Πολιτισμός

08/08/2012 - 15:04

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου

&n

bsp;

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 11 Αυγούστου στο Μανταμάδο της Λέσβου, στο πλαίσιο του προγράμματος «CERAMEUS» 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου

Ο Δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με το δήμο Μινώα Πεδιάδας Κρήτης και το δήμο Λάρνακας της Κύπρου, διοργανώνουν από τις 11 Αυγούστου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου στο «Πολύκεντρο» Μανταμάδου της Λέσβου, το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στα πλαίσια του διετούς προγράμματος «Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» - «CEREMEUS» και έχει ως στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και τη συνολική προβολή της κεραμικής τέχνης των τριών περιοχών, αναδεικνύοντας το Μανταμάδο της Λέσβου σε πρωτεύουσα – κέντρο μόνιμης Έκθεσης Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής, της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνολικά 49 κεραμίστες και αγγειοπλάστες από τη Λέσβο, τη Μινώα Πεδιάδα, τη Λάρνακα, αλλά και από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την Περιφέρεια Κρήτης, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και τη γειτονική Τουρκία, θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου στο «Πολύκεντρο» Μανταμάδου και θα περιλαμβάνουν χαιρετισμούς από εκπροσώπους των τριών εταίρων του προγράμματος, παρουσίαση του τελευταίου από υπεύθυνο του δήμου Λέσβου, περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και παραδοσιακή μουσική και χορό, από τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

ΤΕΛΕΤΗ ΈΝΑΡΞΗΣ (20:00)

·         Άνοιγμα Εκδήλωσης και χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Μανταμάδου κ. Χατζηδημητρίου Μιχάλη

·         Χαιρετισμός του Δημάρχου Λέσβου κ. Βουνάτσου Φ. Δημήτριου

·         Χαιρετισμός του κ. Βασιλάκη Γεώργιου, Δημοτικός Σύμβουλος, Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας και αναφορά του στην κεραμική της Κρήτης

·         Χαιρετισμός  του κ. Ιάσων Ιασωνίδη Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας Κύπρου και αναφορά του στην κεραμική της Κύπρου

·         Κοπή κορδέλας και περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο

·         Παραδοσιακή μουσική και χορός από το τοπικό σύλλογο γυναικών Μανταμάδου- Αγκοπιάν και Μπουφέ

·         Λήξη 

 

 

Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων

 

Ημερομηνία

Εκδήλωση

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Έναρξη 20:00

Τελετή Έναρξης

Χορός από το τοπικό σύλλογο γυναικών Μανταμάδου- Αγκοπιάν
Παραδοσιακή μουσική -Ηχόχρωμα

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Έναρξη 20:00

Γευσιγνωσία- Παρασκευή τοπικών εδεσμάτων από τοπικό σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Έναρξη 21:00

Μανταμαδιώτικο Γλέντι

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Έναρξη 20:30

Παραδοσιακοί Χοροί – από τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Ταξιαρχών "Πρόοδος"

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Έναρξη 19:00

Εργαστήριο γνωριμίας με την Κεραμική για άτομα της τρίτης ηλικίας 

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Έναρξη 21:00

Προβολή Ταινίας

‘’Βεντέμα’’-Κεραμική από την Κρήτη

Κεραμική από χώμα- Κεραμική από Λέσβο και Σίφνο 

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Έναρξη 21:00

Προβολή Ταινίας

‘’Έργα Χειρών’’- Κεραμική από την Κρήτη και την Κύπρο

Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Έναρξη 20:00

Παραδοσιακά παραμύθια με μουσική

(Νάσια Δαφιώτη)

Παρασκευή 31 Αυγούστου

Έναρξη 20:30

Παραδοσιακή μουσική και χορός από τον τοπικό σύλλογο η ‘Πάραλος’

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Έναρξη 19:00

Εργαστήριο γνωριμίας με την Κεραμική για παιδιά 

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Έναρξη 19:00

Εργαστήριο γνωριμίας με την Κεραμική για ΑΜΕΑ 

Σάββατο 8 Σεπτέμβριου 2012

Έναρξη 20:00

Τελετή Λήξης

Μουσική βραδιά με την παραδοσιακή ορχήστρα  του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης


 

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λέσβου

Δημήτρη Φ. Βουνάτσου

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως τόνιζα στον περσινό χαιρετισμό μου, επ’ ευκαιρία της τελετής έναρξης της Παλλεσβιακής Έκθεσης Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής, στόχος της νέας Δημοτικής αρχής Λέσβου ήταν να μετεξελιχθεί ο θεσμός αυτός, που υλοποιείται, συμπληρούμενος με ποικίλες άλλες δράσεις παραδοσιακών τοπικών εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι στη «Μηχανή τ’ Αγιού» στο Μανταμάδο, με πανελλήνια αλλά και διακρατική αναγνώριση, σε θεσμό τέτοιας Βορειοπελαγίτικης Έκθεσης, προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής - κεραμικής, στο σύγχρονο επιχειρείν.

Ίσως να φαινόταν σε μερικούς ο στόχος αυτός υπερβολικός, μολονότι, στον ίδιο αυτόν περσινό χαιρετισμό μου, τόνιζα ότι «το 2012 τα πράγματα εξελίσσονται ευοίωνα, αφού ο ως άνω θεσμός αναβαθμίζεται σε φεστιβάλ παραδοσιακής αγγειοπλαστικής - κεραμικής, με την ένταξή του πλέον στο Ευρωπαϊκό Διασυνοριακό Πρόγραμμα “CERAMEUS - ΚΕΡΑΜΕΥΣ” με συμμετοχή της χώρας μας κατά 20% και της Ε.Ε. κατά 80%, που ήδη έχει υπογράψει η Δημοτική μας Αρχή, συνολικής δαπάνης 518.000 ευρώ, με εταίρους μας του ως άνω έργου το Δήμο Μινώα Πεδιάδος Κρήτης και το Δήμο Λάρνακας Κύπρου και με συμμετοχή κεραμιστών - αγγειοπλαστών από ολόκληρο των αιγαιοπελαγίτικο χώρο».

Όμως, η επιμονή και η μεθοδικότητα με την οποία η Δημοτική μας Αρχή εργάστηκε, το διαρρεύσαν διάστημα, με τις δύο συναντήσεις των εταίρων του προγράμματος αυτού, τόσο στη Μυτιλήνη, το Νοέμβριο του 2011, και πρόσφατα, στις 30 & 31 Ιουλίου 2012, στη Λάρνακα της Κύπρου, κατέστησε τον τεθέντα φιλόδοξο όντως αυτό στόχο σε χειροπιαστή πραγματικότητα, υπερκαλύπτοντάς τον μάλιστα, αφού πλέον ο Μανταμάδος καθίσταται, με τον υλοποιούμενο προγραμματισμό, πρωτεύουσα-κέντρο μόνιμης Έκθεσης Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής της Ανατολικής Μεσογείου, που ανοίγει τις πύλες της στην πανηγυρική πρώτη της τέτοια λειτουργία, αρχής γενομένης από τις 10-8-2012 έως τις 8-9-2012. Και με δυο κινητές-μεταφερόμενες εκθέσεις στις δύο άλλες Δημαρχίες, Μινώα Πεδιάδας Κρήτης και Λάρνακας Κύπρου, και στη συνέχεια σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με την αγορά μάλιστα επιλεγμένων κεραμικών από το διασυνοριακό τούτο χώρο, τα οποία θα στεγάζονται εμπλουτιζόμενα στον προαναφερόμενο χώρο της μόνιμης έκθεσης, με τη δημιουργία μητρώου έργων, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, των κεραμιστών του προγράμματος.

Ειδικότερα: υλοποιήσαμε τις απαραίτητες δράσεις, όπως προμήθεια ξύλινων εκθετηρίων και θηκών μεταφοράς για την κινητή έκθεση κεραμικής, προμήθεια συστήματος κλιματισμού, προμήθεια καθισμάτων και συστημάτων ήχου και προβολής του πολιτιστικού κέντρου της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου-μόνιμη έδρα τής εν λόγω έκθεσης κ.λπ.. Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπεται και η οικονομική θετική διάσταση που διανοίγεται για τους επαγγελματίες του κλάδου αυτού, με τον έτι περαιτέρω εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων τους και τις νέες θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν.

Αλλά ψυχή της έκθεσης αυτής είναι η συμμετοχή κεραμιστών, ντόπιων και ξένων με τα δημιουργήματά τους, χρηστικά (και μάλιστα οικολογικών διαστάσεων, και επιμένω σ’ αυτήν την προοπτική) και καλλιτεχνικά, οι μαθητές, οι επισκέπτες, οι συλλέκτες! Κι όλως ξεχωριστά, όπως μέχρι τώρα, συμβαίνει, είναι ο έρωτας των Μανταμαδιωτών, με τους τοπικούς αρχικά παραδοσιακούς δημιουργούς, τους εκπροσώπους όλων των Θεσμών και λοιπών φορέων της τέως Δημαρχίας Μανταμάδου που είχε την πρωτοβουλία υποβολής της αρχικής αίτησης συμμετοχής στο ως άνω πρόγραμμα και την οποία γονιμοποιήσαμε επιτυχέστατα εμείς, ως διάδοχοι του ενός και μόνο -ως μη όφειλε, για λόγους που κατ’ επανάληψιν έχω εξηγήσει- Δήμου Λέσβου πλέον. Και ας μου επιτραπεί μια αναγκαία παρέμβαση εν προκειμένω, εμείς πρωτοστατούμε δυναμικά, όπως οι πάντες γνωρίζουν, για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και την καθίδρυση πραγματικής Αυτοδιοικητικής Δημοκρατικής αλλαγής του, χάριν του ίδιου του θεσμού και των συμφερόντων του νησιού και των συμπατριωτών μας, φαίνεται δε ότι τα πράγματα εξελίσσονται και εδώ προς θετική κατεύθυνση.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της φετινής αυτής έκθεσης, σ’ όλους τους εθελοντές Μανταμαδιώτες, την Αντιδημαρχία Μανταμάδου, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής αυτής Κοινότητας, των Δημοτικών Συμβούλων της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας, τους εκπροσώπους και τα μέλη των διαφόρων Τοπικών Συλλόγων, τους υπαλλήλους του Γραφείου Προγραμματισμού της Δημαρχίας μας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννη Τσακίρη, που εργάστηκαν -κι εξακολουθούν- σκληρά για την επιτυχία του όλου Προγράμματος CERAMEUS, και βέβαια τους συμμετέχοντες στην έκθεση κεραμίστες, παραδοσιακούς και μοντέρνας τεχνοτροπίας.

Χάρη σε όλους αυτούς, είναι γεγονός πλέον ότι ο Μανταμάδος, και κατ’ επεκτασιν το Νησί μας, κατέστη η έδρα της μόνιμης έΈκθεσης Αγγειοπλαστικής - Κεραμιστικής της Ανατολικής Μεσογείου και δικαιούμαστε να αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτήν την πρόοδο, που ανοίγει καινούργιους δρόμους στους επαγγελματίες του κλάδου, στην Τέχνη και στην τοπική οικονομία.

 

 Φιλικότατα Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φ. Βουνάτσος

 


 

ΕΚΘΕΤΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΤΟΥΡΚΙΑ

Aker Yildiz
Karagul Mr. M. Fatih
Kayman Karagul M.Berrin
Kilic Atilla Cengiz
Kilic Hadiye

Λάρνακα - Κύπρος

Βασιλείου Μαρία
Γεωργίου Νίκος
Δημητρίου Βάσος
Δημητρίου Φώτος
Θρασυβουλίδου Χριστιάννα
Ιασωνίδης Ιάσωνας
Καλβάρη Σκουτέλλα Κυριακή
Καρακατσάνης Ανδρέας
Κουκουμάς Μάριος
Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος
Ονισιφόρου Λαμπάσκη Αναστασία
Συμεού Ευθύμιος
Χαραλάμπους Χριστιάνα

Ηράκλειο – Κρήτη

Αραβιάκης Αντώνιος
Βασιλάκης Γιώργος
Βασιλάκης Νικόλαος
Δοργιομανωλάκης Ανδρέας
Καλιακάκης Ζαχαρίας
Καλιακάκης Ιωάννης
Κουτράκης Γεώργιος
Μαυραντωνάκης Ιωάννης
Μουτσάκης Αναστάσιος
Χατζηνικολάκης Δημήτριος

 

Λήμνος

Πατηνιώτης Αναστάσιος

 

 

Σάμος

Χατζηλαγός Τιμολέων

 

Χίος

Καλαγκιά Δέσποινα
Κοσμίδης Θωμάς

 

Λέσβος

Αγάς Νίκος
Ανδρέου Ανθή
Βαλάση Ηλέκτρα
Βασίλα Μαγδαληνή
Διαμαντίδου Λίτσα
Ζαχαριάδης Αναστάσιος
Ιωσηφέλλη Δέσποινα
Κουβδής Δημήτρης
Κουρτζής Ηλίας
Κρητικού Μάρω
Λάππα Βερενίκη Ανδριάννα
Πατρικοπούλου Μαρία
Στεφάνου Βαλεντίνα
Τιτιγάρης Παναγιώτης
Τριανταφύλλου Λένα
Τσιώκος Σωτήρης
Φώντη Μαρία
Χατζηγιάννης Δημήτριος

 


 

CERAMEUS: Ένα πρόγραμμα για το μέλλον της Αγγειποπλαστικής - Κεραμικής

 

 

Το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής Ανατολικής Μεσογείου που γίνεται στο Μανταμάδο από 11 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου 2012, υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής - Κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν». Το πρόγραμμα αυτό με το ακρωνύμιο «CERAMEUS», συγχρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου κατά 20%.

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δήμος Λέσβου, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Δήμος Λάρνακας της Κύπρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος CERAMEUS είναι 518.000 € και για τους τρεις εταίρους, και η χρονική διάρκειά του 24 μήνες.

 

Στόχοι του προγράμματος είναι:

¤ Ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων παραγωγής και διάθεσης της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής - κεραμοποιίας.

¤ Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση διαφοροποίησης του παραδοσιακού χειροποίητου κεραμικού προϊόντος

¤ Η βελτίωση της εξωστρέφειας του προϊόντος αυτού μέσα από ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες.

¤ Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών φορέων.

¤ Η βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και αρχών τυποποίησης.

¤ Η προώθηση και προβολή τοπικών προϊόντων.

¤ Η διατήρηση, ενίσχυση και ενδυνάμωση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της περιοχής συνεργασίας.

¤ Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους εταίρους σε σχέση με την τέχνη της αγγειοπλαστικής και κεραμοποιίας.

¤ Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην κατεύθυνση της διαχείρισης και της προώθησης της κεραμευτικής παράδοσης.

¤ Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Στις εκροές του προγράμματος εκτός του 1ου Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Μανταμάδο, περιλαμβάνονται:

 

¨ Η κατασκευή και πιλοτική λειτουργία Ηλεκτρονικού Κέντρου Εμπορίου Παραδοσιακής Κεραμικής - Αγγειοπλαστικής με on-line πωλήσεις κεραμικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

¨ Η διοργάνωση δύο εκθέσεων Κεραμικής - Αγγειοπλαστικής, μία σε Κύπρο και μία σε Κρήτη, με τη διαρκή φορητή έκθεση κεραμικής.

¨ Η δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού «Λευκώματος αγγειοπλαστικής και κεραμικής Αιγαίου - Κρήτης - Κύπρου».

¨ Η δημιουργία ντοκυμαντέρ με θέμα «Η παραδοσιακή κεραμική και αγγειοπλαστική στο Αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο» για την τουριστική προβολή των κεραμικών στο διασυνοριακό χώρο, αλλά και στο εξωτερικό.

 

Τέλος, στα αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος περιλαμβάνονται:

 

¨ Η δημιουργία νέων κεραμικών προϊόντων, αύξηση αριθμού κεραμιστών και δημιουργία θέσεων εργασίας.

¨ Η δημιουργία «καλού παραδείγματος», το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές και παραδοσιακούς χειροτεχνικούς κλάδους (ξυλόγλυπτα, υφαντική, κεντήματα, χαρτοποιία κ.λπ.).

¨ Η αύξηση της διασυνοριακής κινητικότητας με ανταλλαγές καλλιτεχνών και τεχνιτών αγγειοπλαστών - κεραμιστών ανάμεσα στις δύο περιοχές του προγράμματος.

¨ Η διατήρηση της κληρονομιάς του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής και της τοπικής ταυτότητας.

¨ Η αναστροφή της πορείας εξαφάνισης των παραδοσιακών εργαστηρίων καλλιτεχνικής αγγειοπλαστικής - κεραμικής και η αναζωογόνηση του κλάδου στην περιοχή παρέμβασης (Αιγαίο - Κρήτη - Κύπρος).

 

 

Μοιράσου το άρθρο!