Πολιτισμός

29/04/2016 - 10:41

Ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες από τον Αϊ Γουέι Γουέι-Θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του από Λέσβο και Ειδομένη

Ο

Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι ανακοίνωσε πως κάνει γυρίσματα, για ένα ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση. Ο καλλιτέχνης, γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, επισκέφθηκε τους τελευταίους μήνες καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

Πήγε στην Ειδομένη και έμεινε επι μήνες στη Λέσβο, όπου όπως είπε, έγινε μάρτυρας μιας πολύ δύσκολης κατάστασης και θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του. «Είναι ένα ντοκιμαντέρ, γυρίζαμε για περισσότερες από 600 ώρες, έκανα εκατοντάδες συνεντεύξεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βέρνη. «Η ταινία θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο έτος.

Τώρα εξακολουθούμε να κάνουμε τα τελευταία γυρίσματα, καθώς η κατάσταση με τους πρόσφυγες συνεχίζεται, δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει», πρόσθεσε ο Άι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κέντρο Πάουλ Κλέε σχετικά με την έκθεση Chinese Whispers με έργα σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών.

Πρέπει όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα

«Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ» είχε δηλώσει από τη Μυτιλήνη ο Κινέζος καλλιτέχνης και ανθρωπιστής. «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα».

Κατά τις ημέρες που έμεινε στη Μυτιλήνη, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση, μια ανθρωπιστική κρίση που ξεπερνά τις μέχρι σήμερα εμπειρίες του, που δεν είναι λίγες στο πεδίο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δοκιμασίας του ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα εφόδια του για το ντοκιμαντέρ, πλούσια. Πηγή: Ντοκιμαντέρ για πρόσφυγες από τον Αϊ Γουέι Γουέι-Θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του από Λέσβο και Ειδομένη.

iefimerida.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!