Πολιτισμός

20/11/2014 - 07:17

Αμνησία

Υ

πόθεση: Μια γυναίκα ξυπνά κάθε πρωί χωρίς καμία απολύτως ανάμνηση από το παρελθόν της. Ένα τραυματικό ατύχημα της έχει στερήσει τη μνήμη ώσπου ξαφνικά μια μέρα, μια αποκάλυψη έρχεται στην επιφάνεια που θα την κάνει να αμφισβητεί τα πάντα και όλους γύρω της και να αναζητήσει την αλήθεια.
Είδος: Θρίλερ, Διάρκεια: 92’
Σκηνοθεσία: Ρόουαν Τζόφε
Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φερθ, Μαρκ Στρονγκ.

 

cine ΑΡΙΩΝ Μυτιλήνη Σμύρνης 9, τηλ 22510 44456 Αίθουσα 2

 Τελευταίες προβολές:
Από Παρασκευή 28/11  έως Κυριακή 30/11: 21:45.

 


Κριτική ταινίας  από το Χρήστο Μήτση
Μια γυναίκα ξυπνά κάθε πρωί δίπλα σε έναν άντρα ο οποίος της εξηγεί πως είναι ο σύζυγός της, χωρίς εκείνη να θυμάται τίποτε από το παρελθόν της. Αναζητώντας όμως την ταυτότητά της, ανακαλύπτει στοιχεία που την κάνουν να αμφισβητεί την ιστορία του. Υπερβολικό, προβλέψιμο και κοινότοπο στις ιδέες του ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο μάταια προσπαθεί να προσδώσει ενδιαφέρον μια φιλότιμη Νικόλ Κίντμαν.
Εξαιρετικός σεναριογράφος («Το Τελευταίο Καταφύγιο» του Πάβελ Παβλικόφσκι, «Ο Αμερικανός» του Άντον Κόρμπιν ) και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης («Ανήλικος Δολοφόνος», ριμέικ του κλασικού «Brighton Rock» ), ο γιος του Ρόλαντ Τζόφι («Κραυγές στη Σιωπή», «Η Αποστολή» ) Ρόουαν μας αιφνιδιάζει δυσάρεστα, καθώς παραδόξως στραβοπατάει γερά στο δεύτερο προσωπικό κινηματογραφικό στοίχημά του. Καταρχάς επιλέγοντας ως σεναριακή έμπνευση ένα επιδέξια γραμμένο, αλλά γεμάτο αφηγηματικές αυθαιρεσίες και διάτρητη πλοκή μυθιστόρημα του Στίβεν Γουότσον. Αυτό αφορά την Κριστίν, μια γυναίκα που ξυπνά κάθε πρωί δίπλα σε έναν άντρα ο οποίος της εξηγεί πως είναι ο σύζυγός της, χωρίς εκείνη να θυμάται τίποτε από το παρελθόν της.
Έπειτα από ένα ατύχημα, βρίσκεται εδώ και καιρό σε αυτήν την κατάσταση, κλεισμένη σε ένα πολυτελές σπίτι στην εξοχή (ο άντρας της διδάσκει χημεία σε ένα κολέγιο ) και ζώντας μια κενή, επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Σε αυτήν εισβάλλει ένας κλινικός ψυχίατρος, ο οποίος της τηλεφωνεί όταν ο άντρας της φύγει για τη δουλειά, τη συναντά και τη βάζει να δει το κρυμμένο βιντεο-ημερολόγιό της. Έτσι η Κριστίν αρχίζει να συγκολλά σταδιακά τα κομμάτια του παζλ που έχει να κάνει με την αληθινή ταυτότητά της, ανακαλύπτοντας στοιχεία που αμφισβητούν την ιστορία του άντρα της.
Ξεπερνώντας το δύσκολα πιστευτό αμνησιακό εύρημα, αυτό­ το ατμοσφαιρικό θρίλερ μπορεί αρχικά να σε παρασύρει σε μια μυστηριώδη ίντριγκα, καθώς τόσο ο υπομονετικός σύζυγος όσο και ο καλοπροαίρετος γιατρός δυσκολεύονται να πείσουν κι εμάς, και την Κριστίν για τα αγνά κίνητρά τους. Πολύ γρήγορα, βέβαια, η πλοκή αρχίζει να επαναλαμβάνει τα φτωχά τρικ της και να φανερώνει έναν πρόχειρα στημένο μηχανισμό παραγωγής σασπένς. Με ολίγη­ από τον «Άνθρωπο Χωρίς Παρελθόν» («Shattered» ) του Βόλφ­γκανγκ Πίτερσεν και πολύ από το «Memento», με ξαφνικά, απανωτά φλας μπακ και προχειρο­-στημένες συμπτώσεις, επιχειρεί μάταια να αποφύγει την κοινοτοπία και ξεφεύγει στην υπερβολή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Νικόλ Κίντμαν να… προλάβει το κακό.

Μοιράσου το άρθρο!