Πολιτική

14/04/2015 - 19:50

Τα 4 μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση για τους μετανάστες

Σειρά αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών έλαβε μετά από πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε σοβαρότητα καθώς «αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο  για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
4. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό και ζήτησε σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. 
«Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» ανέφερε.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αυξημένη ροή προσφύγων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και αποδίδεται, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία.
Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους, σημειώνεται.
Στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:
Νίκος Βούτσης, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
Θόδωρος Δρίτσας, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επίσης, συμμετείχαν ο ναύαρχος του Λιμενικού Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ο υπαρχηγός Β' Λιμενικού Πατρινός Νικόλαος και ο ειδικός σύμβουλς του Επιτρόπου Μετανάστευσης Αριστείδης Καλογερόπουλος.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!