Πολιτική

13/09/2014 - 18:23

Συναντήσεις Χαράλαμπου Αθανασίου για τα προβλήματα αγροτών - κτηνοτρόφων της Λέσβου

style="text-align: justify;">Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου , όσον αφορά τον καταρροϊκό πυρετό και της μείωσης της εξισωτικής αποζημίωσης σε σχέση με τον επιλεξημότητα των βοσκοτόπων του νησιού είναι δυστυχώς αρκετά μεγάλο και αγγίζει την πλειονότητα του κλάδου.
Δεδομένης αυτής της κατάστασης , ο Υπουργός Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κος Χαράλαμπος Αθανασίου ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Γ.Καρασμάνη και τον Αναπληρωτή κο Π.Κουκουλόπουλο και χθες στις 12 Σεπτεμβρίου συνάντησε στο νησί της Λέσβου φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων
Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, όπου τέθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον καταρροϊκό πυρετό στα πρόβατα της Λέσβου και το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους .
Ο Υπουργός , πρότεινε στους υπηρεσιακούς παράγοντες να επιταχύνουν τις διαδικασίες της αμεσότερης καταβολής των αποζημιώσεων ,όπως διατυπώνεται στην σχετική ΚΥΑ., ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί ,ενώ συγχρόνως εξετάστηκαν και μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο εκτελών χρέη Περιφερειάρχη και γιατρός Κύτελης Ευστράτιος ,ο κος Αρώνης Ευστράτιος , κτηνίατρος, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ο κος Σαχσαμάνογλου Μιχάλης ,κτηνίατρος, Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου , όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, γεωπόνο κο Ψαριανό Ευστράτιο, με την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, γεωπόνο κα Μαντού Καλλιόπη και στελέχη της υπηρεσίας.
Τα προβλήματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:
1. το πρόβλημα της μείωσης της «εξισωτικής αποζημίωσης» των κτηνοτρόφων της Λέσβου σε σχέση με την επιλεξημότητα «βοσκήσιμων» εκτάσεων του νησιού.
Ο Υπουργός βρίσκεται σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εξεύρεση άμεσης λύσης για την φετινή περίοδο στο νησί μας και την ελαχιστοποίηση των αδικιών στην επιδότηση των κτηνοτρόφων
2. , η «αδειοδότηση» των ελαιοτριβείων σχετικά με την τήρηση περιβαλλοντικών όρων στην διαχείριση των αποβλήτων τους 
3. η εξέλιξη της διαδικασίας για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τη φετινή μειωμένη παραγωγή ελαιόκαρπου, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αφού έχει ολοκληρωθεί η φετινή ελαιοσυγκομιδή.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε επίσης από τους διευθυντές της Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής και της Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου για το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
Τέλος, το μεσημέρι στην Καλλονή συνάντησε τους αντιπροσώπους από την τελευταία συνάντηση (Τρίτη 9.9.14) κτηνοτρόφους των συνεταιρισμών, όπου αφού τους ενημέρωσε για τις ενέργειες και συναντήσεις του, άκουσε τα προβλήματά τους και έθεσαν επί τόπου τον οργανωτικό σχεδιασμό που χρειάζεται να πραγματοποιηθεί για τη λύση στα δύο αυτά καίρια και κομβικά ζητήματα της Λέσβου.
 

Μοιράσου το άρθρο!