Πολιτική

02/02/2016 - 18:33

Στο ΕΣΠΑ η εκτροπή του χειμάρρου Αχέρωνα - Εποικοδομητική επίσκεψη Καλογήρου στην Καλλονή

Τ

ην Καλλονή επισκέφθηκε σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Ροδίτη και στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η κα. Καλογήρου το πρωί παρέστη στη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής στα Δάφια και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκο Μαμουρίδη και μέλη του Ενοριακού Συλλόγου Δαφίων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που λειτουργούν στην Καλλονή. Πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Καλλονής, όπου η Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Γιώργο Λαγουτάρη και τα στελέχη της Υπηρεσίας, το θέμα της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του Τμήματος της Καλλονής προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων που δραστηριοποιούνται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού. Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε τα στελέχη για την πρόθεση αξιοποίησης διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την προώθηση των υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων των νησιών μας.  

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Καλλονής, κ. Ταξιάρχη Βέρρο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ιγνάτιο Καραθεοδώρου, όπου συζητήθηκαν έργα και παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε διεξοδικά το σοβαρό πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Καλλονής. Για την εξεύρεση οριστικής λύσης, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας έχει προγραμματίσει την υλοποίηση του έργου της εκτροπής του χειμάρρου Αχέρωνα στον χείμαρρο Τσικνιά. Το έργο θα προταθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.

Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα υλοποίησης παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του Κόλπου Καλλονής στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσει το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου της Περιόδου 2014-2020.

Τέθηκαν, επίσης, τα προβλήματα στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, για τα οποία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα αντίστοιχα έργα για την αντιμετώπισή τους. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για τη συντήρηση κατά τμήματα των οδικών αξόνων Καλλονή – Πέτρα και Καλλονή – Παράκοιλα – Άγρα – Μεσότοπος – Ερεσός, καθώς και τμήματος της εθνικής οδού από διακλάδωση Αγ. Παρασκευής έως Αρίσβη.   

Τέλος, η Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε να συμμετάσχει στη διοργάνωση των 28ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου 2016 στο Δημοτικό Στάδιο Καλλονής «Κ. Κεντέρης» και για το σκοπό αυτό θα διατεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Αντιδήμαρχος κ. Βέρρος έθεσε υπόψη της Περιφερειάρχη τη μελέτη που είχε εκπονηθεί στο παρελθόν για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στην περιοχή της Καλλονής, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2004», επισημαίνοντας τη σημασία της υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου, όχι μόνο για την περιοχή της Καλλονής, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και βόρειας Λέσβου. Η κα. Καλογήρου ζήτησε να ενημερωθεί για τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία για την υλοποίηση του έργου και δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην προσπάθεια για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίησή του.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην περιοχή της Σκάλας Καλλονής, το οποίο κατασκευάστηκε από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, σε οικόπεδο του πρώην Δήμου Καλλονής και το οποίο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια. Για την ενεργοποίηση του Κέντρου, η Περιφερειάρχης έχει αποστείλει σχετική πρόταση συνεργασίας στη WWF Ελλάς,  προκειμένου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής να αποτελέσει φορέα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και προστασίας των υγροτόπων, όχι μόνο για το νησί της Λέσβου, αλλά και για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.  

 

 

Μοιράσου το άρθρο!