Πολιτική

16/09/2014 - 14:07

Π.Βογιατζής: Κατεπείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για του καταρροϊκό σε Λέσβο και Λήμνο

yle="text-align: justify;">Νέα επείγουσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Καρασμάνη, κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο και τη Λήμνο.

Ο Βουλευτής υπογραμμίζει τις διαστάσεις που έχει ήδη λάβει η νόσος στα δύο νησιά και τονίζει την άμεση ανάγκη στελέχωσης με επιπλέον κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, αλλά και την ανάγκη αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που έχουν ήδη υποστεί ζημία εξαιτίας της νόσου που έχει προσβάλει τα ζώα τους.

Ακολουθεί η Ερώτηση του Βουλευτή.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

• ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,

κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

 

ΘΕΜΑ: Κατεπείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση

του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο και τη Λήμνο

 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου σε περίπου 10 εκτροφές προβάτων της Λήμνου και σε 18 εκτροφές της Λέσβου έχει εντοπισθεί καταρροϊκός πυρετός. Ειδικότερα στη Λέσβο, οι εστίες της νόσου έχουν φθάσει στις 100, με 62 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ τα ζώα που έχουν θανατωθεί, ανέρχονται ήδη στα 90.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα καθιστά ακόμα πιο ανησυχητικό το φαινόμενο.

Επιπλέον, οι ταχύτατοι ρυθμοί μετάδοσης της νόσου, οι καθυστερήσεις στις αιμοληψίες από τα άρρωστα ζώα και στην πιστοποίηση των κρουσμάτων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, η οποία πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με επιπλέον κτηνιάτρους και το ανάλογο βοηθητικό προσωπικό, αλλά και η έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων, οι οποίοι φοβούνται ότι δεν πρόκειται να αποζημιωθούν, την ίδια στιγμή που πλήττεται άμεσα η κύρια πηγή εισοδήματός τους, καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη και στα δύο νησιά.

Με βάση τα παραπάνω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 

1.       Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο και στη Λήμνο, προκειμένου να περιοριστεί ταυτόχρονα και ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσής της σε γειτονικά νησιά;

2.       Προτίθεται το Υπουργείο να στελεχώσει άμεσα τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου με το απαιτούμενο προσωπικό, κτηνίατρους και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και να προμηθεύσει τη Διεύθυνση με τα απαιτούμενα εμβόλια και οποιοδήποτε άλλο ιατροφαρμακευτικό υλικό χρειάζεται, προκειμένου για τον άμεσο περιορισμό της νόσου;

3.       Σε ποια έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι υποχρεούνται σε θανάτωση των άρρωστων ζώων τους;

 

Μοιράσου το άρθρο!