Πολιτισμός

17/01/2015 - 07:46

«Το Αρχαιολογικό εύρημα του μήνα» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εγκαινιάζει το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 στο Νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης μια νέα δράση υπό το γενικό τίτλο «Το Αρχαιολογικό εύρημα του μήνα». Κάθε έτος θα είναι αφιερωμένο σε μία επιλεγμένη θεματική ενότητα που θα περιλαμβάνει δώδεκα διαφορετικά εκθέματα, ένα για κάθε μήνα. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να παρουσιαστούν για πρώτη φορά, με μια διαφορετική προσέγγιση από εκείνη της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, μοναδικά εκθέματα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής ή συμβολικής σημασίας, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κατά την υλοποίηση μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών έργων ή έργων ανάδειξης χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θρησκείες και Ιερά στη Λέσβο, από το χθες στο σήμερα» θα είναι η θεματική ενότητα του έτους 2015, για να ταξιδέψουμε στο χρόνο μέσα από τις θρησκευτικές αντιλήψεις που διαμόρφωσαν τις κοινωνίες, μέσα από τα είδωλα, τα αγάλματα και τις εικόνες που έπλασε ο άνθρωπος στην αγωνιώδη αναζήτηση του θείου και μέσα από τα Ιερά που στέγασαν τις ελπίδες και τους φόβους του.

Η Πήλινη Θεά από το Ιερό της Κυβέλης στη Μυτιλήνη αποτελεί το πρώτο αρχαιολογικό εύρημα αυτής της σειράς εκδηλώσεων, το οποίο θα εκτίθεται από τις 31 Ιανουαρίου και για ένα μήνα. Το συγκεκριμένο εύρημα αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού, στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης «Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Μυτιλήνης» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Παράλληλα θα παρουσιαστεί ψηφιακή προβολή με αρχειακό υλικό της Εφορείας για το εν λόγω έκθεμα και την ανασκαφή. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό σχήμα από το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ), από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μοιράσου το άρθρο!