Πολιτική

16/11/2017 - 18:22

Συνάντηση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με κατοίκους της Μόριας και της Παναγιουδας

Συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής κατοίκων Μόριας και Παναγιούδας είχε, την Τετάρτη το απόγευμα στη Μόρια, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, ο βουλευτής του κόμματος Γ. Πάλλης, η Ε. Χιωτέλλη, συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και ο Π. Λαμπρόπουλος, μέλος της γραμματείας.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργούνται στους κατοίκους των δύο χωριών, από το γεγονός της γειτνίασης τους με το κάμπ της Μόριας, η κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε αυτό και πώς αυτή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα τους, οι προοπτικές αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν για την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου, καθώς επίσης και τα σχέδια που πρέπει να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και μεσοπρόθεσμα, προκειμένου, όχι μόνο να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε αυτό αλλά και να βελτιωθεί ριζικά η καθημερινότητα των κατοίκων.

Τα μέλη του κλιμάκιου του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν σαφές, ότι οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν τόσο στο κέντρο όσο και στην περιοχή τους, είναι φυσιολογικό να προκαλούν συναισθήματα ανασφάλειας στους κατοίκους. Προκαλούν όμως και ντροπή από την στιγμή που στο νησί μας, δίπλα μας, υπάρχουν συνάνθρωποι μας που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Το να σταματήσει το κάμπ της Μοριας να προκαλεί αυτά τα συναισθήματα, είναι ένα κεντρικό πολιτικό διακύβευμα και βασικός στόχος του κόμματος.

Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό είναι άμεσα το κέντρο να λειτουργεί στα τα όρια της δυναμικότητας του. Οι ενδεχόμενες σκέψεις και προτάσεις, που έχουν κατά καιρούς ακουστεί, για δημιουργία νέων κέντρων στο νησί, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά θα την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο.

Η άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου, με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, στα όρια της δυναμικότητας του, καθώς επίσης και η επίσπευση των αναγκαίων έργων υποδομής σε αυτό, είναι αυτά που θα δημιουργήσουν, σε μεγάλο βαθμό, τις κατάλληλες συνθήκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας και διαβίωσης όλων όσων θα είναι αναγκασμένοι να ζουν εκεί.

Σε αυτό το σημείο, υπήρχε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων για τις σοβαρές ελλείψεις, δυσκολίες, καθυστερήσεις αλλά και ευθύνες, καθώς και τις αίτιες που προκαλούν την μέχρι τώρα ολιγωρία του αρμόδιου υπουργείου, στο να έχει επεξεργαστεί και να υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνεχούς αποσυμφόρησης του κέντρου, κάτι που παρά τις δυσκολίες που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας, τώρα πια, μπορεί να γίνει εφικτό.

Εκτός όμως από την άμεση αποσυμφόρηση και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στο κέντρο, σημαντικοί παράγοντες που θα συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος ασφάλειας στην περιοχή, είναι τόσο η ενίσχυση της αστυνόμευσης αλλά κυρίως η  συνολική καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της, με συγκεκριμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα είναι ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση που σήμερα αυτοί βιώνουν.

Η άμεση εκπόνηση και υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος παρεμβάσεων για την ευρύτερη περιοχή, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της, είναι μια επιπλέον προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, όσο και τα μέλη της τοπικής γραμματείας, δεσμεύτηκαν ότι το παραπάνω πλαίσιο άμεσων και μεσοπρόθεσμων ενεργειών που αφορούν τόσο το κέντρο, όσο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και το σύνολο των προτάσεων που οι ίδιοι οι κάτοικοι κατέθεσαν με σχετικό υπόμνημά τους,  θα τα θέσουν άμεσα στα ανώτατα δυνατά επίπεδα τόσο της κυβέρνησης, όσο και του κόμματος, με στόχο, το αμέσως επόμενο διάστημα να αρχίσουν να υλοποιούνται.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!