Πολιτισμός

22/05/2018 - 05:53

Δύο Αρχοντικά στο Πλωμάρι σας προσκαλούν να τα ανακαλύψετε

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου "Το Πόλιον", στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), συμμετέχει στην πανελλαδική δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά». Η δράση αυτή διοργανώνεται από την ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό European Historic Houses Association στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και της πανευρωπαϊκής γιορτής ευαισθητοποίησης "Private Heritage Week".


Έτσι, προβάλλονται πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά δύο από τα πολλά και πολύ αξιόλογα Αρχοντικά του Πλωμαρίου, εν μέσω των πολλών δυσκολιών, λόγω των σεισμικών καταπονήσεων που έχουν υποστεί.
Για πρώτη φορά λοιπόν - όπως γράφουν οι διοργανωτές - σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτήτες 39 αξιοσημείωτων αρχοντικών ανοίγουν τις πόρτες τους μεταξύ 24 Μαΐου και 27 Μαΐου (στο Πλωμάρι 26 και 27 Μαϊου), τις ίδιες δηλαδή ημερομηνίες που θα γίνει η ίδια δράση σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσκαλώντας το ευρύ κοινό να τα επισκεφθεί και να γνωρίσει την πολιτιστική τους αξία. Στα 39 επιλεγμένα ιστορικά κτήρια συμπεριλαμβάνονται από μεσαιωνικά σπαράγματα και μεταβυζαντινά πετρόκτιστα αρχοντικά με σαχνισί, μέχρι μεγαλοπρεπείς νεοκλασσικές κατοικίες σημαντικών αστικών κέντρων του παρελθόντος, αλλά και κτίσματα γεννημένα από την ώσμωση λαϊκής και αστικής παράδοσης ενταγμένα σε παραδοσιακούς οικισμούς.


Κι ενώ στην Ευρώπη ο θεσμός αυτός έχει μεγάλη ιστορία, στην Ελλάδα δυστυχώς πολλές ιστορικές κατοικίες που επιβίωσαν από την λαίλαπα της άναρχης οικοδομικής ανάπτυξης των δεκαετιών 1950-1980, στέκουν ερειπωμένες ή καταρρέουν λόγω της πλήρους εγκατάλειψης.
Όμως, αυτή η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά –της μικρότερης κλίμακας- είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που διασώζονται. Κάθε τοίχος και γωνία αυτών των κτιρίων μας ψιθυρίζουν ιστορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις διάφορες περιοχές της χώρας μας κι έρχονται σε πολλές περιπτώσεις να μας επισημάνουν την υψηλή τέχνη και ποιότητα της λαϊκής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με το τοπικό περιβάλλον και τις πολιτιστικές παραδόσεις. Γι αυτό, ενώ τα περισσότερα αρχοντικά που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση ανήκουν σε ιδιώτες, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μας ταυτότητας.
Στόχος αυτής της δράσης,  είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά μικρότερης κλίμακας, η οποία είναι εξίσου σημαντική με τα επιβλητικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία που  διασώζονται, καθώς και αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ιστορικών σπιτιών στην Ελλάδα για τη διάσωση και τη συντήρηση τους.


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε
http://www.ellet.gr/sites/default/files/episkepsima_archontika_guide.pdf
http://www.ellet.gr/private-heritage-week
Στο Πλωμάρι οι επισκέψεις έχουν προγραμματιστεί για τις 26 και 27 Μαΐου Σάββατο και Κυριακή και 6-8μμ το απόγευμα.

Μοιράσου το άρθρο!