Πολιτική

29/05/2016 - 08:41

«Τα αρπακτικά σε πλήρη δράση»

&n

bsp;

Απάντηση Αντιδημάρχου Κ. Αστυρακάκη σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας σχετικά με την απευθείας ανάθεση δράσεων για την προβολή της Λέσβου. Με βάση το δημοσίευμα έμειναν απλήρωτες δράσεις στον τομέα του τουρισμού που είχαν ανατεθεί στην εταιρεία «Dynamic Vision» λόγω μη τήρησης από πλευράς Δήμου των νόμιμων διαδικασιών.

Αναλυτικά η απάντηση: 

Αυτοί που με τις πράξεις τους οδήγησαν την χώρα μας στη φαυλότητα, την ανυποληψία και τα αδιέξοδα, ψιθυρίζουν και συκοφαντούν αυτούς που τους «χαλάνε την πιάτσα»   και αντιστέκονται σε κάθε βρώμικο που σκαρφίζονται. Δεν μιλώ για την εφημερίδα βέβαια αλλά για τους πληροφοριοδότες. Η εφημερίδα άλλωστε γιατί να έχει παράπονο αφού εδώ και χρόνια διεκπεραιώνει μεγάλο όγκο εκτυπώσεων και διαφημίσεων στο νησί και για λογαριασμό του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας. Με την μέθοδο μάλιστα της απευθείας ανάθεσης, αφού ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα για τα ποσά έως 20,000 ευρώ.

1.Ας ξεκινήσω τη απάντησή μου λοιπόν από την λέξη «αδιαφάνεια» και ότι γαργαλιστικό υποκρύπτει. Όταν έρθει μια εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνοδεύεται από μελέτη των υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία κοστολογείται  λεπτομερώς η κάθε δράση που προβλέπει η συγκεκριμένη εισήγηση. Αυτή η μελέτη αναρτάται και στο Διαύγεια, την βλέπει όλος ο κόσμος και μπορεί όποιος θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για το αν τα μπλουζάκια, που αγοράστηκαν και τυπώθηκαν ήταν ακριβά, αν τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία της αποστολής για την συμμετοχή σε μια έκθεση είναι ακριβά κτλ κτλ . Το ότι δεν ασκείτε έλεγχο αλλά αφήνετε αιχμές γενικολογώντας, είναι περίεργο.

2.Λέτε ότι γνωρίζαμε τον νόμο, ότι η συμμετοχή σε εκθέσεις γίνεται μόνο μέσα από ένα ενιαίο προγραμματισμό στην αρχή της χρονιάς. Εγώ εκλέχτηκα για να κάνω πράγματα και οι υπηρεσίες είναι για να τηρούν τους νόμους και να ενημερώνουν εμάς τους αιρετούς με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει μια δράση ώστε να είναι νόμιμη. Νομίζω πως ο νόμος αυτός ισχύει χρόνια  αλλά από ότι θυμάμαι (ξέρετε δεν είχα εγώ τον τομέα του Τουρισμού τα τελευταία χρόνια) οι εκθέσεις προγραμματιζόταν και πραγματοποιούνταν μια-μια ξεχωριστά με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Αν κάνω λάθος, να προσκομίσετε στοιχεία που μπορείτε να βρείτε εύκολα από τις υπηρεσίες του Δήμου. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν η παρουσία μας σε δυο εκθέσεις, της Κωνσταντινούπολης πρώτα και της Μόσχας μετά. Στην πρώτη, στην αποστολή του Δήμου μετείχε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, ο κ. Αντώνης Κουμαράς από την μειοψηφία και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων κ. Σαμιώτης. Η αποστολή παρέμεινε αρκετές μέρες στην Κωνσταντινούπολη αφού είχε προηγηθεί δυο μέρες πριν την έκθεση η παρουσίαση του νησιού μας σε Τούρκους δημοσιογράφους και TOUR OPERATOR  στα γραφεία του ΕΟΤ Κωνσταντινούπολης παρουσία και της αεροπορικής εταιρίας Bora jet. Παρεμπιπτόντως η συγκεκριμένη εταιρία ανακοίνωσε μετά από λίγες μέρες και την έναρξη των δρομολογίων, επιδεικνύοντας και τις άδειες που εξασφάλισε από τα αρμόδια ελληνικά Υπουργεία. Στην δεύτερη έκθεση στην Μόσχα, στην αποστολή μετείχε ο Δήμαρχος Λέσβου και μέλη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Λέσβου και ολοκληρώθηκε και αυτή η συμμετοχή με επιτυχία. Και για τις δυο εκθέσεις ΠΡΙΝ παρθεί η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν προβεί σε όλες τις διαδικασίες κάνοντας «Ανάληψη Υποχρέωσης», δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για να παρθούν οι αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά προφανώς κάποιοι δεν ήξεραν ότι οι εκθέσεις προγραμματίζονται όλες μαζί και όχι μια-μια. Η άποψή μου βέβαια, που προφανώς δεν ενδιαφέρει τον νομοθέτη, είναι πως μπορεί να παρουσιάζεται η ανάγκη συμμετοχής του Δήμου σε εκθέσεις που προκύπτουν (όπως αυτή η ελληνοτουρκική που πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Σμύρνη Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο)  και είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής.

3.Επειδή η κριτική υποκρύπτει και μια πικρία, σε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις, θα επαναλάβω πως το «Εμπρός» και για να είμαι πιο σαφής η «Επικοινωνία Αιγαίου» έχει υλοποιήσει αρκετές απευθείας αναθέσεις από τον Δήμο, οργανώνει όλες τις εκθέσεις τελευταία και για λογαριασμό της Περιφέρειας, γι΄αυτό, για να είναι πιο δίκαιοι και στην κριτική τους, μια και ασχολούνται με τις μίζερες τα τελευταία χρόνια συμμετοχές του Δήμου σε εκθέσεις, ας μας δώσουν κανένα νούμερο για το κόστος των εκθέσεων που διοργανώνουν εκείνοι αλλά και για το κόστος της συμμετοχής άλλων νησιών στις παραπάνω εκθέσεις.

Πάντως πέρα από τα αστειάκια, Πρωταπριλιάτικα και μη, για ένα νησί με άθλια τουριστική υποδομή και κίνηση, ως Δήμος ανοίξαμε δρόμους και στην Μόσχα και στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη (παλεύοντας εδώ και ένα χρόνο όπως γνωρίζετε και από τα γραπτά που σας έχω αποστείλει) η Λέσβος να γίνει ενδιάμεσος σταθμός στην σύνδεση Θεσσαλονίκης –Σμύρνης αλλά και για την απευθείας σύνδεση Μυτιλήνης- Σμύρνης, που την ανακοίνωσε για το 2017 ο ίδιος ο Δήμαρχος Σμύρνης κ. Κοτσάογλου και όχι εμείς. 

Τέλος θα αναφερθώ και σε μια δύσκολή περίοδο που σημάδεψε τον τόπο μας και φαίνεται να τελειώνει, - σε σχέση με το προσφυγικό- όπου ένας απολογισμός θα ήταν χρήσιμος και επιβεβλημένος κάποια στιγμή να γίνει, για το ποιοι βοήθησαν, ποιοι και πως κερδοσκόπησαν και ποιοι τους ανέχτηκαν. Παρασύρομαι και βγαίνω εκτός θέματος γιατί υπάρχουν πολλά που θα πούμε.

 

Με τιμή

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού & Μήθυμνας 

Κωνσταντίνος Αστυρακάκης

 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας

 

                                                                                                                  

Μοιράσου το άρθρο!