Πολιτισμός

28/02/2017 - 11:04

«Μισή Γυάρδα», το ντοκιμαντέρ του μυτιληνιού Π. Βεκρή στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ο αρχιτέκτονας, Παναγιώτης Βεκρής, με καταγωγή από τη Γέρα, είναι o δημιουργός του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Μισή Γυάρδα», το οποίο θα προβληθεί σε παράλληλη εκδήλωση στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην καθημερινότητα μιας ομάδας εφτά Αιγύπτιων ψαράδων, οι οποίοι εργάζονται στο Μόλυβο της Λέσβου και διαμένουν σε ένα αλιευτικό σκάφος για 9 μήνες τον χρόνο, όπως χιλιάδες άλλοι ομοεθνείς τους ανά την Ελλάδα.

Από το 1981, η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Αιγύπτιους κάθε χρόνο να εργαστούν ως εποχιακοί εργάτες στα ελληνικά αλιευτικά σκάφη. Αυτοί ουσιαστικά αποτελούν και την καρδιά της ελληνικής αλιείας. Το σκάφος είναι το προσωρινό τους «σπίτι» κι εκεί αναπτύσσουν όλες τους τις δραστηριότητες.

Σκηνές ψαρέματος αλλά και πρακτικών καθημερινής διαβίωσης στο καΐκι, ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής των ανδρών μέσα στη θάλασσα, μακριά από τις οικογένειές τους, δίπλα στα βιαστικά βλέμματα των περαστικών, τα φώτα και τη ζωή γύρω από το σκάφος, σε ένα 16λεπτο ντοκιμαντέρ παρατήρησης.

Ο δημιουργός εστιάζει στον ελεύθερο χρόνο και στο μόχθο αυτών των ανθρώπων μέσα στο καΐκι, οι οποίοι, λόγω των συνθηκών, έχουν βρει δικούς τους τρόπους να ζουν μέσα σε τόσο μικρό χώρο. Ταυτόχρονα, θέλει να αναδείξει και τις αντιθέσεις αυτής της συμβίωσης με τον έξω-δικό μας κόσμο.

Ο κ. Βεκρής σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο επισημαίνει: «Αυτό που έκανα ήταν να είμαι ένας απλός παρατηρητής και προσπαθούσα να μην καταλάβουν καν την παρουσία μου. Τους έβλεπα που έπλεναν τα ρούχα τους, που προσεύχονταν, που έτρωγαν, αλλά αυτό που τους έλειπε, όπως είναι αναμενόμενο, ήταν ο προσωπικός τους χώρος».

Το ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια του σκηνοθέτη Μάρκου Γκαστίν, θα προβληθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 11:30 στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας στο Ολύμπιον, ως παράλληλη εκδήλωση του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του διεθνούς προγράμματος «Home – New Home» το οποίο συντονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs», Κώστας Σπυρόπουλος.

 

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε το τρέιλερ:

Μοιράσου το άρθρο!