Πολιτισμός

24/07/2015 - 07:02

Ερεσός: δεν τους παραχωρούν το χώρο που είχαν παραχωρήσει.... ! ! !

yle="text-align: justify;">Οι τοπικοί Σύλλογοι του νησιού, συνήθως εκτός από το κυνήγι του εθελοντισμού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα παράλογα της κρατικής και Δημοτικής αρχής. Καλώς ή κακώς ένας Σύλλογος χρειάζεται και τη βοήθεια της πολιτείας για να παράξει στο 100% των δυνατοτήτων του.
Ζητήσαμε λοιπόν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης να μας παραχωρηθεί το μουσείο Ερεσού (η αυλή αυτού και μόνο) για μία εκδήλωση του Συλλόγου, στην οποία θα παρουσιαζόταν ένα νέο βιβλίο με αναφορά στον Αρχαίο αγαπημένο μας , ΘΕΟΦΡΑΣΤΟ. Τα τελευταία 10 χρόνια περίπου ο Σύλλογος διοργάνωνε στον ίδιο χώρο εκδηλώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ερεσού λαμβάνοντας πάντα την έγκριση όλων των αρμοδίων αρχών.
 Όμως φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης , αρνήθηκε .




Υπάρχουν λοιπόν  κάποιες περιστάσεις όπου αναρωτιέσαι αν η λέξη ευελιξία, ευγένεια, προσφορά, εθελοντισμός, κατανόηση , έχουν ακόμα βαρύνουσα σημασία σε έναν Καλλικρατικό Δήμο. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ... " έλα, δεν πειράζει, σκέψου κάτι άλλο να κάνεις.. ή φέρε τον κόσμο , νέους και ηλικιωμένους , μέσα στο μεσημέρι , κάτω από τον καυτό ήλιο ".
Όμως όχι ! Έχει αποδειχτεί περίτρανα, οτι όποτε η Ερεσός άφησε κάτι, μετά έγινε κανόνας. Μετά έγινε μόνιμο πρόβλημα. Μετά μπήκε στο περιθώριο. Ξεχάστηκε..
Αποφασίσαμε λοιπόν να δώσουμε λύση , να "γκρινιάξουμε" :
Σας ενημερώνουμε λοιπόν οτι ο χώρος του Μουσείου Ερεσού παραχωρήθηκε από το Δήμο Ερεσού ( ! ) στην Ε' Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης. Ως Δωρεά. Με την προϋπόθεση να μπορεί ο Δήμος να προβαίνει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός αυτού του χώρου.


Εδώ βέβαια να τονίσουμε οτι δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος ακριβώς φταίει αλλά θεωρήσαμε πως μια επιστολή στο Δήμο θα έδινε λύση στα προβλήματά μας.
Κοινοποιούμε λοιπόν σε όλους την παρακάτω επιστολή (την οποία στείλαμε στο Δήμο Λέσβου) :

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  για ένα ζήτημα που αγγίζει όλους τους Ερέσιους  και αφορά στην παραχώρηση του αυλείου χώρου της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σχετικά σας ενημερώνουμε ότι  τόσο η Αρχαιολογική Συλλογή όσο και ο αύλειος  χώρος αυτής, αφορούν στο παλαιό Δημοτικό σχολείο της Σκάλας Ερεσού, χώρος  γραμμάτων και παραγωγής Πολιτισμού από την ίδρυση του οικισμού. Στο χώρο αυτό ο Σύλλογος διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου (θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων που αφορούν στον πολιτισμό της Ερεσού κά.). Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε επί  Δημαρχίας Πολυδώρου Αμπατζή  με την απόφαση 41/2002 (συνημμένο 1) στην Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης, με την προϋπόθεση  να παραχωρείται  στο Δήμο για διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σαν Σύλλογος, κάθε καλοκαίρι, τα τρία τελευταία  χρόνια όποτε αιτούμεθα αρμοδίως τον αύλειο χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, αντιμετωπίζουμε μια δυστοκία και εν ολίγοις απροθυμία στην παραχώρηση του παραπάνω χώρου.
Φέτος  όμως εισπράξαμε κάθετη άρνηση (συνημμένο 2) μετά από σχετικό αίτημα για την παρουσίαση του βιβλίου του Λέσβιου Συγγραφέα κου Απόστολου Γονιδέλη, "Θεόφραστου Χαρακτήρες", έργο του αρχαίου Ερέσιου Φιλόσοφου Θεόφραστου.
Ως  Ερέσιοι, αισθανόμαστε  να μας στερούν ένα χώρο ιδιαίτερης συναισθηματικής  αξίας.
Εκθέτοντας το παραπάνω πρόβλημα ζητάμε την παρέμβαση σας  προς λύση, στην αρμόδια Υπηρεσία.
Θα θέλαμε  λοιπόν να δούμε έμπρακτο το ενδιαφέρον σας, ώστε να μην γιγαντώνεται η αίσθηση  ότι  βρισκόμαστε μακριά  από την  έδρα του Καλλικρατικού Δήμου και ότι θέματα με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον για τη τοπική κοινωνία της Ερεσού, δεν τυγχάνουν της προσοχής σας.
Σας αναμένουμε να τιμήσετε με την παρουσία σας κάποια από τις εκδηλώσεις μας.


Η επιστολή εστάλη 3 Ιουλίου 2015. Μέχρι και σήμερα 24 Ιουλίου 2015, δεν έχουμε λάβει απάντηση.
Όπως είπαμε... από σήμερα, είτε μικρά προβλήματα, είτε μεγάλα, δεν θα τα ξεπερνούμε... γιατί όταν τα αφήνεις μαζεύονται πολλά. Και εκεί έξω, φαίνεται άσχημο αυτό.
Ο Σύλλογος έχει προσφέρει στον πολιτισμό. Έχει βοηθήσει ώστε το μουσείο να ανοίξει , να μπορεί σήμερα να λειτουργεί και να "αναπνέει" άφοβα. Έχει ξοδέψει χρήματα για να το διαφημίσει. Εάν κάποιος δικαιούται , να προβαίνει σε σοβαρές πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός αυτού του χώρου , είναι Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΡΕΣΙΩΝ "Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ".
Αναμένουμε αφενός απάντηση από το Δήμο, όσο και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μυτιλήνης.
Οι μέρες των εκδηλώσεων των Ερεσιωτών πλησιάζουν...


Το ΔΣ του Συλλόγου των Απανταχού Ερεσίων "Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ"
 

Μοιράσου το άρθρο!