Πολιτισμός

22/07/2014 - 07:13

120 χρόνια «Αναγνωστήριο Αγιάσου» - Εκδηλώσεις από 1 εώς 21 Αυγούστου

Π

έρασαν εκατόν είκοσι χρόνια από τότε που κάποιοι ολιγογράμματοι επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες της Αγιάσου, κούρνιασαν σ’ ένα οπλοπωλείο του χωριού και, έχοντας ακράδαντη πίστη στην ακατάλυτη δύναμη της παιδείας, άρχισαν να μαζεύουν και να διαβάζουν εφημερίδες και περιοδικά που εκδίδονταν στην ελεύθερη Ελλάδα και στις ακμάζουσες τότε ελληνικές παροικίες του εξωτερικού, συνδαυλίζοντας ταυτόχρονα το πατριωτικό - αντιστασιακό φρόνημα των Αγιασωτών ενάντια στον Τούρκο κατακτητή. Το μικρό αυτό αναγνωστήριο έμελλε να γίνει ο αφαλός ενός από τα σπουδαιότερα πνευματικά ιδρύματα του Αρχιπελάγους και της επαρχιακής Ελλάδας γενικότερα, του Πνευματικού Κέντρου ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που στο διάβα της μακρόχρονης ιστορίας του ανέπτυξε πλούσια, πρωτοποριακή και πολύπλευρη δράση στον εθνικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πνευματικό τομέα.

Από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, που διάβαζαν επί τουρκοκρατίας οι θαμώνες του οπλοπωλείου του Ηρακλή Νταρέλη, φτάσαμε στους 25.000 τόμους βιβλίων.

Απ’ τις θεατρικές παραστάσεις του 1879 για την αντιμετώπιση των αναγκών των πυροπαθών στις οπερέτες της περιόδου 1958-1974 και στις σημερινές τρεις θεατρικές σκηνές, Παιδική, Λαϊκή, Πειραματική.

Απ’ τις πατινάδες  και το μουλαροκίνητο προπολεμικό καρνάβαλο στη σύγχρονη καρναβαλική επιθεώρηση.

Απ’ τον Απέσο, την Αγορά, την Καφενταρία, τη Φαμάκα και τα Χάνια  στην ιδιόκτητη στέγη και στην τεράστια σημερινή κτιριακή υποδομή, με Βιβλιοθήκη, Κινηματοθέατρο, Λαογραφικό Μουσείο.

Απ’ την Αγιάσο στην Αλεξανδρούπολη, τη Ζάκυνθο, την Καρδίτσα, την Πάτμο, τη Σύρο, τον Αϊ Στράτη και τις ακριτικές Οινούσες.

Απ’ τους πρόποδες του λεσβιακού Ολύμπου στην Άγκυρα και τη Σερβία, στο Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη.

Εκατόν είκοσι χρόνια το Αναγνωστήριο Αγιάσου, σαν το τρελοβάπορο του Οδυσσέα Ελύτη, αρμενίζει στις θάλασσες του λαϊκού μας πολιτισμού, σε φουρτούνες μα και σε μπουνάτσες, λειτουργώντας ως γνήσιος θεματοφύλακας της λαογραφικής μας κληρονομιάς, διασώζοντας, προβάλλοντας και μεταλαμπαδεύοντας στους νέους σκυταλοδρόμους την παράδοση του τόπου μας.

Μια πορεία, με σκαμπανεβάσματα κάποιες φορές, μα πάντα ελπιδοφόρα και πετυχημένη, σε πείσμα των καιρών, των ανθρώπων, των προβλέψεων. Μια πορεία καύχημα για την Αγιάσο και κάθε ελληνική επαρχία. Μια πορεία που δείχνει το δρόμο για την αναζήτηση, τη δημιουργία, τον πολιτισμό.

 

-----------------------------

Χαιρετισμός Προέδρου Αναγνωστηρίου Αγιάσου 

Εφέτος συμπληρώνονται εκατόν είκοσι χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Αγιάσο και τη Λέσβο, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Αναγνωστήριο «Η Ανάπτυξη» Αγιάσου ιδρύθηκε το 1894 σε δύσκολα χρόνια, επί Τουρκοκρατίας στη Λέσβο, και με σκυταλοδρόμους απλούς ανθρώπους ανέπτυξε πολυσχιδή δράση όχι μόνο στον πνευματοκαλλιτεχνικό τομέα, αλλά και στον κοινωνικό και εθνικό. Κατάφερε να ενώσει όλους τους Αγιασώτες με κοινό στόχο την ανάπτυξη του τόπου και την καλυτέρευση της ζωής.

 Κανείς απ’ τους ιδρυτές, τους οραματιστές και τους συνεχιστές δε θα μπορούσε να φανταστεί πως το μικρό αναγνωστήριο των χρόνων της σκλαβιάς θα μπορούσε να είναι το σημερινό λαμπρό πνευματικό κέντρο που εκπέμπει το φως του σ’ όλο το αρχιπέλαγος με τις ποικίλες πολιτιστικές του δράσεις και τις τεράστιες κτιριακές του υποδομές.

Τα εκατόν είκοσι χρόνια μάς βρίσκουν σε μια δοκιμασία της πατρίδας μας οικονομική, πολιτική και κοινωνική, που οπωσδήποτε επηρεάζει και τα πολιτιστικά δρώμενα. Η πολύπλευρη αυτή κρίση και η πρωτοφανής οικονομική δυσπραγία δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν και τη λειτουργία ενός πνευματικού κέντρου με μεγάλες ανάγκες, όπως το Αναγνωστήριό. Όπως, όμως, και στο παρελθόν έτσι και τώρα, σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές το Αναγνωστήριο μας το στηρίζουν υλικά και ηθικά πάλι οι απλοί άνθρωποι. Πρώτοι οι ομογενείς μας, που το έχουν καύχημα, αλλά και οι φίλοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου αποφάσισε να γιορτάσει τα εκατόν είκοσι χρόνια μέσα στα περιθώρια των οικονομικών του δυνατοτήτων. Δρομολογήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το μήνα Αύγουστο. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτών των εκδηλώσεων. Τις αφιερώνουμε σ’ αυτούς τους εργάτες του πνεύματος και της προόδου που με κόπους και θυσίες σήκωσαν το Αναγνωστήριο ψηλά, ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης, και σ’ όλους εσάς που είστε κοντά μας, μας στηρίζετε και μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε, να κρατήσουμε ζωντανό το Αναγνωστήριό μας για να στείλει το φως του ακόμα μακρύτερα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Κλεάνθης Δ. Κορομηλάς

 

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

 

 

Διαθέσιμο αρχείο download επισυναπτόμενο αρχείο 1,43 ΜB αρχείο .pdf: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων - πληροφορίες

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Αναλυτικό Πρόγραμμα - Πληροφορίες 1.43 MB

Μοιράσου το άρθρο!