Πολιτική

11/01/2018 - 07:08

Πορεία υλοποίησης 3 εποχικών & 1 θεματικού projects στη Μυτιλήνη

Πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, δύο συναντήσεις εργασίας σχετικά με την πορεία τριών εποχικών και ενός θεματικού projects, που είχε αποφασιστεί να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή διαβούλευση δημοτών και αποδήμων του καλοκαιριού.

 

Οι συναντήσεις εργασίας, αφορούσαν τα γνωστά από τις προηγούμενες χρονιές εποχικά projects "Ο Άγιος Βαλεντίνος ... της Μυτιλήνης 2018", “Λεσβιακή Αποκριά 2018: Τα Γιούνια” και “Πάσχα 2018 … στη Μυτιλήνη !!!”, καθώς και το πρωτοεμφανιζόμενο θεματικό project “Πρόγραμμα marketing για μαθητικό τουρισμό στη Μυτιλήνη, την άνοιξη 2018”. 

 

Στην πρώτη σύσκεψη, εκτός του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου που την προκάλεσε, παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς Αθηνά Ιωσηφέλλη, ο σύμβουλος του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρης Παραδέλλης και τα περισσότερα μέλη των 4 συντονιστικών επιτροπών εθελοντών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2017.    

 

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης εξέθεσε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τη διοργάνωση των 3 εποχικών projects (“Άγιος Βαλεντίνος”, “Τα Γιούνια” και “Πασχαλινές εκδηλώσεις”), ενώ δήλωσε την αδυναμία του να ηγηθεί και να συντονίσει την προετοιμασία τους, όπως έπραττε με επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, πόρων, μηχανισμών και έμπειρου προσωπικού. Δεσμεύθηκε ωστόσο, ότι η Δ/Κ Μυτιλήνης θα βρίσκεται στο πλευρό των εθελοντικών ομάδων, τις οποίες θα βοηθήσει στο βαθμό που έχει τη δυνατότητα, προκειμένου τα 3 παραπάνω εποχικά projects να στεφθούν από επιτυχία.

 

Στη δεύτερη σύσκεψη, που αφορούσε το θεματικό project “Πρόγραμμα marketing για μαθητικό τουρισμό στη Μυτιλήνη, την άνοιξη 2018”, παρόντος και του Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας & Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκου Ζούρου, η συντονιστική ομάδα των εθελοντών (Μυτιληνιών & αποδήμων), η οποία εργάζεται πυρετωδώς από το καλοκαίρι, παρουσίασε την πρόοδο εργασιών που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, με μηδαμινή ουσιαστικά χρηματοδότηση (350 ευρώ από το Ν.Π.Δ.Δ. Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού, για την έκδοση ενός εξειδικευμένου πολύπτυχου φυλλαδίου).    

 

Παρά το γεγονός ότι το project δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η δυναμική εθελοντική ομάδα, πέτυχε με κοπιώδη εργασία και με πολύ σοβαρές συνεργασίες (Δ/Κ Μυτιλήνης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, ακτοπλοϊκές εταιρείες, κ.ο.κ.), να “κλείσει” ήδη τα 10 πρώτα σχολεία από την Αθήνα που θα επισκεφθούν τη Λέσβο, την άνοιξη του 2018.

 

Με την ολοκλήρωση του εξαιρετικά φιλόδοξου αυτού προγράμματος και μετά από την πολύ μεγάλη εξειδικευμένη καμπάνια για τις μαθητικές εκδρομές στη Λέσβο, που θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω διαδικτύου και direct mail, θα έχουν τεθεί τα πρώτα γερά θεμέλια, ώστε το πολλά υποσχόμενο αυτό είδος τουρισμού που ανθεί εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες περιοχές της χώρας (Ρόδο, Χανιά, Γιάννενα, Σαντορίνη, κ.ο.κ.), αλλά παραμένει παντελώς άγνωστο στη Λέσβο, να βρει πεδίο ανάπτυξης αρχικά τουλάχιστον στη Μυτιλήνη.

 

Είναι αυτονόητο, όπως ανέφεραν τα μέλη της πολύ δραστήριας αυτής εθελοντικής ομάδας, ότι το πρόγραμμα του μαθητικού τουρισμού, όπως αυτό αρχικά είχε σχεδιαστεί, θα συνεχιστεί και τον επόμενο μαθητικό χρόνο.

 

Η Δ/Κ Μυτιλήνης και η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους βασικούς συντελεστές της εθελοντικής ομάδας του project μαθητικού τουρισμού, για τις άοκνες και ανιδιοτελείς τους προσπάθειες. Συγκεκριμένα, τους δύο κύριους συντονιστές, τον απόδημο Μυτιληνιό καθηγητή φυσικής της Αθήνας Μιχάλη Ανδρεαδέλλη και τη δημότη Μυτιλήνης, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου. Επίσης τα δραστήρια μέλη της ομάδας της Μυτιλήνης, Μαρία Δεβεράκη, Βύρωνα Χατζηελευθερίου, Άννα Τσουκαλά και Βασίλη Σφαγμένο, που εργάζονται όλο αυτό το διάστημα αθόρυβα αλλά δυναμικά. Τέλος τους απόδημους Μυτιληνιούς της Αθήνας, Ραλλίτσα Δουκακάρου, Μαρία Ιωάννου και Ευτέρπη Ράλλη για την εν γένει συμβολή τους.     

 

Ο πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης, ανέφερε για την υλοποίηση των projects: “Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, ότι για τα 4 γνωστά εποχικά projects (Χριστούγεννα, Άγιος Βαλεντίνος, Καρναβάλι και Πάσχα), απαιτείται πλέον να ακολουθείται διαφορετική λογική, απ’ αυτήν που πειραματικά εφαρμόζαμε τα 3 τελευταία χρόνια, αν θέλουμε να κάνουμε σπουδαία και μεγάλα πράγματα για τον τόπο, που μεσομακροπρόθεσμα θα έχουν και αναπτυξιακή τουριστική διάσταση. Απαιτείται ενασχόληση 12 μήνες το χρόνο και φυσικά εμπλοκή όλων των φορέων, που σήμερα απέχουν. Η απλή διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, χωρίς ίχνος φιλοσοφίας τουριστικού marketing, με αφήνει εντελώς αδιάφορο. Παράδειγμα προς μίμηση, η εκπληκτική ομάδα του project μαθητικού τουρισμού, που με σκληρή δουλειά και με εντελώς πενιχρά μέσα, έχει πετύχει ήδη πολλά και υπόσχεται για πολύ περισσότερα”.          

 

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης,                                Η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού

       

 

 

       Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                       Αθηνά Ιωσηφέλλη 

 

Μοιράσου το άρθρο!