Πολιτική

18/09/2014 - 07:16

Π. Βογιατζής: «ξέχασαν» την Υποεπιτροπή για την αναθεώρηση του Καλλικράτη

trong>Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αργύριο Ντινόπουλο, κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα την ανάγκη συνέχισης των εργασιών της Υποεπιτροπής για θέματα Καλλικράτη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο Βουλευτής στην Ερώτησή του προς τον Υπουργό εκφράζοντας την πάγια θέση του για διάσπαση του Δήμου Λέσβου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του Καλλικρατικού Νόμου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργίες, τονίζει τη σημασία του έργου της συγκεκριμένης Υποεπιτροπής, υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως αυτή είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της, καθώς δε βρισκόμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο, αντίθετα έχουν ολοκληρωθεί οι πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και οι νέοι αιρετοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αλλά και της εν λόγω Υποεπιτροπής, τόσο στις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις όσο και στις επιστολές του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, συνεπής προς την πάγια πεποίθησή του ότι ο Δήμος Λέσβου πρέπει να διασπαστεί και ότι ο Καλλικρατικός Νόμος πρέπει να διορθωθεί, επιμένει ότι η προχειρότητα και τα λάθη του Καλλικράτη μπορούν και πρέπει να διορθωθούν με ένα ολοκληρωμένο Νομοσχέδιο του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου, δηλαδή του Υπουργείου Εσωτερικών. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, κινούνται και οι εργασίες της συγκεκριμένης Υποεπιτροπής, της οποίας ο Βουλευτής με τη σημερινή του Ερώτηση προς τον Υπουργό, κ. Ντινόπουλο, ζητά την άμεση συνέχιση των εργασιών της.

 

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής κατέθεσε χθες και Αναφορά, σε συνέχεια σχετικής επιστολής που έλαβε από τον εκτελούντα χρέη Περιφερειάρχη, κ. Κύτελη,  ζητώντας την πρόσθετη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την κάλυψη των αναγκών της Π.Ε. Λέσβου.

 

Ακολουθεί η Ερώτηση του Βουλευτή.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ:

•          ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

κ. ΑΡΓΥΡΙΟ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟ

 

ΘΕΜΑ: Ανάγκη συνέχειας εργασιών της Υποεπιτροπής για θέματα Καλλικράτη

της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

 

Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και θεωρώντας πολύτιμη τη συνεισφορά της Υποεπιτροπής για την επεξεργασία της επόμενης φάσης του Προγράμματος «Καλλικράτης- Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» που συστήθηκε στις 24/02/2014 με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, πιστεύω πως η Υποεπιτροπή οφείλει άμεσα να συνεχίσει τις εργασίες της.

Είναι η πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή, τώρα που έχουν ολοκληρωθεί οι πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους οι νέοι αιρετοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες της χώρας, να συνεχίσει τις εργασίες της η συγκεκριμένη Υποεπιτροπή, προκειμένου με τη συνεισφορά όλων των αρμοδίων να επιτύχουμε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στον Καλλικρατικό Νόμο, ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη του παρελθόντος και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την τοπική αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού.

Προσωπικά, θεωρώ ότι η εν λόγω Υποεπιτροπή οφείλει να εξετάσει προσεκτικά όλες τις διατάξεις του Καλλικράτη και να εισηγηθεί τους τρόπους με τους οποίους θα επιλυθούν τα χωροταξικά και διοικητικά προβλήματα που έχουν προκύψει.

Στόχος επομένως θα πρέπει να είναι μία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπιση αφενός της χωροταξικής αναδιάρθρωσης Καλλικρατικών Δήμων, με πρώτο παράδειγμα το Δήμο Λέσβου, που από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά προβλημάτων και δυσλειτουργιών και ο οποίος πρέπει άμεσα να διασπαστεί σε επιμέρους Δήμους, και αφετέρου της διοικητικής αναδιάρθρωσης με σκοπό την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση και στην άσκηση της περιφερειακής πολιτικής. Θα πρέπει δηλαδή ο νέος χωρικός επιμερισμός να συνδυαστεί και με το ανάλογο προσωπικό και μέσα, ώστε να επιτευχθεί πράγματι η αποτελεσματική διοίκηση και άσκηση της αυτοδιοικητικής πολιτικής.

Με δεδομένο συνεπώς, ότι οι εργασίες της εν λόγω Υποεπιτροπής είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχιστούν, προκειμένου η καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για θέματα Υπουργείου Εσωτερικών, να συμβάλει με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο στην επίσης αναγκαία διόρθωση του Καλλικρατικού Νόμου, και ότι αυτή η χρονική περίοδος, καθότι όχι προεκλογική, θεωρείται ως καταλληλότερη για τη διαπραγμάτευση αυτών των ζητημάτων,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1.       Πότε αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες της η εν λόγω Υποεπιτροπή;

 

Μοιράσου το άρθρο!