Πολιτισμός

23/05/2018 - 06:37

Μαθητικός διαγωνισμός «Η Μάχη του Σκρα και η Συμβολή των Λέσβιων Στρατιωτών στη νίκη»

Ενόψει των 100 χρόνων που συμπληρώνονται στις 30 Μαΐου 2018 από τη νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα μάχη του Σκρα, μιας στρατηγικής θέσης στο νομό Κιλκίς κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Λέσβου σε συνεργασία με την 98 ΑΔΤΕ διοργανώνουν κατάθεση στεφάνου και επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Ταγματάρχη Παπαγιάννη στο πάρκο του Αγ. Ευδοκίμου στην Επάνω Σκάλα την Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018 στις 11 π.μ.
  Η συμβολή των Λεσβίων στρατιωτών στη νίκη αυτή ήταν σημαντική, αφού η Μεραρχία Αρχιπελάγους, στην οποία υπηρετούσαν, είχε επωμισθεί το κύριο βάρος της επίθεσης κατά των γερμανοβουλγαρικών οχυρών. Γι’ αυτό και ο φόρος του αίματος για τους συμπατριώτες μας ήταν μεγάλος, αφού 338 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, επιχειρώντας να εκπορθήσουν τα εχθρικά οχυρά. Γενικότερα, η δράση των ελληνικών στρατευμάτων κατά τη μάχη του Σκρα υπήρξε πρωταρχικής σπουδαιότητας, ιδιαίτερα όμως της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, η οποία ανέλαβε και το κύριο βάρος της μάχης. Υπήρξε, μέχρι εκείνη την εποχή, η πρώτη σημαντική συμβολή του οργανωμένου Ελληνικού Στρατού στη συμμαχική προσπάθεια κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Λέσβου οργάνωσε μαθητικό διαγωνισμό δοκιμίου, με θέμα: « Η μάχη του Σκρα και η συμβολή των Λέσβιων στρατιωτών στη νικηφόρα έκβασή της», που απευθυνόταν σε μαθητές/μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων την νήσου Λέσβου.
Οι δύο καλύτερες εργασίες (μία μαθητών Γυμνασίου και μία μαθητών Λυκείου) θα βραβευθούν και θα παρουσιαστούν δημόσια από τους βραβευθέντες μαθητές στο χώρο της Στρατιωτικής Λέσχης Μυτιλήνης την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 στις 7 μ.μ. Τα βραβεία των μαθητών είναι μια ευγενική χορηγία της 98 ΑΔΤΕ  και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Μοιράσου το άρθρο!