Πολιτισμός

15/05/2018 - 06:08

Διεθνή Φεστιβάλ και μεγάλες διοργανώσεις το καλοκαίρι στη Λέσβο από το Φορέα Τουρισμού Μολύβου

Ο

Φορέας Τουρισμού Μολύβου και το δίκτυο μελών, κάτω από την ομπρέλα του brand “Lesvos the Other Aegean”, ανακοινώνουν τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη των κάθετων (εναλλακτικών) μορφών τουρισμού, που στοχεύει να προάγει το δίκτυο (ποδηλασία, πολιτισμός, ευεξία, γαστρονομία, πεζοπορία κλπ.), με απώτερο σκοπό, πάντα, την τοποθέτηση και την προβολή του νησιού ως διακριτό τουριστικό προορισμό στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

 

2-3 Ιουνίου 2018

5ο MOLYVOS URBAN MTB RACE / ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

To Molyvos Urban MTB, που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά μέσα στα γραφικά πλακόστρωτα του παραδοσιακού οικισμού και της γύρω περιοχής του Μολύβου, έχει πλέον καθιερωθεί. Το αθλητικό αυτό γεγονός έχει σαν στόχο να προωθήσει την πολιτιστική και περιβαλλοντική ομορφιά του τουριστικού προορισμού της Λέσβου, καθώς και να αναδείξει το ξεχωριστό Ολυμπιακό Άθλημα της Ορεινής Ποδηλασίας “Cross Country MTB”.

Το 5ο Molyvos Urban MTB εντάσσεται, για πρώτη φορά, από φέτος, στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας UCI και είναι στη σειρά ο τρίτος και τέταρτος διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας για την Ελλάδα, γεγονός που βάζει την Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη ποδηλασίας. Στους διεθνείς αγώνες συμμετέχουν οι καλύτεροι ποδηλάτες εθνικών ομάδων από όλο τον κόσμο με σκοπό την συγκέντρωση βαθμών για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Παράλληλα με τους διεθνείς, θα διεξαχθούν, όπως και κάθε χρόνο, και οι αγώνες MOLYVOS URBAN MTB OPEN και KIDS για τους υπόλοιπους ποδηλάτες και τους μικρούς μας φίλους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διοργάνωση στο www.molyvosmtb.com 

 

10 Ιουνίου 2018

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Μια διοργάνωση – θεσμός, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στην πλατεία της Πέτρας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτρας.

 

17 Ιουνίου 2018

ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο ΜΟΛΥΒΟΣ» ετοιμάζει και φέτος μια όμορφη χορευτική βραδιά  στην Πλατεία Λευκονίκου, στο Μόλυβο, με τη συμμετοχή παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων.

 

 

23-24 Ιουνίου 2018

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Στο Μόλυβο στις 23 Ιουνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο ΜΟΛΥΒΟΣ» και στην Πέτρα στις 24 Ιουνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, αντίστοιχα, συνεχίζουν και φέτος το έθιμο του Κλήδονα με άναμμα φωτιάς, σατιρικά δίστιχα, σκωπτική διάθεση αλλά και νοσταλγία για τα παλιά ήθη και έθιμα του τόπου μας. Μια διασκεδαστική προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης της τοπικής μας παράδοσης.

 

29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2018

ERESSOS LAVA WKND

Τριήμερο με ποδήλατο και τρέξιμο στην άμμο από τον Φορέα Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού.

 

5-15 Ιουλίου 2018

2ο LESVOS FOOD FEST / ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Για μία ακόμα χρονιά η Λέσβος γιορτάζει την γαστρονομία! Χάρη στην προνομιακή γεωγραφική της θέση, που την καθιστά διαχρονικά ένα σταυροδρόμι γαστρονομικών πολιτισμών, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, όπου η Δύση ανταμώνει αρμονικά με την Ανατολή. Σε αυτόν τον όμορφο τόπο τον πρώτο λόγο έχουν τα ποιοτικά υλικά του πρωτογενή τομέα και το πάθος των οικοτεχνιών που κινούνται στα πρότυπα της υγιεινής Μεσογειακής διατροφής. Τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γαστρονομίας του νησιού, δηλαδή η σαρδέλα, ο γλυκάνισος και η ελιά, συνθέτουν ένα σύγχρονο μοτίβο που διέπει την κοινωνική ζωή της Λέσβου και αποτελεί ένα κάλεσμα για τον επισκέπτη να βιώσει τη γιορτινή διάθεση των ντόπιων, που παράγουν, επεξεργάζονται, μαγειρεύουν και μαζεύονται γύρω από το τραπέζι.

Φέτος οι εκδηλώσεις και τα εργαστήρια, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν σε 9 περιοχές της Λέσβου, με την υποστήριξη 9 συνεργαζόμενων φορέων. Πρωταρχικό στόχο του φεστιβάλ αποτελεί η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής αγνών προϊόντων και η παρουσίαση της λεσβιακής γαστρονομίας σε όλο της το μεγαλείο. Στα πλαίσια επίτευξης αυτού του σκοπού έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, το Σωματείο Εμπόρων & Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγ. Παρασκευή), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΟΔΟΥΣΑ», ο Φορέας Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού, ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγ. Αλέξανδρος» Λαφιώνας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση και το πρόγραμμα στο www.lesvosfoodfest.com

 

22 Ιουλίου 2018

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας διοργανώνει στο γήπεδο της Πέτρας μια μοναδική μουσική βραδιά με τίτλο «Τραγούδια της Προσφυγιάς και της Ξενιτιάς» σε συνεργασία με τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μυτιλήνης.

 

29 Ιουλίου 2018

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί στο γήπεδο της Πέτρας με χορευτικά συγκροτήματα από όλη τη Λέσβο. Μια ακόμα εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας.

 

31 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2018

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η δημιουργική δραστηριοποίηση των παιδιών και η επαφή τους με την τέχνη μέσα από το παιχνίδι, είναι ο στόχος της παράλληλης αυτής δράσης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ». Στις πέντε ημέρες εργαστηρίου τα παιδιά (7-12 ετών) με τη βοήθεια έμπειρων υπευθύνων του εργαστηρίου θα φτιάξουν μία μικρή παράσταση πάνω σε παραμύθι – διασκευή για τον Αρίωνα.

 

1– 7 Αυγούστου 2018

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ «ΑΡΙΩΝ»

Για έβδομη συνεχή χρονιά ο Μόλυβος ετοιμάζεται με ενθουσιασμό για να μοιραστεί μουσικές εμπειρίες σε ένα μοναδικό διεθνές φεστιβάλ. Παράλληλα, θα λάβει χώρα η λειτουργία Ακαδημίας Κιθάρας με σεμινάρια, διαγωνισμούς, εργαστήρια και πολλές ακόμα δράσεις για παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές αλλά και καθηγητές κλασικής κιθάρας στην πατρίδα του Αρίωνα του κιθαρωδού. Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μοναδικές συναυλίες για όλους με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που θα γεμίσουν τις μολυβιάτικες νύχτες με τη μαγεία της μουσικής. Παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ σε Αγία Παρασκευή και Μανταμάδο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση και το πρόγραμμα στο www.arionfestival.com 

 

8 Αυγούστου 2018

ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΥ

Άλλη μια νοσταλγική βραδιά στα παραδοσιακά πλακόστρωτα του Μολύβου με πολλή μουσική και ρομαντική διάθεση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «Ο ΜΟΛΥΒΟΣ».

 

8-19 Αυγούστου 2018

INTERNATIONAL MOLYVOS MUSIC FESTIVAL / ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Μόλυβο. Παράλληλα, προφεστιβαλικές δράσεις από τις 8 έως τις 16 Αυγούστου σε διάφορα σημεία της Λέσβου. Διοργάνωση MIMF με την υποστήριξη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση και το πρόγραμμα στο

www.molyvosfestival.com/

 

10 Αυγούστου 2018

18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Μία διοργάνωση θεσμός του  Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «Ο ΜΟΛΥΒΟΣ» όπου συναντώνται διάφορα χορευτικά συγκροτήματα σε μια γιορτή της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

7-9 Σεπτεμβρίου 2018

1ο LESVOS EUPHORIA INTERNATIONAL FESTIVAL / ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΕΞΙΑΣ

Μια νέα διοργάνωση, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Λέσβο τα επόμενα χρόνια. Το νησί, που είναι γνωστό για την ανέγγιχτη, φυσική ομορφιά του και τη θετική του ενέργεια, προσκαλεί σε ένα τριήμερο φεστιβάλ, πλούσιο σε δράσεις και γεγονότα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Σκοπός είναι η ανάδειξη της Λέσβου σε «πολιτιστικό κέντρο», που προάγει την έκφραση της αέναης μάθησης, της ελευθερίας και της γαλήνης, ενώ, παράλληλα, στοχεύει στην προώθηση της Ευεξίας μέσω των εναλλακτικών μορφών «θεραπείας».

Το φεστιβάλ προσφέρεται και για οικογένειες, καθώς περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά 7-16 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση και το πρόγραμμα στο www.euphoria-lesvos.com

 

 

8-22 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΕΣΟΥ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών Ερεσού είναι μια διοργάνωση που προσφέρει διακοπές δύο εβδομάδων σε έναν τόπο, όπου όλα είναι οργανωμένα από γυναίκες και για γυναίκες. Πρόκειται για ένα όμορφο κλείσιμο του καλοκαιριού με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, στη γενέτειρα της Σαπφούς, η οποία έχει αποτελέσει πόλο έλξης για γυναίκες ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Διοργάνωση ΑΜΚΕ Sappho Women.

 

6-7 Οκτωβρίου 2018

3ο LESVOS TRAIL / 3ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΒΟΥΝΟΥ LESVOS TRAIL

Το Lesvos trail, ο ορεινός αγώνας δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη βόρεια Λέσβο, αποτελεί την τελευταία μεγάλη διοργάνωση για το 2018 και φιλοδοξεί να κλείσει δυναμικά ένα γεμάτο καλοκαίρι. Απευθύνεται σε όλους, καθώς περιλαμβάνει έξι διαφορετικές δράσεις με διαδρομές με βαθμό δυσκολίας για όλα τα γούστα και όλη την οικογένεια. Η συμμετοχή καταξιωμένων αθλητών στη διοργάνωση έχει τοποθετήσει με επιτυχία τη Λέσβο στο χάρτη των αγώνων δρόμου βουνού.

Η διήμερη διοργάνωση αποτελεί στην ουσία μια γιορτή του αθλητισμού, της αγάπης για τις ορεινές διαδρομές και του θαυμασμού για τα παρθένα φυσικά τοπία, που διαθέτει σε αφθονία η Λέσβος.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Πέτρα και στον Μόλυβο και οι διαδρομές καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του ορεινού όγκου του Λεπέτυμνου και την κοιλάδα της Λιγώνας

http://lesvostrail.eu/

Μοιράσου το άρθρο!