Πολιτική

22/10/2014 - 11:12

Το «πάθος» των δημοτικών συμβούλων Λέσβου για το «αρχαιότερο επάγγελμα»

 Γράφει ο Μαρίνος Ορφανός / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
 
To φαινομενικά θέμα «ρουτίνας» για τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στη γνωμοδοτική επιτροπή «περί εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων» , ίσως βοηθούσης και της τηλεοπτικής κάλυψης του Συμβουλίου, συζητήθηκε τελικά κάτι περισσότερο από μία ώρα!
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, με την εισήγηση του θέματος ζήτησε την απόσυρσή του, που βρήκε σύμφωνο και το δήμαρχο Λέσβου. Ωστόσο αναπτύχθηκε στη συνέχεια μία μακρά επιχειρηματολογία από πολλούς δημοτικούς συμβούλους για την κοινωνική διάσταση του φαινομένου, που τελικά οδήγησε το σώμα σε απόφαση αναβολής της συζήτησης και επανατοποθέτησής της σε επόμενη συνεδρίαση!
 
Η διαπίστωση της Νίκης Τσιριγώτη πως το επάγγελμα των εκδιδόμενων γυναικών δε γίνεται ουσιαστικά από επιλογή και αποτελεί τη χειρότερη εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έφερε και την πρότασή της να μην οριστεί εκπρόσωπος του Δήμου στη σχετική επιτροπή.
 
Ο δήμαρχος Λέσβου, συμφωνώντας απολύτως, κάλεσε τους δημοτικούς του συμβούλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση για το θέμα, για να ξεδιπλωθούν στη συνέχεια δεκάδες απόψεις επί του ζητήματος, ακόμα και από δημοτικούς συμβούλους που δε λαμβάνουν συχνά το λόγο.
 
Ο αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής, αναγνωρίζοντας πως οι γυναίκες αυτές πέφτουν θύματα ρατσισμού, υποστήριξε από τη μεριά του πως δεν μπορεί να λείπει ο Δήμος από μία επιτροπή που γνωμοδοτεί για τη χωροθέτηση σημείων για την όλη λειτουργία του πράγματος.
 
Εν πολλοίς, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, αν και εξέφραζαν τη θλίψη τους για την κοινωνική διάσταση του θέματος, σχολίασαν γενικά πως «δεν είναι λύση η μη συμμετοχή στην επιτροπή».
 
Μίλησαν και οι… πέτρες!
Χαρακτηριστικά για τις εκδιδόμενες μπήκαν στη λίστα των ομιλητών του προέδρου οι Φλώρος, Καρασάββας, Κοτζαδημητρίου, Κουρτζής, Αστυρακάκης, Πάλλης, Γεωργούλας Αντωνέλλη, Καραγιάννης, Αρμενάκας και Καραγεωργίου, με πολλούς εξ αυτών μάλιστα και να δευτερολογούν!
 
Ο και καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», όπως ήταν φυσικό μπήκε πιο βαθιά στην ουσία του όλου θέματος, μιλώντας μέχρι και για τις γνωστές «εκδιδόμενες του Λοβέρδου». Σχολιάζοντας πως πρέπει να διευκρινιστεί πρώτα τι παρεμβατικότητα ακριβώς μπορεί να έχει ο Δήμος για το θέμα μέσω της επιτροπής, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για την επόμενη συνεδρίαση. Η πρότασή του αυτή στη συνέχεια υιοθετήθηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, που θα... τα ξαναπούν.
 
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασίας Αντωνέλλη, που θύμισε πως στο παρελθόν ορίστηκε ξανά εκπρόσωπος του Δήμου στην επίμαχη επιτροπή, όταν προέκυψε αναγκαιότητα χωροθέτησης.
 
Ο Στρατής Καραγεωρίου, παίρνοντας και εκείνος με τη σειρά του το λόγο, σχολίασε πως η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τη διαδικαστική λειτουργία των χώρων για τις γυναίκες και δεν έχει να κάνει με τις απόψεις μας γενικά για το κοινωνικό φαινόμενο…
Τι θα κάνει η επιτροπή;
Στα αξιοσημείωτα καταγράφονται και κάποιες ίσως και υπερβολικές φωνές στο Δημοτικό Συμβούλιο, μπροστά στην πιθανότητα να χωροθετηθεί λειτουργία (;) για τις εκδιδόμενες δίπλα στα σπίτια μας, αλλά και το γεγονός πως κανείς δε μίλησε με όρους (π.χ. πορνεία, οίκοι ανοχής) για το ζήτημα, αλλά μόνο απροσδιόριστα.
 
Στην ουσία του όλου ζητήματος που έβαζε η εισήγηση του θέματος, η επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος απαρτίζεται από τον αστυνομικό διευθυντή, έναν υγειονομικό διευθυντή και τον εισαγγελέα.
 
Μέχρι την επόμενη συζήτηση για το θέμα, θα διευκρινιστούν οι ακριβείς αρμοδιότητές της, για να μπορούν τελικά να ψηφίσουν με αίσθημα ευθύνης και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Μοιράσου το άρθρο!