Πολιτισμός

29/07/2014 - 13:46

15 χρόνια δράσης «Το Πόλιον» - Εκδηλώσεις στο Πλωμάρι

Δεκαπέντε χρόνια ευδόκιμης πορείας συμπληρώνει εφέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» με την πολυσχιδή δράση, παρουσία και συμβολή του στη διαμόρφωση της πολιτιστικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής ζωής του Πλωμαρίου και, ευρύτερα του νησιού μας.

            Με την ευκαιρία αυτή του εορτασμού των γενεθλίων των 15χρόνων της ύπαρξης του και στο πλαίσιο των «καλοκαιρινών εορτών», ο Σύλλογος προγραμματίζει να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, μέρος των οποίων είναι:

Ι. Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, 1, 2 & 3 Αυγούστου: Έκθεση κεντήματος, υφαντού και φορεσιάς της περιοχής Πλωμαρίου, στο Πολύκεντρο. Στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης θα τιμήσουμε την κ. Μαρία Αναγνωστοπούλου, γνωστή ερευνήτρια - λαογράφο και συγγραφέα πολύ σημαντικών βιβλίων για τη Λέσβο. α) Τα υφαντά της Λέσβου (1990) β) Η Λεσβιακή Γυναικεία Φορεσιά (1996) γ) Η κεντητική στη Λέσβο (2004) κ.ά., για τη μεγάλη συμβολή της στη μελέτη και προβολή του λαϊκού βίου της Λέσβου. Είναι η μόνη που ερευνά και παρουσιάζει τη θέση της Γυναίκας της Λέσβου, στην οικογένεια και την κοινωνία των χρόνων της Οθωμανικής κατοχής..

ΙΙ. Σάββατο, 2 Αυγούστου: παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε ο Σύλλογος μας "Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι" με 4 θεματικές διαδρομές: την Αρχιτεκτονική & Βιομηχανική Κληρονομιά, τη Ναυπηγική Παράδοση και τη χαράδρα του ποταμού Σεδούντα, που υπογράφονται από ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών ΕΜΠ με την καθ. την κ. Ελ. Μαϊστρου, τον κ. Γιώργο Κακέ, τον κ. Κώστα Δαμιανίδη και τον κ. Μάκη Αξιώτη, αντίστοιχα. Στην ίδια εκδήλωση θα προβληθεί ομότιτλο με το βιβλίο και με το ίδιο θέμα, ντοκιμαντέρ.

ΙΙΙ. Κυριακή, 10 Αυγούστου: συμμετοχή στη γιορτή της Πανσελήνου του Αυγούστου, «λοξές δελφινιών ράχες - στο φως του φεγγαριού με τον Οδυσσέα Ελύτη», συντονισμένοι με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΚΑ΄ (Κυκλάδες, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι), Ι΄(Δελφοί) και Κ΄(Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Ψαρών) και το Αναγνωστήριο Αγιάσου, δηλαδή με όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου και τον Ομφαλό της Γης, τους ΔελφούςΑυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Αιγαίο και στη θάλασσα της Λέσβου. Εμείς εδώ στο Πλωμάρι, θα έχουμε ως χώρο εκδήλωσης τη θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του ποιητή, της Λέσβου, με το παραδοσιακό καραβόσκαρο «Ασπασία», "με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη". Στη διάρκεια της θαλασσινής διαδρομής θα μας συντροφεύουν μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και απαγγελίες ποιημάτων του, ενώ θα βλέπουμε τις ακρογιαλιές και θα ζούμε τη μαγεία της θάλασσας του Αιγαίου. Η μουσική ποιητική βραδιά θα συνεχιστεί σε μία παραλία, πιθανότατα στη Μελίντα.

 IV. Σάββατο 23 Αυγούστου: Προσκυνηματική επίσκεψη στην Παναγιά την Κρυφτή, είναι ένα θρησκευτικό παραδοσιακό πανηγύρι με θεία λειτουργία στο γραφικό εξωκκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής. Θα ακολουθήσει μεσημεριανό γλέντι στην παραλιακή ταβέρνα "Διαμάντι" της πανέμορφης Μελίντας με τοπικά εδέσματα και με παραδοσιακή μουσική.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι δράσεις του Σεπτεμβρίου.

Μοιράσου το άρθρο!