Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου - Προφεστιβαλικές δραστηριότητες - Αναλυτικό Πρόγραμμα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου διοργανώνει φέτος τέσσερις προφεστιβαλικές δραστηριότητες σε διαφορετικά μέρη της Λέσβου, με στόχο να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ σε ακόμη περισσότερους κατοίκους του νησιού, αλλά και να αποκαλύψει στους επισκέπτες ενδιαφέρουσες όψεις του. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξενάγηση στο χώρο και συναυλία μουσικής δωματίου. Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν οι μουσικοί του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ ΜΟ-TO Key, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο το χειμώνα, Αρτούρ Ρουζανόφσκυ, Βασίλυ Γκεράσσιμεζ και Κυβέλη Ντέρκεν, εμθαθύνοντας έτσι τη σχέση τους με τους κατοίκους του νησιού, και ιδιαίτερα με τους νέους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η μετακίνηση προς τα σημεία είναι δωρεάν και γίνεται με λεωφορεία από διάφορα σημεία του νησιού.

 

09.08 ΧΎΔΗΡΑ | CHYDERA 19:45


12.08 ΣΊΓΡΙ | SIGRI 19:45
Georg Friederich Haendel / Johan Halvorsen
Πασακάλια για βιολί και βιολοντσέλο
Passacaglia for Violin and Violoncello
Wolfgang Amadeus Mozart
Σονάτα για βιολί και πιάνο σε σολ ελάσσονα
Sonata for Violin and Piano in G Minor
César Franck
Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε λα μείζονα, Μ8
Sonata for Violoncello and Piano in A Major, M8


10.08 ΘΕΡΜΑ ΛΟΥΤΡΑ ΓΕΡΑΣ
THERMAL BATHS OF GERA 19:45


13.08 ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΜΕΣΣΟΥ
ANCIENT SANCTUARY OF MESSON 19:45
Franz Schubert
Τρία κομμάτια για πιάνο, D 946
Three Piano Pieces, D 946
Henryk Wieniawski
Λαμπερή πολωνέζα, έργο 21
Polonaise Brillante, Op. 21
Wassily Gerassimez
Μια νύχτα στην Ανατολή
One Night in the Οrient
Astor Piazolla
Tέσσερις εποχές
Four Seasons
Arthur Rusanovsky βιολί violin

 

Χύδηρα

Με ονομασία προέλευσης: ένα απόγευμα στο οινοποιείο «Μεθυμναίου». Το λεσβιακό κρασοστάφυλο, η ποικιλία της Λέσβου, έδινε από την αρχαιότητα το δικό της ξακουστό κρασί. Αρχαίοι και Ρωμαίοι συγγραφείς αναφέρονται σε αυτό. Ο Αριστοτέλης, όταν κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά κρασιά το καλύτερο, διάλεξε το λεσβιακό, λέγοντας τη γνωστή φράση «ἡδίων ο λέσβιος» που σημαίνει πως το πιο γλυκόπιοτο κρασί είναι της Λέσβου. Το οινοποιείο του «Μεθυμναίου» δημιουργήθηκε στον μικρό οικισμό των Χυδήρων το 1985. Συνδυάζοντας την αρχαία παράδοση με σύγχρονες μεθόδους οινοποιίας, παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικό κρασί.

 

Θερμά Λουτρά Γέρας

Λάβα και νερό. Ανάμεσα στους ελαιώνες και στα νερά του κόλπου Γέρας, σε ένα τοπίο σαγηνευτικό, δημιουργήθηκαν από την αρχαιότητα τα λουτρά γύρω από την πηγή τους για λόγους ιαματικούς, όπως μαρτυρούν ευρήματα της περιοχής. Αργότερα, επί Οθωμανοκρατίας, δίπλα στα αρχαία ερείπια χτίστηκαν νέα πολυτελή λουτρά, που διατηρούν μέχρι σήμερα την ατμόσφαιρα των οθωμανικών χρόνων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους. Το νερό αναβλύζει με ορμή από βάθος 2.500 μέτρων και φτάνει στην πηγή στους 39,5 βαθμούς Κελσίου. Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι πολλές και γι’ αυτό κάθε χρόνο στα λουτρά έρχονται χιλιάδες επισκέπτες. Th

 

Σίγρι

Ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο της φύσης 20.000.000 ετών. Στη δυτική Λέσβο, εκεί που η λάβα και η ηφαιστειακή στάχτη συναντούν το Αιγαίο, ο χρόνος και το κύμα φέρνουν σιγά σιγά στο φως απολιθωμένα τμήματα δέντρων που έζησαν στο μακρινό παρελθόν. Μεγάλα και μικρά, πολύχρωμα, σε αφάνταστο αριθμό και ποικιλία, όρθια ή ξαπλωμένα στη γη, με τις ρίζες και τα κλαδιά τους να διαπλέκονται αινιγματικά. Μένουν εκεί αμέτρητα χρόνια, μάρτυρες της ανεπανάληπτης δημιουργίας της φύσης. Αυτά τα δέντρα συγκροτούν ένα θέαμα μοναδικό, το ξακουστό Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο χώρο του Βορείου Αιγαίου πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό «βιβλίο» στο οποίο καταγράφεται η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και, από το 2004, μέλος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Θα υπάρξει ξενάγηση στο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης, με το ειδικό πλοιάριο με γυάλινο πάτο, και κατόπιν στο κτίριο του μουσείου.

Ιερό του Μέσσου

Στο «Κοινό των Λεσβίων». Στα Μέσσα βρίσκονται τα ερείπια του μεγάλου και σπουδαίου ιερού της Λέσβου. Εκεί έδρευε το Κοινό των λεσβιακών πόλεων του 4ου αι. π.Χ., που ήταν αφιερωμένο στη λεσβιακή τριάδα: Δίας, Ήρα, Διόνυσος. Εκεί γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές κοινές, στις οποίες λάμβαναν μέρος οι κάτοικοι της Λέσβου και των λεσβιακών αποικιών στα παράλια της Μ. Ασίας, όπου λατρεύονταν οι θεοί της λεσβιακής τριάδας. Προς τιμήν της Ήρας μάλιστα, γίνονταν καλλιστεία στα οποία συναγωνίζονταν για την ομορφιά και το πνεύμα τους οι γυναίκες της Λέσβου. Στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται ο ιωνικός ψευδοδίπτερος ναός του 4ου αι. π.Χ., μοναδικό μνημείο αυτού του τύπου στον Ελλαδικό χώρο.

 

Μετακινήσεις:

Χύδηρα, 09.08: Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 16:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου

Θερμά Λουτρά Γέρας, 10.08: Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 17:30, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου. /Από Μυτιλήνη, ώρα αναχώρησης 18:30, στάση ΚΤΕΛ Μυτιλήνης.

Σίγρι, 12.08: Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 16:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου. /Από Μεσότοπο ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μεσοτόπου. /Από Ερεσσό, ώρα αναχώρησης 17:20, στάση ΚΤΕΛ Ερεσσού.

Ιερό του Μέσσου , 13.08: Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου. /Από Μυτιλήνη, ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μυτιλήνης.

 

Αναλυτικά εδώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ και περισσότερες λεπτομέρειες

 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ