Πολιτισμός

26/09/2014 - 16:20

Μυτιλήνη: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014

Η

Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σας προσκαλεί στη διαδραστική παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2014, στις 6.30 μ.μ., με τίτλο «Τα Πρόσωπα του Χρόνου σε κυκλική εναλλαγή…Στιγμές αθανάτων, θνητών και τεθνηκότων».

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου εμπλουτίζεται για δύο μόνο ημέρες με εξαιρετικής τέχνης και σημασίας παλαιά και νέα ευρήματα, που αντανακλούν την κυκλική κίνηση του χρόνου από την αφθαρσία των θεών στη σταδιακή φθορά των θνητών με προσωρινή κατάληξη το θάνατο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014, με το συντονισμό του Συμβούλιου της Ευρώπης υπό το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» και κεντρικό θέμα τον Χρόνο. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ευρώπης στην προστασία και προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η κίνηση και η εναλλαγή του χρόνου, όπως εκφράζεται μέσα από τον κύκλο της ζωής, αποτελεί ένα θέμα που ανήκει στην πολιτιστική παράδοση όλων των ευρωπαϊκών λαών. Πανάρχαιες ευρωπαϊκές δοξασίες και λατρείες σχετικές με την άπειρη φύση του θείου και την πεπερασμένη υπόσταση των θνητών παρουσιάζουν μεταξύ τους κοινά στοιχεία, που έχουν ενσωματωθεί στις νεότερες αντιλήψεις και στο σύγχρονο τρόπο σκέψης, σηματοδοτώντας την ταυτότητα του ευρωπαίου πολίτη.

Το Σαββατοκύριακο του επίσημου εορτασμού (27-28 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, όπως και στην εκδήλωση της Κ΄ ΕΠΚΑ στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (4-5 Οκτωβρίου) είναι ελεύθερη.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!