Πολιτική

15/04/2014 - 16:57

Συνάντηση Μ. Μπάκα με Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος

Α

ντιπροσωπεία του Οικολογικού ανέμου με επικεφαλής τον Περιφερειακό Σύμβουλο και υπ. Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Μιχάλη Μπάκα, πραγματοποίησε σήμερα ενημερωτική επίσκεψη στον Γιάννη Βατό αντιδήμαρχο περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου. Τρία θέματα κυριάρχησαν στη συνάντηση

α. Κομποστοποίηση – Ανακύκλωση – ΧΥΤΑ

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι τον ερχόμενο μήνα ολοκληρώνονται οι 3 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) και ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα εγκατάστασης και επεξεργασίας βιοαποβλήτων (κομποστοποίησης) από το ΥΠΕΚΑ ύψους 3.043.000. σε επόμενη φάση ορίστηκε επίσκεψη στον ΧΥΤΑ για μία πιο πλήρη ενημέρωση για την διαχείριση των στερών αποβλήτων. Ως Οικολογικός άνεμος έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις για το ζήτημα με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση καθώς και την εναλλακτική διαχείριση των υλικών εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων (μπάζα). 

β. Απελευθέρωση δημόσιων χώρων

1.       Πεζοδρόμηση της Ερμού : Ο κ. Βατός μας διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή θα εφαρμόσει την πλήρη και 24ωρη πεζοδρόμηση της οδός Ερμού και ότι εντός των ημερών θα τοποθετηθούν μπάρες που θα εμποδίζουν την είσοδο των οχημάτων. Η θέση του Οικολογικού Ανέμου έχει εκφραστεί αρκετές φορές και είναι ξεκάθαρα υπέρ της πλήρης πεζοδρόμησης της κεντρικής εμπορικής οδού της πόλης. Οι φωνές που ακούγονται τον τελευταίο καιρό ενάντια στην πεζοδρόμηση στην ουσία στρέφονται κατά της ισόρροπης ανάπτυξης της πόλης, μη βλέποντας τι τεράστιες δυνατότητες ανοίγει η πλήρη πεζοδρόμηση ενός τόσο κεντρικού δρόμου και προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν στενά ατομικά συμφέροντα ή κομματική πελατεία. Χρειάζεται η τοποθέτηση όλων των φορέων και όλων των παρατάξεων έτσι ώστε αυτή η σπουδαία παρέμβαση για την ανάπτυξη της πόλης να ολοκληρωθεί.

2.       Απελευθέρωση πεζοδρομίων από πλαστικά και τραπεζοκαθίσματα Ως Οικολογικός Άνεμος τονίσαμε τις παρεμβάσεις που κάναμε για τις πινακίδες και τα πλαστικά στην προκυμαία της Μυτιλήνης, κυρίως στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου. Μετά την σχετική δικαστική απόφαση που επιβάλει να ξηλωθούν όλες οι παρεμβάσεις των συγκεκριμένων καταστηματαρχών στην προκυμαία με τη λογική ότι καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών που στερούνται δημόσιο χώρο, τονίσαμε στον Αντιδήμαρχο ότι αυτό αφορά και καταστήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δήμου Λέσβου και παρόμοια καταπατούν δημόσιο χώρο. Ο κ. Βατός μας κάλεσε να συμμετέχουμε σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου με τη διοίκηση του Λιμενικού ταμείο που θα συζητηθεί το θέμα συνολικά για όλη την πόλη.

γ. Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2020

Ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες του Δήμου για την προώθηση του πολύ σημαντικού έργου του βιολογικού της νότιας πόλης της Μυτιλήνης, τονίζοντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη νέα προγραμματική περίοδο για τα ζητήματα ποιότητας ζωής της πόλης και θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Επίσης επιμείναμε στην άποψη μας για αυστηρή επιλογή της χρησιμότητας των έργων που εντάσσονται με βάση όχι μόνο την τεχνική ωριμότητα τους και την ανάγκη για απορρόφηση κονδυλίων αλλά και την πραγματική τους χρησιμότητα και συνεισφορά.

Μοιράσου το άρθρο!