Πολιτισμός

23/02/2018 - 06:24

Η Ένωσης Θεατρικών Πολ. Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» στο συνέδριο για το ιδιωματικό θέατρο στην Κοζάνη

Σ

τις  16 και 17 Μαρτίου 2018  στο Κοβεντάρειο Μέγαρο στην Κοζάνη διοργανώνεται επιστημονικό συνέδριο με θέμα : «Το Ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξής του». Το συνέδριο οργανώνεται από το Θεατροδρόμιο της Κοζάνης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Σύλλογο Φίλων Κοβενταρείου  Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» έχει κληθεί να συμμετέχει επίσημα στο συνέδριο αυτό και εκπροσωπείται από τον Παναγιώτη Σκορδά, αντιπρόεδρο του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Ο Παναγιώτης Σκορδάς θα είναι ομιλητής στη συνεδρία της πρώτης μέρας του συνεδρίου και θα παρουσιάσει τις συναφείς με το ιδιωματικό θέατρο δράσεις των ερασιτεχνικών θεατρικών 0μάδων της Λέσβου.

Εκτός από την παρουσίαση των κατά τόπους δραστηριοτήτων - πάνω στο ιδιωματικό θέατρο - των θεατρικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα που θα γίνει στο συνέδριο (Λέσβος, Κοζάνη, Κρήτη, Σύμη, Κάρπαθος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα), υπάρχει και μια δεύτερη ενότητα με θέμα την επιστημονική αποτύπωση του ιδιωματικού θεάτρου στην ιστορία και στη σύγχρονη εποχή (συμμετέχουν ενδεικτικά Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κωστής Μηνάς, Βάλτερ Πούχνερ, Κώστας Ντίνας, Βαρτζελιώτη Γωγώ, Μάργαρη Ζωή).

Επίσης θα συζητηθεί το μέλλον της συνεργασίας όλων των ομάδων πανελλαδικά που ασχολούνται με το ιδιωματικό θέατρο, η  δυνατότητα για τη σύσταση ενός πανελληνίου οργάνου των φορέων που ασχολούνται με το Ιδιωματικό θέατρο και η αναζήτηση της δυνατότητας θεσμοθέτησης ενός πανελληνίου φεστιβάλ ιδιωματικού θεάτρου το 2019.

Τέλος θα παρουσιαστεί η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στο ιδίωμα της Κοζάνης από το Θεατροδρόμιο Κοζάνης.

Η συμμετοχή της Ένωσης Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» στο συνέδριο για το ιδιωματικό θέατρο θεωρούμε ότι θα κάνει πανελλαδικά γνωστό το ότι στο νησί μας υπάρχουν θεατρικές ομάδες που διακονούν συστηματικά , διαχρονικά και με επιτυχία το ιδιωματικό θέατρο. Γίνεται επίσης σε μια χρονική περίοδο που η ΘΕΣΙΣ προσανατολίζεται στην προκήρυξη διαγωνισμού συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου σε ντοπιολαλιά από Λέσβιους συμπολίτες μας ώστε να αναδειχτεί πιθανό απόθεμα θεατρικής γραφής που υπάρχει στη Λέσβο και στον τομέα αυτό.

Μυτιλήνη 22.2.2018

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της

Ένωσης Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ»

 

 

-------------------

Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση Λυσιστράτη τ' Αριστουφάν , παραγωγή από το Θεατροδρόμιο Κοζάνης που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του συγκεκριμένου συνεδρίου.

Μοιράσου το άρθρο!