Πολιτισμός

10/08/2017 - 13:13

Επτά μέρες μουσικής πανδαισίας στον Μόλυβο - 6η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ»

Μ

ε ιδιαίτερη επιτυχία και μέσα σε κλίμα ευφορίας ολοκληρώθηκε  η 6η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ» που διοργάνωσε και φέτος ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, από 31 έως 7 Αυγούστου στον Μόλυβο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κιθαρίστας Κορίνας Βουγιούκα.

 

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, 100 συνολικά συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι μουσικοί, μαθητές και σπουδαστές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, έλαβαν μέρος σε σεμινάρια, μουσικά εργαστήρια, διαγωνισμούς, διαλέξεις, και συναυλίες. Έτσι, για άλλη μια χρονιά, ο Μόλυβος πήρε τη μορφή μιας τεράστιας μουσικής σκηνής που φιλοξένησε και ανέδειξε τη δημιουργικότητα και το ταλέντο νέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και από άλλες χώρες.

 

Μεταξύ των προσκεκλημένων μουσικών ήταν ο Hubert Kaeppel, ο Βαγγέλης Μπουντούνης, o Lukasz Kuropaszewski, η Μάρω Ραζή, ο Στέλιος Γκόλγκαρης, ο Μιχάλης Σουρβίνος, ο Alec Pearson, ο Κώστας Αμαξόπουλος, ο Πτολεμαίος Αρμάος, ο Γιώργος Γούσιος, ο Στέλιος Κυριακίδης, η Βάνα Βουγιούκα, ο Ιρανός ερμηνευτής παραδοσιακών κρουστών Syavash Rastani.

 

Το επίπεδο των διαγωνισμών ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Στην κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας, στο διαγωνισμό Milestone Guitar Competition, το 1ο βραβείο απέσπασε η Ema Kapor από τη Σερβία,  ενώ το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στο Luis Forero από την Κολομβία. Με έπαινο διακρίθηκαν ο Γιώργος Μακροθανάσης από τη Μυτιλήνη και η Κατερίνα Καρυώτη από την Αθήνα.

Στην κατηγορία εως 17 ετών απονεμήθηκε 1ο βραβείο στην Αρετή Χατζάκη από τη Θεσσαλονίκη και στην κατηγορία εως 13 ετών το 1ο βραβείο δόθηκε στο Δημήτρη Μπαλτζή από την Κομοτηνή.

 

Μεταξύ των δράσεων του φεστιβάλ, ξεχωριστή θέση κατείχε «Ο Μικρός Αρίων», το μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά από 7-13 ετών. Στις έξι μέρες του εργαστηρίου, υπό την καθοδήγηση της Αντζουλέτας Πουσναρά και του Αντώνη Βερβέρη, τα παιδιά προετοίμασαν και παρουσίασαν μια παράσταση πάνω στο παραδοσιακό παραμύθι της Ανατολής 'Η Πετρόσουπα'.

 

Επιπλέον, για πρώτη φορά διοργανώθηκε ημερίδα με τίτλο 'Λυρικές Συναντήσεις', που είχε ως θέμα τη λυρική ποίηση από τον Αρίωνα μέχρι τις μέρες μας. Ομιλητές ήταν ο Παύλος Τριανταφυλλίδης (έφορος αρχαιοτήτων Λέσβου), ο Γιάννης Κωνσταντέλης (φιλόλογος, συγγραφέας), ο Νίκος Ξανθούλης (μουσικός - ερμηνευτής αρχαίας λύρας), η Ιάνθη Ασημακοπούλου (ιστορικός τέχνης) και ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος (φιλόλογος). Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συναυλία στην οποία συμμετείχαν η Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) με  το Μιχάλη Ψύρρα (τραγούδι), καθώς και η χορωδία Animato υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Βερβέρη και το Γιώργο Μακροθανάση στην κιθάρα.

 

Πολλές ευχαριστίες για την υποστήριξη της 6ης Ακαδημίας Αρίων:

 

Στον μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στην Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς για την υποστήριξη της διοργάνωσης.

Στην Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, στην Σχολή Καλών Τεχνών Παράρτημα Μήθυμνας, στην Στέγη Τεχνών «Τρύφων», στο Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας για την παραχώρηση των χώρων.

Στην milestones of music, στην Aegean Airlines, στην Hellenic Seaways, στην Panasmusic, στην Andromidas, στην Χορωδία Animato.

Στην ΕΡΤ και τους υπόλοιπους χορηγούς επικοινωνίας.

Στα μέλη και τους εθελοντές για την βοήθειά τους και την φιλοξενία που παρείχαν καθ΄όλη την διάρκεια της Ακαδημίας.

 

Ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου Μόλβαλης Νίκος τόνισε:

 

Η ακαδημία κιθάρας “Αρίων” μετρά την έκτη της διοργάνωση, και αποτελεί τον κυρίαρχο πολιτιστικό θεσμό του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Παίρνει το νήμα από τον 6ο π.Χ. αιώνα και τον κιθαρωδό Αρίωνα τον  Μηθυμναίο και συνδέει με δημιουργικό τρόπο πολλές περιοχές της χώρας, πολλές χώρες, πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες, πολλές μουσικές εκφράσεις σε μια εβδομάδα μουσικής πανδαισίας που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Συνενώνει την υψηλή μουσική εκπαίδευση με την ποιοτική μουσική απόλαυση.

 

Εδώ και 6 χρόνια οικοδομήθηκε ένας θεσμός που ανοίγει τις πόρτες του σε όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο, σε όλο και περισσότερους μαθητές, σε όλο και περισσότερους καλλιτέχνες με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στον τόπο μας και την τουριστική πολιτιστική πρόταση που διαχέει ο Μόλυβος και η Λέσβος έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

 

Σας ευχαριστούμε και ανανεώνουμε το μουσικό μας ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

 

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ   

Μοιράσου το άρθρο!