Πολιτική

11/04/2017 - 21:44

Σκουρλέτης: Διασπάται ο Δήμος Λέσβου

Γόνιμη και σε καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), αλλά η μεγαλύτερη είδηση αφορούσε την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

 
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Π. Σκουρλέτη ότι το χωροταξικό των δήμων θα ανοίξει «επιλεκτικά για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις δήμων» ερμηνεύτηκαν ως αναφορές για τη Λέσβο, μεταξύ άλλων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών. Η προοπτική αυτή επιβεβαιώθηκε χθες.
 
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι ο Δήμος Λέσβου θα «σπάσει» σε μικρότερους, αν και δεν ανέφερε τον αριθμό των δήμων που θα προκύψουν από αυτή τη διάσπαση, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, θυμίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη χωροταξική αλλαγή αποτελεί καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
 
Πλην αντίστοιχων (και ελάχιστων) περιπτώσεων, πάντως, ο υπουργός έχει αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχουν προθέσεις για γενικές αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων, ούτε εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».
 
Οπως επανέλαβε χθες ο κ. Σκουρλέτης, χρονικός στόχος για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης είναι τα μέσα του 2017, δηλαδή η τελική μορφή του αναθεωρημένου «Καλλικράτη» να παρουσιαστεί τον Ιούνιο.
 
Εν όψει του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων που θα συνεχιστεί, η ΕΝΠΕ βρίσκεται σε «υψηλό επίπεδο προετοιμασίας», όπως τόνισε εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ενωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, με τους περιφερειάρχες να επισημαίνουν κατά τη συνάντηση «την αναγκαιότητα να μετεξελιχθεί ο θεσμός της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή Διακυβέρνηση».
 
efsyn.gr

Μοιράσου το άρθρο!