Πολιτική

15/01/2018 - 10:50

Σ. Γαληνός : το 2018 θα είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς χρόνους αυτής της Δημοτικής Αρχής

yle="text-align: justify;"> 

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Λέσβου, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, το απόγευμα, η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας των Δημοτών και ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής , στο Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ.κ. Ιακώβου, εκπροσώπων πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, εργαζόμενων του Δήμου και δημοτών, η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας» με μαέστρο τον Στέλιο Λασκαρίδη και την Χορωδία του Δήμου Λέσβου «Νίκος Μυρογιάννης», με μαέστρο την κα Λία Κεφαλά.

Ακολούθησε παρουσίαση μικρών και μεγάλων έργων που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε όλες τις Δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου, με το ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το 2017 αποτέλεσε μια χρονιά κατά την οποία αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στις οποίες όμως μπορέσαμε να παρέμβουμε και να δώσουμε άμεσες λύσεις.

Στις αρχές του έτους βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 50 ετών στη Λέσβο. Σφοδρές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι έπληξαν το νησί μας. Άμεσα, χειριστές και μηχανήματα του Δήμου υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στους δρόμους επιχειρώντας σε όλα τα σημεία του νησιού και παλεύοντας να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι σε όλα τα χωριά και στην πόλη της Μυτιλήνης. Μια τιτάνια μάχη κάτω από αντίξοες και πρωτοφανείς συνθήκες από την οποία βγήκαμε νικητές. Η κακοκαιρία όμως ξαναχτύπησε μερικές εβδομάδες αργότερα με σφοδρότατες βροχοπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Μεσοτόπου. Για ακόμα μια φορά και κυριολεκτικά από την επόμενη μέρα προσωπικό και μηχανήματα του Δήμου δοκιμάστηκαν σκληρά για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο τις μεγάλες ζημιές. Μάλιστα, για να μπορέσουν να επισπευσθούν οι εργασίες, χειριστές και εργαζόμενοι έμειναν για μέρες μακριά από τις οικογένειές τους δουλεύοντας ακατάπαυστα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου η Λέσβος δοκιμάστηκε από έναν ισχυρό σεισμό που ισοπέδωσε θα μπορούσα να πω το πανέμορφο χωριό της Βρίσας και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε σπίτια και υποδομές σε διάφορα σημεία του νησιού. Αμέσως έγινε η πρώτη καταγραφή των ζημιών, στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός στο γήπεδο Πολιχνίτου, μοιράσθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και οργανώθηκε η φιλοξενία των πληγέντων σε ξενοδοχεία της περιοχής. Μέσα σε λίγους μήνες πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Λέσβου εκτεταμένες επισκευές σε σχολικά κτίρια σε όλη τη Λέσβο με αποτέλεσμα το κουδούνι να χτυπήσει στην ώρα του για τα παιδιά μας.

Είναι αλήθεια ότι το 2017 βρεθήκαμε στο επίκεντρο ακραίων φαινομένων αλλά και φυσικών καταστροφών. Όμως με ευθύνη, ταχύτητα συνέπεια και σωστή οργάνωση μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προσκλήσεις. Αυτό, χάρη φυσικά στις υπεράνθρωπες και κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπάθειες των εργαζόμενών μας και των αρμόδιων αντιδημάρχων τους οποίους θέλω θερμά να ευχαριστήσω.

Παρόλα τα συνεχόμενα χτυπήματα της φύσης μπορέσαμε και μείναμε όρθιοι μα πάνω από όλα συνεπείς στον προγραμματισμό μας για την παραγωγή μεγάλων έργων υποδομής, έργων που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, έργων που βελτιώνουν την εκπαίδευση των παιδιών μας, έργων που προωθούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ανάπτυξη της Λέσβου. Έργα συνολικού ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ. Δουλέψαμε όλοι μαζί σκληρά ώστε να ξεπεράσουμε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να βγουν από τα συρτάρια μελέτες που είχαν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ παράλληλα εκπονήσαμε νέες μελέτες για έργα πνοής για τον τόπο.

Ολοκληρώθηκε το Master Plan του λιμένα Μυτιλήνης και δόθηκε από την αρχαιολογία το πράσινο φως για την κατασκευή εμπορικού λιμένα στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Διεκδικήσαμε επίμονα και σθεναρά χρηματοδότηση τόσο από Ευρωπαϊκά όσο και από Εθνικά προγράμματα κάνοντας αλλεπάλληλες επισκέψεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Την ώρα που μας κατηγορούσαν για δήθεν ταξίδια χωρίς ουσία εμείς δουλέψαμε μεθοδικά και με προσήλωση. Μπορέσαμε και δρομολογήσαμε την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα και νέου κλειστού γυμναστηρίου στην Καλλονή τα οποία μαζί με τη βελτίωση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, όπως τα προγραμματισμένα γήπεδα με στίβο Πολιχνίτου και Μήθυμνας, αναβαθμίζουν συνολικά και εκ βάθρων τη Λέσβο στον τομέα του αθλητισμού. Προγραμματίζουμε παράλληλα έργα υποδομής που θα αυξήσουν την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, όπως η αστική ανάπλαση της περιοχής «Τσαμάκια» και κάτω Κάστρου, μετατρέποντας σε πόλο έλξης τόσο για επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους την συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σε συνδυασμό με τις συντονισμένες ενέργειες για την διεκδίκηση του Παλιού Λιμεναρχείου, του Πάρκινγκ Μυτιλήνης και της δρομολόγησης κατασκευής Νότιας παράκαμψης, θα δημιουργήσει μια πόλη φιλική για κατοίκους και επισκέπτες.

Ένα μεγάλο μέρος των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί αφορά την δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων. Ένα έργο ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την εκπαίδευση των παιδιών μας. Η εκπαίδευσή τους σε σύγχρονες συνθήκες είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του τόπου μας. Παράλληλα, δρομολογούμε την κατασκευή νέου μουσικού σχολείου σε οικόπεδο στην περιοχή της Βαριάς και την ανέγερση του πρώτου ειδικού σχολείου στη Λέσβο. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων γιατί θεωρούμε ότι πάντα τα παιδιά μας και η εκπαίδευσή τους έχουν προτεραιότητα.

Μέσα στα μεγάλα έργα υποδομών συμπεριλαμβάνονται φυσικά και έργα ύδρευσης αποχέτευσης από τη ΔΕΥΑΛ συνολικού ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ. Προωθήθηκε λύση στο θέμα της κατασκευής του φράγματος «Τσικνιά» και πραγματοποιήθηκαν έργα ύδρευση και άρδευσης που δίνουν λύση στα χρόνια προβλήματα σε μικρά και μεγάλα χωριά του νησιού μας, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής κατοίκων - επισκεπτών, εξυπηρετώντας ανάγκες των αγροτών και προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον. Δρομολογήθηκε επίσης το μεγάλο έργο του Βιολογικού Νότιας πόλης Μυτιλήνης.

Έμφαση όμως δεν δόθηκε μόνο στον τομέα των μεγάλων έργων  υποδομής αλλά και στην πραγματοποίηση μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Δεκάδες τσιμεντοστρώσεις, βελτιώσεις οδών και πεζοδρομίων πραγματοποιήθηκαν από την υπηρεσία αυτεπιστασίας. Πολλά χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων και αποκατάστασης οδών πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης και σε χωριά σε όλη τη Λέσβο. Ακόμα περισσότερα χιλιόμετρα βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας ώστε να γίνει ευκολότερη και σε πολλές περιπτώσεις να αποκατασταθεί η πρόσβαση στους αγρότες του νησιού μας. Επισκευάσθηκαν, ευπρεπίστηκαν και εξοπλίσθηκαν παιδικές χαρές αλλά και πάρκα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Πάρκο Καραπαναγιώτη, που για χρόνια βρίσκονταν σε μαρασμό. Πλέον αποτελεί ένα κόσμημα της πόλης το οποίο απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Δουλέψαμε σκληρά ώστε η καθαριότητα των χωριών και της Μυτιλήνης να συνεχίσει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο ενώ παράλληλα επεκτείνουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης και σχεδιάζουμε νέα πρωτοποριακά προγράμματα.

Ακατάπαυστα συνεχίζουμε το κοινωνικό μας έργο διευρύνοντας συνεχώς τους τομείς δράσης. Δράσεις με εκατοντάδες ωφελούμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εθελοντικές δράσεις ενημέρωσης και ημερίδες, λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, φαρμακείου και φροντιστηρίου καθώς και το νέο κέντρο κοινότητας Λέσβου είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη δράση για την κοινωνική μέριμνα. Οι παροχές μας προς τους πολίτες όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Φροντίσαμε για την μείωση των δημοτικών τελών, την έγκαιρη καταβολή προνοιακών επιδομάτων ενώ επίσης καταφέραμε να αποπληρώσουμε οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη συνένωση των δεκατριών πρώην Δήμων συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου μας. Επίσης, μετεγκαταστάθηκε το ΚΕΠ Μυτιλήνης και η Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου σε νέα λειτουργικά κτίρια με σύγχρονες υποδομές για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Πέρα όμως αυτών, αναγνωρίζουμε την κυρίαρχη σημασία του τουρισμού για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Λέσβου και την ανάγκη στήριξης της τουριστικής οικονομίας, που τα τελευταία 2 χρόνια δοκιμάζεται. Ενδιαφερόμαστε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού στη Λέσβο και για το λόγο αυτό αναθέσαμε σε ομάδα ειδικών την εκπόνηση στρατηγικής προβολής του τουρισμού μας, με σκοπό τη στοχοθέτηση γεωγραφικών αγορών και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των τουριστικών προϊόντων μας, ώστε να φθάσουμε στην πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η μελέτη θα παρουσιαστεί επίσημα την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 στις 7 το απόγευμα στο Επιμελητήριο. Παράλληλα με το μελλοντικό σχεδιασμό μας πραγματοποιούμε δράσεις που προωθούν και προβάλλουν τη Λέσβο διεθνώς όπως την οργανωμένη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, την διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών και την δημιουργία διαφημιστικών προωθητικών βίντεο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, και μετά την θετική επαναξιολόγηση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO, για την περίοδο 2017-2020 ενισχύουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης, έγκαιρα και αποτελεσματικά πραγματοποιήσαμε με ειδικά μηχανήματα τον καθαρισμό μεγάλων και μικρών παραλιών του νησιού μας ενώ με παρέμβασή μας εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το πολύ σημαντικό έργο της αποκατάστασης της παραλίας Σκάλας Ερεσού, το οποίο και θα υλοποιηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Φυσικά, δεν είναι εύκολο να αποτυπώσει κανείς σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα τη δύσκολη χρονιά που πέρασε. Πιστεύω όμως ότι το κάθε εμπόδιο μας έκανε ακόμα πιο δυνατούς και μας πείσμωσε ώστε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του Δήμου, όλους τους Αντιδημάρχους καθώς επίσης και όλους τους συνεργάτες μου που δούλεψαν ακούραστα με υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και παραβλέποντας ωράρια  για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις και το όραμά μας να γίνει πράξη. Αλλά πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω του Δημότες, όλους εσάς, για την κατανόηση και την συνεργασία σας.  Η δύναμή σας είναι και δική μου δύναμη στον αγώνα που δίνουμε για την πατρίδα μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Πιστεύω ότι το 2018 θα είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς χρόνους αυτής της Δημοτικής Αρχής. Οι βάσεις που θέσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι γερές και οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφησυχάζουμε ή ότι επαναπαυόμαστε. Το αντίθετο θα έλεγα. Παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε και να παράξουμε έργα πνοής που θα διαμορφώσουν το νησί μας για τα επόμενα 50 χρόνια. Παίρνουμε δύναμη για να αντισταθούμε σε κακόβουλες επιθέσεις και συκοφαντίες, διότι η απάντησή μας είναι το καθημερινό μας έργο.

Τέλος, ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες του και τους εργαζομένους του Δήμου Λέσβου για την προσφορά τους και για την καλή συνεργασία που λειτουργεί πάντα προς όφελος των πολιτών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 2018 ενωμένοι και δημιουργικοί, θα δώσουμε στη Λέσβο την αρχοντιά που τις αξίζει».  

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης ευλόγησε την βασιλόπιτα του Δήμου Λέσβου την οποία έκοψε ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, ευχόμενος σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κλήρωση του χρυσού Κωσταντινάτου, την παραλαβή των κομματιών της πίτας από τους παρευρισκόμενους και βραβεύσεις. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος βράβευσε με απονομή τιμητικής πλακέτας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ.κ. Ιάκωβο, στην 98 ΑΔΤΕ, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα, στους αθλητές Γεώργιο Γκλάβα (Kung Fu), Μιχάλη Γιαννάκη (Tae Kwon Do), και τη συγγραφέα Δέσποινα Τζαννή,

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, με μαέστρο την κα Λία Κεφαλά και το χορευτικό του Δήμου.

Μοιράσου το άρθρο!