Πολιτισμός

29/01/2016 - 10:09

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου συνεχίζει τις δράσεις του στην Λέσβο

Η επίσημη προβολή στην Λέσβο του μουσικού ντοκυμαντέρ “Μεταμορφώσεις | Metamorphoses” του χαρισματικού σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης, στον Μόλυβο. Το ντοκυμαντέρ αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο όσα συνέβησαν μερικές μέρες πριν και κατά την διάρκεια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους ιδρυτές του Φεστιβάλ. Το τρέηλερ του Ντοκυμαντέρ μπορείτε να το δείτε πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=-otlja0hBQc

Λέσβος… Αύγουστος 2015… ένα πιάνο με ουρά ανηφορίζει το στενό καλντερίμι για να φτάσει στο εντυπωσιακό βυζαντινό κάστρο στην κορυφή του χωριού.  Ένα καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Η ταινία ακολουθεί τα βήματα των καλλιτεχνών, διοργανωτών και εθελοντών του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Στον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου, το ελληνικό καλοκαίρι συνυπάρχει αρμονικά με την κλασική μουσική και κορυφαίοι σολίστ από όλο τον κόσμο, προσφέρουν στους ακροατές αξέχαστες στιγμές. Μέσα από την μουσική ο τόπος, το κοινό και οι καλλιτέχνες βιώνουν την προσωπική τους μεταμόρφωση…

 

Ο Βαγγέλης Ευθυμίου από το 1998 εργάζεται σαν σκηνοθέτης και παραγωγός. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερα απο 20 ντοκυμαντέρ. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί από την ΕΡΤ και έχουν βραβευθεί σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

www.thelandart.gr

Μεταμορφώσεις | Metamorphoses (διάρκεια 50 ́)

Ελλάδα, 2015

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου | Φωτογραφία: Θωμάς Καρανίκας | Μοντάζ: Γιάννης Κολόζης | Παραγωγή: Land Art Productions

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η ταινία μέσα στο 2016 θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Στην συνέχεια, την Δευτέρα 8 & Τρίτη 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν στα σχολεία της Γέρας και της Αγιάσου μουσικά εργαστήρια στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ “Μουσικό Κλειδί”. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε με επιτυχία τον Δεκέμβριο στις περιοχές της Μυτιλήνης, Καλλονής & Μολύβου και το οποίο παρακολούθησαν συνολικά 1100 μαθητές, σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιηθεί και σε άλλα μέρη του νησιού.

Το “Μουσικό Κλειδί” στόχο έχει να ξεκλειδώσει την φαντασία, την ευαισθησία, την δημιουργικότητα των παιδιών & των νέων και να ανοίξει νέους ορίζοντες μέσα από τον μαγικό κόσμο της μουσικής, να δώσει τα ερεθίσματα που θα αποτελέσουν σπίθες για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμο έκφρασης αλλά και την σημασία της δημιουργικής συνεργασίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες νωρίτερα, στις 5 & 6 Φεβρουαρίου το Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να παρουσιάσει το έργο του και το νησί της Λέσβου στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη προβολή στην Αθήνα του ντοκυμαντέρ “Μεταμορφώσεις”, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου το μόνιμο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται τις διεθνώς καταξιωμένες Ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, για το παιδικό εργαστήρι “Μουσικό Κλειδί” και την συναυλία που θα δώσουν ερμηνεύοντας την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ίγκορ Στραβίνσκυ για πιάνο 4 χέρια.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το ΔιΦεΜΜ έκανε πρεμιέρα με ιδιαίτερη επιτυχία το καλοκαίρι που μας πέρασε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες για την χώρα μας και ειδικότερα για το νησί της Λέσβου, και κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις του με σπουδαίους ερμηνευτές από όλο τον κόσμο. Tο 2016 συνεχίζει δυναμικά τις δραστηριότητες του αποδεικνύοντας ότι η μουσική έχει την δύναμη να εμπνεύσει και να ενώσει τους ανθρώπους πέρα από σύνορα, εθνικότητες και θρησκείες.

Η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν είναι μαζί με τον νεαρό επιχειρηματία Δημήτρη Τρύφων οι ιδρυτές του Φεστιβάλ -και οι 3 νέοι έχουν καταγωγή από το Μόλυβο. Με εφόδιο την αγάπη τους για την μουσική κατάφεραν να υλοποιήσουν το όνειρό τους και να πραγματοποιήσουν ένα Φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην παραμεθόριο Λέσβο συνδέοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Πιστό στο στόχο του να δράσει ως πρεσβευτής για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου στο εξωτερικό και να αποτελέσει ο Μόλυβος διεθνή μουσικό προορισμό, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί τον Απρίλιο και τον Μάιο συναυλίες-παρουσιάσεις στο Βερολίνο, το Ντύσελντορφ, το Αμβούργο και την Φρανκφούρτη.

Μοιράσου το άρθρο!