Πολιτική

22/07/2014 - 20:56

Συναντήσεις Μ. Βαρβιτσιώτη στη Μυτιλήνη

style="text-align: justify;">Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε σήμερα από το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη.
 
Στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων του κ. Βαρβιτσιώτη ήταν τα ζητήματα νησιωτικής πολιτικής, της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας, της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και θέματα που αφορούν, ειδικότερα, την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Οι συναντήσεις έγιναν, κατά σειρά, με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
 
Κατά τη συνάντηση του με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, ο κ. Βαρβιτσιώτης, έδωσε έμφαση στην υδροδότηση των νησιών και τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, καθώς και στην υποβολή προτάσεων για την άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ 2007-2014, αλλά και από τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.Παράλληλα, ζήτησε τη λεπτομερή αναφορά των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας για τα νησιά, ενώ συνομίλησε αρκετή ώρα και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
 
Εκτενής συζήτηση έγινε και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και ιδίως του Βορείου Αιγαίου που, όπως ετέθη από όλους τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Μυτιλήνης, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο ζήτημα αυτό, επεσήμανε την πρωτοβουλία που ξεκίνησε για την οριστική επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος: «Πρόσφατα έλαβα την πρωτοβουλία να φέρω στη Βουλή με τροπολογία σε νομοσχέδιο την αναπροσαρμογή και αναθεώρηση των πολυετών συμβάσεων που διέπουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τα επόμενα χρόνια», σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτό έχει ένα σκοπό. Να προσφέρουμε καλύτερη συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά και, κυρίως, να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα χρήματα του πολίτη. Τα χρήματα αυτά δαπανώνται για τη σωστή λειτουργία της ακτοπλοΐας που αποτελεί κοινωνική ανάγκη για τα νησιά μας», ανέφερε.
 
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη συνέχεια, πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Μυτιλήνης, με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αθανάσιος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτριος Βουνάτσος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λέσβου, Σπυρίδων Γαληνός, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Ζωίδης.
 
Επίκεντρο της συζήτησης υπήρξε η συνδρομή των τοπικών αρχών στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπισθεί ομαλά και αποτελεσματικά η πίεση του φαινομένου. «Βρίσκομαι σε ένα νησί, όπου η τοπική του κοινωνία και οι εκπρόσωποι τους διακατέχονται από υπευθυνότητα και σοβαρότητα, διότι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και δεν το κρύβουν κάτω από το χαλί. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, η τοπική αυτοδιοίκηση της Μυτιλήνης θέλει να διαχειριστεί την κατάσταση με ομαλότητα και με γνώμονα την τουριστική εικόνα του ίδιου του νησιού», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
 
Παράλληλα, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι οφείλουν όλοι να συμβάλλουν στη διαχείριση του φαινομένου: «Λόγω της δραματικής αύξησης των τελευταίων μηνών, χρειάζεται η συνεργασία όλων, είτε περιφερειακής και δημοτικής διοίκησης είτε κεντρικής, ώστε να μην υπάρξουν εικόνες που να ντροπιάζουν το νησί της Λέσβου. Δε θέλω σε καμία περίπτωση το λιμάνι της Μυτιλήνης να γίνεται προανακριτικός χώρος παράνομων μεταναστών, διότι υπάρχουν τεράστιες τουριστικές δυνατότητες και πρέπει να τις αναδείξουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε λύσεις σε βοηθητικούς χώρους πρώτης υποδοχής, ώστε σε πολύ μεγάλα περιστατικά να μην προκαλείται πρόβλημα με μετανάστες που στοιβάζονται στο λιμάνι που είναι η βιτρίνα της πόλης», κατέληξε χαρακτηριστικά.
 
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε με τα στελέχη της λιμενικής αρχής της Λέσβου, όπου και τους ενημέρωσε για την ενίσχυση που υλοποιείται στο Λιμενικό Σώμα, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε τεχνικά μέσα. «Ήδη είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί, για υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του ΛΣ, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλοι», ανέφερε και, στη συνέχεια, προσέθεσε: «Συνεχώς εξοπλιζόμαστε ώστε να γίνετε αποτελεσματικότεροι στη δουλειά σας». Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έλαβε πρόσφατα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις μεταθέσεις στα σύνορα και την παροχή κινήτρων σε όσους υπηρετούν εκεί, προκειμένου να διασφαλιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η θωράκιση των θαλασσίων συνόρων.

Μοιράσου το άρθρο!