Πολιτισμός

12/02/2016 - 07:36

Διάλεξη του Θανάση Τριαρίδη - Προβολή κινηματογραφημένης θεατρικής παράστασης «ΜΕΝΓΚΕΛΕ»

Προβολή κινηματογραφημένης θεατρικής παράστασης  «ΜΕΝΓΚΕΛΕ» παρουσία του συγγραφέα  / Διάλεξη του  Θανάση Τριαρίδη

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου & ώρα 18:00   Είσοδος δωρεάν

Μια μοναδική προβολή της κινηματογραφημένης παράστασης του θεατρικού έργου του Θανάση Τριαρίδη ΜΕΝΓΚΕΛΕ (που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το Γενάρη του 2013 έως και τον Δεκέμβρη του 2015). Στην προβολή θα βρίσκεται και ο ίδιος ο συγγραφέας,ο οποίος θα μιλήσει για το έργο του και θα συνομιλήσει με το κοινό.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Το Έργο «Μένγκελε» είναι ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς–Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή ή και μια μετα–πολιτική δυστοπία, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό.Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου Δυο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής: ένας άντρας, διοικητικός υπάλληλος κάποιας δημοσίας υπηρεσίας και μια γυναίκα, υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας, στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο σε μια τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα ξεκινούν με μια ξαφνική διακοπή ρεύματος, οπότε οι δύο πρωταγωνιστές για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων, όπου ο καθένας από τους δύο αναλαμβάνει να υποδυθεί μία πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα: ο άντρας θα παραστήσει τον Γιόζεφ Μένγκελε, τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την Εσθήρ, την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή για τους δυο εγκλωβισμένους στο κουπέ του τρένου: μήπως στα αλήθεια είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν «παίζοντας» ένα τέτοιο παιχνίδι με την ηθική, με την ανθρώπινη κατάσταση, με όλη την προηγούμενη Ιστορία;

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

 Ο Θανάσης Τριαρίδης (Θεσσαλονίκη, 1970) είναι συγγραφέας, αντιρρησίας συνείδησης και ακτιβιστής. Έχει εκδώσει περισσότερα από 40 βιβλία με αφηγήσεις, θέατρο και δοκίμια –ανάμεσά τους τα Μελένια λεμόνια, Η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων, τα Χλωρά διαμάντια και το Δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων. Τα θεατρικά του έργα Historia de un amor ή τα Μυρμήγκια, Laultimanoche ή οι Καρχαρίες, Μένγκελε και Zyklon ή το Πεπρωμένο έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Έχει δημοσιεύσει περίπου τριακόσια δοκίμια, άρθρα και άλλα κείμενα. Από το 2004 όλα τα δημοσιευμένα βιβλία του και κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ελεύθερα από κάθε «πνευματικό δικαίωμα». Από το 2007 διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κύκλους σεμιναρίων με θέματα ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μυθιστορήματα, αφηγήματα, ποιήματα και θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

 

Μυτιλήνη:  Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, Δημοτικό Θέατρο, ώρα 18:00

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες κρατήσεις: 6934-115555

Μοιράσου το άρθρο!