Πολιτική

08/08/2014 - 08:44

Οργανώνεται η νέα Δημοτική Αρχή Γαληνού - Ποιοι αναλαμβάνουν αντιδημαρχίες

m>της Μαρίας Χατζηγεωργίου - εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν ρόλο και λόγο, ενώ θα γίνει προσπάθεια αποκέντρωσης, δίνοντας αρμοδιότητες στους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων

Πυρετωδώς προετοιμάζεται ο νέος Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη έχει ετοιμάσει το πλάνο και το σχεδιασμό της οργάνωσης του Δήμου, πάνω στο οποίο θα εργαστεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα φειδωλός και προσεκτικός στις δηλώσεις, ωστόσο μιλώντας στο «Δ», τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελική ευθεία της οργάνωσης, ενώ επισήμανε πως έχει επιλέξει σχεδόν το 90% των συνεργατών του. Όπως τονίζει, όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι θα έχουν ρόλο και λόγο στη νέα Δημοτική Αρχή, ενώ θα προσπαθήσει να κάνει πράξη την αποκέντρωση, δίνοντας αρμοδιότητες στους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.
«Το πρώτο πράγμα που είπαμε όταν ανακοινώσαμε ως συνδυασμός την υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές, ήταν ότι πιστεύουμε στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, ώστε να αποκτήσουν λόγο και ευθύνες οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Στην ουσία, εκείνοι θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές για τα επόμενα πέντε χρόνια, αφού θα μπορούν να διαχειρίζονται όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα που αφορούν τα χωριά τους και την καθημερινότητά τους. Στο πλευρό των προέδρων θα είναι οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, που θα έχουν το ρόλο γεωγραφικών αντιδημάρχων. Εμείς θα εκχωρήσουμε όσες αρμοδιότητες προβλέπει ο νόμος του Καλλικράτη στους προέδρους. Για όσα ζητήματα ωστόσο, δεν προβλέπεται εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πάλι τον πρώτο λόγο θα έχει ο πρόεδρος, ο οποίος θα παίρνει την απόφαση για το όποιο ζήτημα και θα υπογράφει ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της περιοχής.
Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των προέδρων, ενώ τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν στα χωριά, θα λύνονται επιτόπου. Εκτός αυτού, σχεδιάζουμε και προτάσεις νόμων τις οποίες θα προωθούμε στη Βουλή, ώστε να λυθούν κάποια προβλήματα που αφορούν στην αποκέντρωση εξουσιών στον Καλλικράτη.

ΠΛΑΝΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ο δεύτερος τομέας, στον οποίο η νέα Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι η καθαριότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη. Ήδη υπάρχει πλάνο για το πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ θα επανεξεταστεί το ζήτημα της ανακύκλωσης, ώστε να γίνεται σε ευρύτερη κλίμακα σε όλο το νησί και να υπάρχουν αποτελέσματα. Θεωρώ ότι σήμερα γίνεται κάπως αποσπασματικά και σε μικρή κλίμακα. Θα προχωρήσουμε βάσει μελέτης, που είναι σχεδόν έτοιμη, ώστε οι κάδοι και τα σημεία ανακύκλωσης να καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρου του Δήμου. Επιπλέον, μελετάμε τρόπους αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων και της λυματολάσπης, που θα αποφέρουν έσοδα στο Δήμο μας. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα και πρακτικές άλλων περιοχών, που μπορούμε κι εμείς να ακολουθήσουμε.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για τη νέα Δημοτική Αρχή είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Γνωρίζω ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία καταγραφής της περιουσίας αυτής. Εμείς ωστόσο, θα δώσουμε βαρύτητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν άμεσα να αποδώσουν χρήματα και πόρους στο Δήμο Λέσβου.

ΔΕΥΑΛ
Το τρίτο ζήτημα είναι οι υπηρεσίες ύδρευσης και η επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε ολόκληρο το νησί και στις δημοτικές ενότητες, που δεν έχει ακόμη επεκταθεί.
Προτεραιότητά μας είναι η καταγραφή και η βεβαίωση των οφειλών ύδρευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ώστε να υπάρχουν χρήματα για να κινηθεί η Δημοτική Επιχείρηση. Στόχος μας είναι η επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Γενικότερα η νέα Δημοτική Αρχή, θα εργάζεται ως ομάδα και οι αντιδήμαρχοι καθώς και τα υπόλοιπα στελέχη, θα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ο ίδιος ο Σπ. Γαληνός δεν θέλησε να προχωρήσει σε αποκάλυψη των ονομάτων που θα στελεχώσουν τη νέα Δημοτική Αρχή, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις διαρροές, ρόλο αντιδημάρχων αναλαμβάνουν οι:

  • Στρατής Τζιμής αντιδήμαρχος Έργων,
  • Π. Τσουπής αντιδήμαρχος Οικονομικών,
  • Γ. Κατζανός αντιδήμαρχος Καθαριότητας,
  • Κώστας Κατσαρός αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα,
  • Κ. Αστυρακάκης αντιδήμαρχος Πολιτισμού και
  • Αναστασία Αντωνέλλη αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας με τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα.
  • Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αναλαμβάνει ο Δημ. Ακριώτης,
  • ενώ πιθανότατα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι ο Γιώργος Ψάνης.
  • Όσον αφορά την αντιδημαρχία Καλλονής, ο πιθανότερος αν όχι βέβαιος- υποψήφιος, είναι ο Ταξιάρχης Βέρρος.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των αθλητικών χώρων, τον πρώτο λόγο στον τομέα αυτό θα έχουν οι επιτροπές που θα δημιουργηθούν ξεχωριστά για κάθε χώρο και η διαχείριση θα γίνεται από αυτές.
 

Μοιράσου το άρθρο!