Πολιτική

21/12/2014 - 08:36

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το Σάρλιτζα PALACE

Με τροπολογία που συνέταξε και υποστήριξε  σήμερα Σάββατο στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , κ.Αθανασίου Χαράλαμπος, η χρήση και εκμετάλλευση των θερμοπηγών και του Ξενοδοχείου «ΣΑΡΛΙΤΖΑ PALACE” της Θερμής, παραχωρείται στη Περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου , προκειμένου να αξιοποιηθούν , με πόρους τους Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου  στη Βουλή , καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη σχετική  διάταξη : «Με τη διάταξη αυτή δίδεται οριστική λύση και αξιοποίηση σε ένα στολίδι της Λέσβου , το οποίο σήμερα έχει απαξιωθεί και βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Πρόκειται για το ιστορικό ξενοδοχείο «Σάρλιτζα PALACE» και τα ευρισκόμενα δίπλα σε αυτό ιαματικά λουτρά

«Σάρλιτζα» είναι σύνθετη τούρκικη λέξη ,αποτελούμενη από το «σαρί» που σημαίνει κίτρινο χρώμα και το «λίτζα» που σημαίνει υπόθερμο θεραπευτικό νερό. Ονομάστηκε έτσι όπως και η ευρύτερη περιοχή  της Θερμής από το βαθύ κίτρινο χρώμα που αφήνει το νερό στις δεξαμενές και τα αυλάκια.

Σήμερα λόγω της πολύπλοκης νομοθεσίας ήταν ιδιαίτερα δυσχερής όχι μόνο η αξιοποίηση  αλλά  ακόμη και η συντήρηση και η αναστήλωση του χώρου αυτού, ο οποίος υπάγεται στην ιδιοκτησία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ).Αποτέλεσμα αυτής της νομοθεσίας ήταν η πλήρης απαξίωση του χώρου , η απόλυτη αδυναμία εκμετάλλευσης  των θερμοπηγών και η απώλεια τουριστών,  καθώς και εκατομμυρίων ευρώ για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Με τη προτεινόμενη διάταξη επέρχεται πλήρης αξιοποίηση των θερμοπηγών προς όφελος της οικονομίας του τόπου και των τοπικών  επιχειρήσεων.

 

Μοιράσου το άρθρο!