Πολιτισμός

12/09/2014 - 13:28

Μυτιλήνη, AegeanDocs 2014 - 101 ταινίες σε 4 αίθουσες - Αναλυτικά το πρόγραμμα

yle="text-align: justify;">Ξεκίνησε το 2013, στο πλαίσιο του πολιτιστικού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Πέλαγος Πολιτισμού» και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Aegean Docs», που από την αρχή είχε ως στόχο του κυρίως την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και ειδικά αυτής του ντοκιμαντέρ και των εκπροσώπων του, πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά και στη Μυτιλήνη, από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνοντας πολυβραβευμένα έργα ποιότητας, εντελώς δωρεάν για το κοινό.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ Δ/ΝΤΗ

Αν κάποιος αναζητούσε να περιγράψει με δυό λέξεις το περιεχόμενο του ΑgeanDocs2014 θα πρότεινα : κατάματα την πραγματικότητα. Κατάματα, χωρίς περιστροφές , ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα, 70 ¨Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες αντικρίζουν την πραγματικότητα. Βλέπουν η , πιο σωστά, διαβάζουν τον κόσμο και τους ανθρώπους . Μια σύνθεση προβλημάτων, καταστάσεων, περιπετειών, στις οποίες πρωταγωνιστούν άνθρωποι είτε ως μέρος συλλογικών υποκειμένων είτε ως πρόσωπα. Πόσο χρήσιμη είναι η ματιά -πιο σωστά : οι διαφορετικές ματιές- των καλλιτεχνών;

Το πρώτο έβδομο του αιώνα μας προοιωνίζεται ένα μέλλον όπου κυριαρχεί η ασυμμετρία. Η αδυναμία κατανόησης και πρόβλεψης. Δεν είναι μόνο οι ανισότητες και οι αντιθέσεις που ξεπηδούν, παροξύνονται η αναζωπυρώνονται. Είναι, κυρίως, η αδυναμία των πολιτικών και επιστημονικών ελίτ να κατανοήσουν, να ερμηνεύουν, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν, μια σύνθετη οικουμενική πραγματικότητα. Σε τέτοιες εποχές το ανθρώπινο πνεύμα στρέφεται στην τέχνη και, ιδίως, στην τέχνη των τεχνών, τον κινηματογράφο. Η ζωγραφική συναντά τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το χορό στον κινηματογράφο της πραγματικότητας: στο ντοκιμαντέρ. Ταινίες από το Περού, την Ινδία, την Κίνα, την Αργεντινή, την Κορέα, τα Βαλκάνια, την Υεμένη, την Παλαιστίνη , την Αλγερία, τη Μάλτα, το Ισραήλ, τον Καναδά συν-προβάλλονται με Αμερικανικές, Γερμανικές, Γαλλικές, Ιταλικές, Ισπανικές, Σκανδιναβικές παραγωγές στο δεύτερο AegeanDocs συνθέτοντας ένα πανόραμα του σύγχρονου κόσμου.

Θα είναι μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και διασκέδασης με πολυβραβευμένα κινηματογραφικά έργα ποιότητας , εντελώς δωρεάν για το κοινό. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ οργανώνεται με θεματικές ενότητες, για την ελληνική ιστορία , το ναζιστικό και το νέο-ναζιστικό φαινόμενο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικολογία, αλλά και τον έρωτα, το σεξ , το γάμο και το φλερτ, την αγωνία για το θάνατο και την αγάπη για τη ζωή, το χιούμορ και τη μελαγχολία, το χορό, τη μουσική και το θέατρο, τα πάθη και τα χόμπι με τις μοτοσικλέτες, το ποδήλατο και τα skate.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Καλλιτεχνικός διευθυντής Aegeandocs

 

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

 

O βραβευμένος με Oscar, Thomas Stellmach, Γερμανός διαπρεπής σκηνοθέτης, έρχεται στη Μυτιλήνη καλεσμένος στο 2o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs 20-28 Σεπτεμβρίου.
Θα παρουσιάσει την τελευταία του ταινία VIRTUOS VIRTUEL και θα συζητήσει με το κοινό. Η συμμετοχή του Γερμανού σκηνοθέτη είναι καρπός της συνεργασίας του AegeanDocs με το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Διεθνές Φεστιβάλ της Λειψίας.
Επίσης καλεσμένοι του Φεστιβάλ AegeanDocs είναι άλλοι 12 ξένοι σκηνοθέτες και 24 Έλληνες.
Συγκεκριμένα:
- O HEIKKI HUTTU-HILTUNEN με την ταινία THE INSTRUMENT OF HIMMLER από τη Φιλανδία,
- Ο JOSEF DEVILLE με την ταινία ΤHE SOUND OF BELGIUM από το Βέλγιο
- Ο JAAP VAN HOEWIJK με την ταινία KILLING TIME από την Ολλανδία,
- Η υποψήφια για Οscar 2014 SARA ISHAQ, με την ταινία ΤΗΕ MULBERRY HOUSE, από την Υεμένη,
- Ο TOMISLAV HRISTOV, με την ταινία LOVE and ENGINEERING από τη Βουλγαρία.
- Η EMEL CELEBI με την ταινία AIN’T NO CINDERELLAS και
O NAZLI BAYRAM με την ταινία INSAN KENT CITY OF PEOPLE από την Τουρκία
- Ο ALESSIO GENOVESSE με την ταινία EU13 – THE LAST FRONTIER από την Ιταλία
- Οι SERGIO GARCIA LOCATELLI, MARTA VALENEBRO και ALICIA DIAZ JIMENEZ, με τις ταινίες MY WORLD, IT’S IN YOUR EYES και OLGA OLENKA από την Ισπανία και
- H Γερμανίδα SYBILLE MEDER, η οποία παρουσιάζει την ελληνικού ενδιαφέροντος ταινία THE ISLAND BUS.

Ιδιαίτερα πολυπληθής και σημαντική είναι και η ομάδα των Ελλήνων σκηνοθετών, οι οποίοι συμμετέχουν με ταινίες τους στο AegeanDocs: Δημήτρης Κουτσιαμπασιάκος, Γιάννης Μισσουρίδης, Βασίλης Δούβλης, Άγγελος Κοβότσος, Σταύρος Ψιλλάκης, Ανέτα Παπαθανασίου, Ηλίας Γιαννακάκης, Παναγιώτης Ράππας, Καλλιόπη Λεγάκη, Μαρία Γεντέκου, Μαριάννα Οικονόμου, Παύλος Κοσμίδης, Στέλλα Αλισσάνογλου, Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Νίκος Μεγγρέλης, Χάρης Ραφτόγιαννης Λευτέρης Φυλακτός, Βασίλης Λουλές, Ελλη Χατζηχαραλάμπους, Σωτήρης Ζαφείρης

Συμμετέχουν επίσης και νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και την Μάλτα, ενδεικτικά αναφέρονται: Ευριπίδης Ταρασίδης, Αντώνης Ζώης, Μαρία Σιδηροπούλου, Ελιάνα Περηφάνου.

 

κάντε κλικ στη φώτο για μεγέθυνση και δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο!