουμε προς αποφυγή συγκρίσεων με άλλες πόλεις ότι,   αυτό δεν αποτελεί επίσημο το βίντεο παρουσίασης τους φακέλου της υποψηφιότητας μας, η οποία θα παρουσιασθεί τέλη Φεβρουαρίου στα μέλη της κριτικής επιτροπής.
 
Σχετικά με τον υπεύθυνο επιμέλειας του φακέλου, κ. Βασίλη Αναστασίου και τις αναφορές που τον θέλουν να συμμετέχει στην επιτροπή διεκδίκησης της πόλης του Βόλου, επισημαίνουμε τα εξής:
Ο κ. Αναστασίου έχει παραιτηθεί από την εν λόγω επιτροπή, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με τον Δήμο Λέσβου. Παραιτούμενος παρέδωσε όλη την διοικητική εργασία που είχε κάνει. Η αναφορά του βιογραφικού του στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαγνησίας οφείλεται στην μη έγκυρη ανανέωση των πληροφοριών της σελίδας.  Σε επικοινωνία που είχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού με τους υπευθύνους του Δήμου Βόλου, οι ίδιοι επισήμαναν το λάθος τους και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την συνεργασία τους με τον κ. Αναστασίου. 
Στο έργο διεκδίκησης της Μυτιλήνης - Λέσβος  Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, ο κ. Αναστασίου, πλαισιώνεται από την παρακάτω ομάδα: 
Δημήτρης Αποστόλου Θεατρικός συγγραφέας, Τάνια Κήτσου σκηνοθέτης- ζωγράφος και ειδική Ευρωπαϊκών προγραμμάτων,  Εύη Σφηκάκη εξειδικευμένη πολιτιστικών προγραμμάτων creative Europe, culture 2000 , Φωτεινή Ροδίτου οικονομοτεχνικός ευρωπαϊκών προγραμμάτων , Κατερίνα Μαγαράκη Dr θεατρολόγος, Κατερίνα Γρηγοριάδη γραμματειακή υποστήριξη , Νίκος Κουλαξίδης art director του φακέλου και επί  χρόνια διευθυντής των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων, Λεωνίδας Αργυρός υπεύθυνος μεταφράσεις στην Αγγλική. Την γενική επιμέλεια του φακέλου, έχει ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αστυρακάκης. 
 
Όλες οι συνέργειες και οι αναθέσεις, γίνονται σε Λέσβιους. Απευθύνουμε όμως, εκ νέου πρόσκληση όπως έγινε και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο σε όλους, μετά την κατάθεση του φακέλου της υποψηφιότητας, τέλη Νοέμβρη, να μπουν στη σελίδα και να καταθέσουν ιδέες προτάσεις και δράσεις που μπορούν να ενταχθούν εφόσον αναλάβουμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ο φάκελος, αφορά στην ουσία μια οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας, με αντικείμενο τον πολιτισμό και θέτει το πλαίσιο, στο όποιο μπορούν να ενταχθούν, αφού πάρουμε τον τίτλο, ιδέες δράσεις παραγωγές και συνέργειες, οι οποίες όχι μόνο θα προέρχονται από το νησί μας, αλλά θα είναι και στη διάθεση όλων των Ευρωπαϊκών πόλεων που υπήρξαν πολιτιστικές πρωτεύουσες, από τη δημιουργία του θεσμού έως τώρα.
 
Τέλος, επισημαίνουμε ότι, στα πλαίσια της δημιουργίας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας διαχείρισης της πολιτιστικής πρωτεύουσας, που διεκπεραιώνεται νομικά τώρα, θα δημιουργηθούν άμεσα: καλλιτεχνική επιτροπή, επιστημονική – τεχνική επιτροπή, καθώς και διοικητική επιτροπή διεκπεραίωσης, που βούληση μας είναι να λειτουργήσουν άμεσα. 
Τόσο για την  ανάληψη της διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας, όσο και για τη συνεργασία με τον κ. Βασίλη Αναστασίου, έχουν ληφθεί οι παρακάτω αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου: 635/2015 28.09.2015 και 773/2015 22.10.2015. 
Η πρώτη ήταν ομόφωνη και αφορούσε την υποστήριξη της ιδέας της διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και η δεύτερη αφορούσε τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της σύμβασης με την εταιρεία.  
Το Συμβούλιο Δέσμευσης Πόλης, Μυτιλήνη - Λέσβος Πολιτιστική πρωτεύουσα της  Ευρώπης 2021, είναι το παρακάτω:
1. Δήμαρχος Λέσβου Σπυρίδων Γαληνός 
2. Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου Χριστιάνα 
3. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου Ψάνης Γεώργιος 
4. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λέσβου Αστυρακάκης Κωνσταντίνος 
5. Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δήμου Λέσβου Μυρσινιάς Ευάγγελος 
6. Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Αντωνίου Περικλής 
7. Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών πρακτόρων Λέσβου Σαμιώτης Ιωάννης
 
Επικεφαλής παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου 
 
8. Κυρατζής Ευστράτιος 
9. Γεωργούλας Ευστράτιος 
10. Τσιριγώτη Νίκη 
11. Κουρτζής Νικόλαος 
 
Επικεφαλής Παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου 
 
12. Γιακαλής Αθανάσιος 
13. Κυρίτση Αγλαΐα 
14. Στρατής Κόρακας 
15. Σπιλάνης Ιωάννης 
 
16. Ζούρος Νικόλαος Πανεπιστημιακός Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου 
17. Τριανταφυλλίδης Παύλος Διευθυντής εφορίας Αρχαιοτήτων 
18. Βακάλης Νεκτάριος Πρόεδρος ΟΛΣΑ 
19. Τσακιρέλλης Χριστόδουλος τέως Πρόεδρος ΟΛΣΑ 
20. Μεσσηνέζη Καίτη Πρόεδρος Λεσβιακής Παροικίας 
21. Περιμένης Τάσος Διευθυντής της ΕΤΑΛ
22. Αξιώτης Μάκης Ιατρός  Συγραφέας Ερευνητής
 
 
 
                                         Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος Αστυρακάκης Κωνσταντίνος 
 
Ζουμπούλη Νίκη εκπρόσωπος ένωσης ταξιδιωτικών και τουριστικών πρακτόρων Λέσβου
Δρεκόλια Ευγενία εκπρόσωπος ένωσης ξενοδόχων Λέσβου 
 
Εγγλέζος Γιώργος εκπρόσωπος επιμελητηρίου Λέσβου 
 
Σπανέλης Γιώργος Γενικός διευθυντής προγραμματισμού υποδομών περιβάλλοντος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 
 
Ζούρος Νίκος καθηγητής Πανεπιστημίου, Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου 
Τσουπής Παναγιώτης Λογιστής, Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού σχεδιασμού 
 
                                       Μέλη 
 
Σινάνης Προκόπης  
Ιωσηφέλλη Αθηνά Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού – Νέας Γενιάς & Εξυπηρέτησης του Πολίτη  
Τσιριγώτης Νίκος Μαέστρος 
Βλαστάρης Στρατής Στέλεχος διαχειριστικής Αρχής, υπεύθυνος Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Λέσβου 
Αγκοπιάν Κώστας Χοροδιδάσκαλος 
Βακάλης Νεκτάριος Πρόεδρος ΟΛΣΑ 
Τσακιρέλλης Χριστόδουλος τέως Πρόεδρος ΟΛΣΑ 
Μεσσσηνέζη Καίτη Πρόεδρος Λεσβιακής Παροικίας 
Χρύσα Αντωνίου 
Θεοδώρα Βάλβη Εκπρόσωπος Εικαστικής παρέμβασης 
Παπαπαναγιώτου Μαρία Δημοσιογράφος 
Κομνηνόγλου Μιχάλης Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Νέας Γενιάς Δήμου Λέσβου
Μανιατόπουλος Κώστας Διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ  
Αξιώτης Μάκης Ιατρός  Συγραφέας Ερευνητής
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!