Πολιτική

21/03/2018 - 07:12

Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό: Να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό μεταναστευτικό χαιρετίζει τους εκατοντάδες ντόπιους και μετανάστες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και πραγματοποίησαν μια μεγάλη συγκέντρωση και διαδήλωση το Σάββατο 17 Μάρτη, στη Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στα πλαίσια της Διεθνούς ημέρας κινητοποίησης ενάντια στο φασισμό, ρατσισμό, πόλεμο και φτώχεια. Παράλληλα χαιρετίζει τις οργανώσεις, τους πολιτικούς φορείς και τις συλλογικότητες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Παρά τους λεονταρισμούς διάφορων φασιστικών συμμοριών η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου τάσσεται ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο και την φτώχεια.

Ωστόσο δεν ξεχνάμε ότι η 17 Μάρτη του 2018, σημαδεύτηκε από τον πνιγμό 16 προσφύγων στα νερά του Αιγαίο, στην θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου. Δεν ξεχνάμε πως τούτες τις μέρες κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα θύματα τους. Δεν ξεχνάμε ότι εντείνεται η αντίπαραθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκία κι οι πολεμικές ιαχές αυξάνονται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Μυτιλήνη, στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις σε όλη την χώρα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Δείχνουν την αποφασιστικότητα ντόπιων και μεταναστών να αγωνιστούν μαζί ενάντια στον φασισμο, το ρατσισμο, τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Τούτες τις μέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εφαρμογή της απάνθρωπης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου.

 

Ο Συντονισμος Λέσβου για το προσφυγικό μεταναστευτικό με συνέπεια και σταθερότητα συνεχίζει να αγωνίζεται, όπως και πολλές συλλογικότητες στην Λέσβο και σε όλη την χώρα για:

  • Να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες Ε.Ε. - Τουρκίας - Λιβύης
  • Να κλείσει εδώ και τώρα το κολαστήριο της Μόριας και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Να δοθούν χαρτιά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Λέσβο για να ταξιδέψουν προς τις χώρες προορισμού τους. 
  • Να σταματήσουν τώρα όλες οι απελάσεις.
  • Να ανατραπούν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης.
  • Να μπει φραγμός στο ρατσισμό και στο φασισμό, στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , που γεννούν την φτώχεια και εξαθλίωση
  • Να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, να φύγει η Frodex
  • Να αποσυρθούν όλες οι στημένες διώξεις σε βάρος των 35 προσφύγων για τα γεγονότα του Ιουλίου του 2017.

 

Ήδη έχει αποδειχθεί ότι οι συλλήψεις των 35 προσφύγων έγιναν στο σωρό πολλές ώρες μετά το τέλος των γεγονότων με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους. Κατά την σύλληψη τους και την κράτηση τους στη Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου βασανίστηκαν ανηλεός και επί μέρες δεν τους παρασχέθηκε καμία ιατρική φροντίδα. Η κτηνωδία των Αστυνομικών έφθασε μέχρι τον βασανισμό εγκύου γυναίκας.

Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους απέναντι στους 35 πρόσφυγες συνεχίστηκε με τον ορισμό της δίκης τους στην Χίο, η επιλογή αυτή τους αποστερεί πολλά από δικαιώματα υπερασπισής τους.

 

Παλεύουμε ενωμένοι με αλληλεγγύη εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και μεγαλύτεροι, πρόσφυγες και μετανάστες,

σε ένα κοινό μέτωπο για να αντισταθούμε στην μνημονιακή

φτώχεια, τον πόλεμο, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και καλύτερη ζωή για όλους.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Μοιράσου το άρθρο!